Membrii CSM se reunesc pe 10 ianuarie, intr-o sedinta prezidata de Traian Basescu, pentru a-si alege presedintele si vicepresedintele, anunta Hotnews. Lupta se anunta apriga, favoriti fiind Gratiela Isac, de la Sectia de procurori, si Virgil Andreies
Membrii CSM se reunesc pe 10 ianuarie, intr-o sedinta prezidata de Traian Basescu, pentru a-si alege presedintele si vicepresedintele, anunta Hotnews. Lupta se anunta apriga, favoriti fiind Gratiela Isac, de la Sectia de procurori, si Virgil Andreies, Sectia de judecatori. Cu aceasta ocazie va fi prezentat si raportul de activitate pe anul 2007.

Mandatele actualului presedinte CSM, Anton Pandrea, si cel al vicepresedintelui, Dan Chiujdea, expira in data de 11 ianuarie, iar sedinta se va desfasura la sediul CSM si va fi prezidata de presedintele Basescu, potrivit prerogativelor prezidentiale. Consiliul Superior al Magistraturii este condus de un presedinte si un vicepresedinte, care fac parte din sectii diferite, respectiv, judecatori si procurori, mandatul fiind de un an.

Surse din CSM sustin ca din partea Sectiei de judecatori ar putea candida Angela Harastasanu, Alexandrina Radulescu si Virgil Andreies, iar din cea a Sectiei de procurori Gratiela Isac.

Procurorii Liviu Dascalescu, Dan Chiujdea si Cristian Deliorga au mai detinut cate un
mandat, ultimul fiind suspectat in dosarul fraudei examenelor de procurori, fiind deja chemat la audieri de DNA. In ce-l priveste pe Bogdan Licu, acesta a declarat public ca nu va candida.

Gratiela Isac, desi relativ noua in CSM, are cele mai mare sanse. Fost adjunct al controversatului procuror Gheorghe Muscalu, sef al DIICOT, a fost data afara din Ministerul Public de Monica Macovei. De fapt, in 2005, Macovei a demis dintr-un foc opt procurori de la varful Parchetului General, printre care Ioan Amarie, Gheorghe Suhan, Alexandru Chiciu, Vasile Draghici, Horia Miclescu si Ion Panaitescu.

Dupa demitere, Isac a fost aleasa membru CSM, iar recent, tot in scandalul examenelor fraudate, s-a abtinut din proprie initiativa de la votul pentru arestarea preventiva a celor doi procurori urmariti penal, deoarece este nasa unuia dintre ei.

In competitia de la Sectia de judecatori, favorit este Virgil Andreies, presedintele Curtii de Apel Cluj, considerat ca facind parte din fostul nucleu dur al CSM- Galca, Deliorga, Lupascu. Angela Harastasanu a fost pana nu demult cotata drept "macovista", lucru care nu i-a adus prea multe prietenii in CSM, de aceea nu este cotata cu prea multe sanse.

La alegerile pentru conducerea CSM de la inceputul lui 2007, iln competitie nu s-a inscris niciun candidat pina in ultimul moment, desi speculatii au existat. Anton Pandrea si-a depus candidatura chiar in ziua alegerilor, iar presedintele Traian Basescu i-a urat succes, ceea ce a dat nastere unui scandal de presa, gest ul fiind interpretat ca o sustinere fatisa a acestuia. Pandrea a fost numit "judecatorul rosu", deoarece a facut parte din Completul de 9 judedcatori care s-au opus retrocedarii caselor nationalizate catre fostii proprietari, dand astfel curs indicatiilor primite de la Ion Iliescu, decizie care a adus Romaniei zeci de procese la CEDO.

La sedinta din 2007, presedintele Traian Basescu a fost extrem de critic la adresa CSM, aflat in vizorul Comisiei Europene. De atunci insa, Basescu a mai indulcit tonul, in special dupa ce CSM nu i-a dat castig de cauza fostului ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, care a cerut demiterea procurorului sef al Sectiei a II-a, Doru Tulus.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.