Din mers. Imprumuturile se vor scumpi si vor fi majorate inclusiv ratele creditelor deja acordate Romanii se vor imprumuta tot mai greu, iar numarul rau-platnicilor ar putea creste, odata cu scumpirea creditelor. Acest lucru este iminent, deoarece B
Din mers. Imprumuturile se vor scumpi si vor fi majorate inclusiv ratele creditelor deja acordate Romanii se vor imprumuta tot mai greu, iar numarul rau-platnicilor ar putea creste, odata cu scumpirea creditelor. Acest lucru este iminent, deoarece Banca Nationala a Romaniei a majorat dobanda de politica monetara cu o jumatate de punct procentual, de la 7,5% la 8% pe an, tocmai pentru a tempera consumul pe datorie si apetitul romanilor pentru credite. Drept urmare, bancile vor lua masuri, la fel ca si la majorarea precedenta a BNR (octombrie 2007), si vor majora dobanzile la depozite si credite, fie ca este vorba de cele in lei sau cele in valuta. In plus, la creditele deja acordate, ratele ar putea fi majorate consistent de la o luna la alta, in cazul imprumuturilor cu dobanda variabila. Daca dobanda creste cu doar o jumatate de punct procentual, cei care au luat credite imobiliare pe 20 de ani, de exemplu, ar putea fi obligati sa achite o rata cu peste 60 de euro mai mare fata de cea platita in prezent. Daca majorarea impusa de banca va creeaza un disconfort financiar, puteti cere reesalonarea ratelor pe o perioada mai mare de timp. Sa zicem ca ati luat un credit ipotecar/imobiliar de 100.000 de euro, pe 20 de ani, cu o dobanda nominala variabila de 8,23% pe an. Desi costurile difera de la o banca la alta, rata la un astfel de credit este de aproximativ 850 de euro pe luna. Daca banca decide majorarea dobanzii nominale variabile cu doar 0,6 puncte procentuale, pana la 8,83% pe an, rata ar putea creste "lejer" cu peste 60 de euro lunar, ajungand la peste 900 de euro/luna pentru un credit de 100.000 de euro pe 20 de ani.


Despre autor:

Cancan

Sursa: Cancan


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.