Nu pentru toti cei popositi in Romania cu ocazia sarbatorilor de iarna vizita in tara noastra a fost sub semnul bucuriei. Doi ziaristi slovaci au fost talhariti tocmai cand incercau sa consemneze traditiile de sfarsit de an dintr-un sat bihorean.
Nu pentru toti cei popositi in Romania cu ocazia sarbatorilor de iarna vizita in tara noastra a fost sub semnul bucuriei. Doi ziaristi slovaci au fost talhariti tocmai cand incercau sa consemneze traditiile de sfarsit de an dintr-un sat bihorean.

Dupa cum au declarat fotoreporterii Vladimir Kampf si Jana Cavojska, in ultimii zece ani ambii au vizitat in nenumarate randuri Romania si nu numai pentru a realiza articole si fotoreportaje despre cum se transforma tara noastra, ci si din motive umanitare.

Sub egida Asociatiei Oamenii in pericol din Bratislava dar si pe baza contactelor personale au adus repetate ajutoare umanitare in judetul Bihor, unde traieste comunitatea slovaca din Romania. Dar aceste ajutoare (medicamente, haine, calculatoare, cazan de incalzire, diferite echipamente) au fost de folos tuturor oamenilor din zona, indiferent de nationalitate.


Inainte de Revelion ambii ziaristi au revenit din nou in zona Bihorului, cu scopul de a efectua un fotoreportaj despre cum sarbatoresc localnicii sarbatorile de iarna. Trecand prin satul Borod au fost contactati de unul dintre romii din sat, Radu Rostas, care ducea lemne din padure. Sateanul le-a permis sa faca poze in casa lui iar ziaristii drept multumire i-au dat o sticla de vin si biscuiti pentru copilul lui. a€žLa inceput toti cei din casa au fost prietenosi si ospitalieri, ne-au oferit bere de baut" a declarat domnul Kampf, a€žinsa cand ne-am ridicat sa plecam, Radu Rostas s-a postat in fata usii cu un cutit si un topor. Nu ne-a lasat sa iesim din casa si a inceput sa ne ameninte cu moartea daca nu-i dam toti bani si chiar ne-a insultat." Situatia penibila in cadrul careia Radu Rostas cu cutitul in mana a incercat sa demnonstreze cum vor fi injunghiati vizitatorii lui a durat cca 20 de minute pana cand cei doi fotoreporteri au reusit sa-l convinga pe atacant si sotia sa Angela ca au in buzunare doar 7 lei si un mobil. Aceasta mica a€žatentiune" a permis vizitatorilor sa evadeze prin usa cu Radu Rostas injurand si cu toporul in mana pe urmele lor.


Surpriza neplacuta insa a intervenit cateva clipe mai tarziu la postul local de politie, unde ofiterul de servici a refuzat sa intocmeasca procesul verbal despre acest eveniment (chiar daca unul dintre politai a stiut limba slovaca), iar colega sa de birou a atacat verbal pe cei doi pagubiti invocand ca cele intamplate sunt de fapt din vina lor si ca familia Rostas ar trebui sa depuna plangera impotriva reporterilor slovaci pentru viol de domiciliu. Politia din Borod a incercat sa recupereze mobilul ziaristei slovace, dar fara succes. a€žNu e vorba de mobil," au declarat cei doi pagubiti. a€žAm vrut doar sa depunem plangerea, pentru ca a fost periclitata viata noastra si credem ca acest fapt n-ar trebui sa ramane nepedepsit. Ni se pare bizar, ca politia nici n-a adus pe Radu Rostas la post, pentru confrontare. Cei de la politie ne-au spus ca atacantul n-a contestat faptul si s-a aparat cu vorbe: >Stiau ca sunt tigan. De ce au venit la mine acasa? Se puteau astepta la asa ceva...


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin