De-abia acum se simte ca Traian Basescu nu mai e consiliat de Adriana Saftoiu: presedintele pare sa se fi dezvatat sa i se spuna „nu" intre patru ochi.

Nu cred ca fluieraturile cu care a fost primit discursul lui Basescu de Anul Nou sint un indiciu ca „mitocanului" i-a scazut popularitatea. Cum unii dintre fluieratori au inceput de indata ce l-au vazut pe scena, ori au venit cu misie in Piata Constitutiei, ori n-aveau chef sa faca Revelionul cu Basescu, ceea ce mi se pare la fel de probabil. Altceva mi se pare ingrijorator: Basescu nu-si mai asculta intuitia si nu mai face efortul de a intelege multimea careia i se adreseaza. In alti ani, Basescu le-ar fi spus celor care-l fluierau: „Mai tare!" sau „Nu va aud!", ar fi facut o poanta si ar fi incalzit atmosfera. Or, acum, Basescu a intrat in scena chitit sa tina un discurs de presedinte, in fata unui public care nu venise la un miting, ci ca sa se distreze. In loc sa intre in rezonanta cu cei din piata, acest om plin de vitalitate pe care nu-l sperie petrecerile de-a valma si-a tinut discursul pe puncte si subpuncte, de i-a facut sa-l fluiere de plictiseala chiar si pe unii care n-or fi avut de la inceput asemenea intentii.

Stiu, cu aceste observatii m-am dat si eu de partea celor care ii sar lui Basescu la beregata. E o banuiala justificata, dar pina una-alta omul nu e in situatia de a avea nevoie de proptele de avarie din partea presei. Dar daca la Cotroceni nu mai e nimeni care sa-l contreze in particular, incit sa-l impinga spre mai multe variante de actiune, presedintele ar trebui sa-si faca singur revista presei. Iar daca viata la palat i-a infuzat si lui Basescu suficienta care la Iliescu s-a metamorfozat in formula prosteasca „o anumita parte a presei", iar pe Constantinescu l-a bagat politic in moarte clinica, nici pentru fostul marinar nu mai conteaza in ce ape il scalda presa.

Poate ca despartirea de Adriana Saftoiu face parte din codul genetic al evolutiei lui Basescu, dupa ce s-a asezat cu temei in functia de presedinte. Ciudatenia e ca, pe cind Adriana il batea la cap s-o lase mai usor cu baile improvizate de multime, presedintele era de o mitocanie sclipitoare. De cind n-o mai are alaturi pe fosta sa purtatoare de cuvint, care il scotea basma curata dupa aparitiile sale publice riscante, Basescu a inceput sa devina previzibil. Mai rau, el pare sa-si fi abandonat intuitia, de teama ca nu-si joaca rolul ca la carte, dupa ce i-a disparut plasa de siguranta pe care i-o tinea, la orice ora, consiliera care, in particular, isi permitea sa-l contreze ca pe vremea cind nu era decit haituitul primar al Capitalei.