Conform institutiei, 5 milioane de persoane fizice detin 8 milioane de conturiDe la 1,8 milioane de persoane aflate in evidenta Biroului de Credit la sfarsitul anului 2006, numarul romanilor a crescut in luna decembrie a anului 2007 la 5 milioane, ce
Conform institutiei, 5 milioane de persoane fizice detin 8 milioane de conturiDe la 1,8 milioane de persoane aflate in evidenta Biroului de Credit la sfarsitul anului 2006, numarul romanilor a crescut in luna decembrie a anului 2007 la 5 milioane, ceea ce reprezinta un sfert din populatia Romaniei, a declarat pentru NewsIn directorul general al Biroului de Credit, Şerban Epure. “In prezent, baza de date a Biroului de Credit cuprinde, cu informatie pozitiva si negativa, aproximativ 5 milioane de persoane fizice, acestea detinand 8 milioane de conturi”, a spus Epure. Numarul conturilor detinute de debitori a crescut pana aproape de valoarea de 2 milioane in mai putin de doua luni, iar cei aflati in evidenta institutiei au crescut cu aproximativ 1,2 milioane.
Clientii bancilor luati in evidenta Biroului de Credit sunt fie restantieri, cu sume de peste 10 lei, la plata creditelor, fie persoane care au contractat deja un imprumut la una dintre entitatile luate in evidenta de institutie. In primul caz, informatiile raportate de institutiile de credit (banci, societati de credit de consum sau de leasing etc.) sunt numite negative, in al doilea caz, acestea sunt denumite pozitive.
“In prezent, in sistemul Biroului de Credit exista 38 de participanti, dintre care 28 de banci, care au cumulat o cota de piata de 98,4%, sapte societati de credit de consum, doua de leasing si una de asigurari. Dintre acestia, 27 de participanti raporteaza informatie pozitiva”, a explicat Epure.
Acesta a adaugat faptul ca din totalul de 27 de institutii care transmit date despre clientii care detin deja un credit, fara a fi neaparat restantieri, 21 sunt banci, care insumeaza o cota de piata de 83,4%, patru sunt societati de credit de consum si doua de leasing.Un nou sistem de scoring va intra in vigoare in acest anDirectorul Biroului de Credit a spus ca institutia pe care o conduce ar putea introduce din 2008 un sistem de scoring care, in cazul aplicarii, va atasa fiecarei persoane din baza de date un calificativ, ce va ajuta institutiile de credit sa decida daca sa acorde sau nu un nou imprumut respectivului solicitant.
“Biroul de Credit este in faza de a decide implementarea scoringului, care ar avea loc in cursul anului 2008. Dupa ce acest produs va lua fiinta, toate persoanele fizice din baza noastra de date vor avea atasat un simbol (trei cifre sau o combinatie de litere si semne) care vor arata, pe baza comportamentului la plata anterior, probabilitatea ca persoana respectiva sa-si plateasca ratele la timp in viitor.
Acest scor va fi atasat Raportului de Credit si va fi transmis, la cerere, participantilor (de exemplu banci sau IFN-uri), ajutandu-i astfel sa ia decizia de creditare”, a mai explicat Epure.
Astfel, odata cu implementarea sistemului de scoring, bancile pot gestiona mai usor riscurile de nerambursare a imprumuturilor, in conditiile in care creditul neguvernamental continua sa aiba un ritm de crestere foarte ridicat de 55% in intervalul noiembrie 2006 - noiembrie 2007, pana la valoarea de 141,12 miliarde de lei (40,35 miliarde de euro), potrivit bancii centrale.Creditele acordate populatiei si firmelor au ajuns la 35,73 miliarde euroVolumul creditelor restante din sistemul bancar, din primele noua luni din 2007, a ajuns la 2,065 miliarde de lei (553 milioane de euro), in crestere cu 23,8% fata de sfarsitul lui 2006, inregistrand un ritm mai lent decat cel al creditului neguvernamental in aceeasi perioada, de 39,7%, mai arata statisticile Bancii Nationale a Romaniei (BNR). In luna noiembrie 2007, 73,8% dintre restante erau de valoare mica, fiind cuprinse intre 1 si 1.000 de lei. Un sfert (24,8%) erau intre 1.001 si 10.000 de lei, iar restul de 1,4% erau restante mai mari de 10.000 de lei, potrivit datelor Biroului de Credit. Directorul institutiei nu a precizat numarul de restantieri care se afla in evidenta Biroului de Credit.
Creditele acordate populatiei si firmelor romanesti au crescut pana la 129,062 miliarde lei (35,73 miliarde de euro) la sfarsitul lunii septembrie 2007, de la 92,378 miliarde lei (25,48 miliarde de euro) la finalul anului trecut. Astfel, volumul creditelor restante reprezenta, dupa primele noua luni din 2007, 1,6% din creditul neguvernamental.
Ponderea creditelor restante pe segmentul pentru populatie era, la sfarsitul lunii septembrie 2007, de 0,54% din totalul creditelor pe retail, inferioara fata de alte segmente, precum cel al firmelor, insa intr-o crestere mai accelerata de la inceputul anului. Volumul creditelor restante catre populatie era de aproximativ 340 milioane lei (putin peste 100 milioane euro) la sfarsitul lui septembrie, nivel cu 163% mai mare decat cel inregistrat la finalul aceleiasi luni din 2006, in conditiile in care totalul creditelor pe segmentul de retail ajunsese, dupa primele noua luni, la peste 18 miliarde euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.