Potrivit unui sondaj, italienii se declara "suparati", dar, in ansamblu, fericiti. Nemultumiti de starea economiei, ingrijorati pentru siguranta lor, nemultumiti de politica: bilantul pe 2007 este foarte negativ, in timp ce previziunile pentru noul a
Potrivit unui sondaj, italienii se declara "suparati", dar, in ansamblu, fericiti. Nemultumiti de starea economiei, ingrijorati pentru siguranta lor, nemultumiti de politica: bilantul pe 2007 este foarte negativ, in timp ce previziunile pentru noul an marcheaza o revenire a pesimismului. Singurele note pozitive par sa vina exclusiv din sfera privata sau din pasiunea pentru sport, se arata intr-un sondaj realizat de Demos-Eurisko, pentru ziarul La Repubblica, monitorizat de Rompres. In ansamblu, mai bine de opt persoane din zece declara ca sunt (destul de) fericite, in timp ce foarte multi pronosticheaza, pentru anul 2008, noi succese ale Italiei in Formula 1 si in fotbal. Daca inceputul anului 2007 parea sa poata marca, in ochii italienilor, o cotitura pozitiva, starea de spirit a cetatenilor, dupa 12 luni, este destul de negativa. Astfel, opinia cetatenilor italieni pentru anul abia incheiat arata astfel: 7 persoane din 10 considera ca lucrurile s-au inrautatit in ce priveste economia nationala (74 la suta), politica (70 la suta), presiunea fiscala (65 la suta). Majoritatea absoluta considera ca situatia s-a inrautatit si in ce priveste siguranta cetatenilor (59 la suta), coruptia politica (59 la suta), calitatea emisiunilor de televiziune (51 la suta). In sfarsit, 44 la suta dintre cei chestionati se declara "suparati" pe situatia din tara. In pofida acestui cadru general negativ, 82 la suta dintre italieni afirma ca sunt fericiti, 68 la suta destul de fericiti cu viata lor, iar patru persoane din zece sunt de parere ca in 2008 se va inregistra o evolutie favorabila in tara. Printre prioritatile ce ar trebui abordate, potrivit celor chestionati, figureaza cresterea salariilor si a pensiilor (39 la suta), lupta impotriva criminalitatii (31 la suta), controlul preturilor (28 la suta) si reducerea taxelor (27 la suta). Printre retetele ce trebuie relansate, cei chestionati sugereaza sa se mizeze mai mult pe tineri, sporind prezenta lor in pozitiile de comanda (41 la suta), dar si investind in invatamant si cercetare (31 la suta).


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.