Dupa ce Bulgaria a trecut, din acest an, la cea mai redusa cota unica din Europa, Romania pierde, practic, ultimul avantaj competitiv pe care il mai putea invoca Avem de trei ani cota unica, dar nici pe departe un sistem simplu de impozitare. Ce

Dupa ce Bulgaria a trecut, din acest an, la cea mai redusa cota unica din Europa, Romania pierde, practic, ultimul avantaj competitiv pe care il mai putea invoca

Avem de trei ani cota unica, dar nici pe departe un sistem simplu de impozitare. Cea mai scazuta cota unica nu ne-a scutit de penultimul loc in UE la atractivitate. In aceste conditii, in 2008, chiar trebuie sa inventam ceva "nou" pentru a ne "vinde" mai bine pe piata investitiilor.

"Guvernele din intreaga lume au folosit ani de-a randul impozitele ca pe un instrument de incurajare a investitiilor, dar sondajul nostru confirma ca un regim fiscal moderat este numai o parte din pachetul care face ca o afacere sa devina competitiva. O infrastructura buna, o calitate ridicata a fortei de munca, accesul la resurse si piete sunt la fel de importante".

Cu aceasta concluzie firma de consultanta KPMG prezenta, la sfarsitul anului trecut, rezultatele unui sondaj in randul companiilor multinationale privind atractivitatea regimului fiscal in tarile Uniunii Europene si Elvetia. Un sondaj din care reiesea ca suntem pe penultimul loc acolo unde credeam ca suntem macar in prima jumatate.

De acord, suntem depunctati la problemele clasice romanesti - stabilitate legislativa, volum de legi, claritatea legilor - dar sa stam mai bine la capitolul relatia cu autoritatile fiscale decat impozite mici pare de-a dreptul un mister. Explicatia e simpla: cota unica nu inseamna nimic de una singura. Iata Exemplul Slovaciei - sa ai cota unica mai mare (19% fata de 16%) si atractivitate de doua ori mai ­mare.

Cehii si bulgarii, fascinati de modelul slovac

Slovacia pare cel mai bun exemplu de tara care stie de ce a introdus cota unica. Desi a avut un start greoi in anii `90, Slovacia a urmat in ultimii ani, mai ales dupa 2004, cand a trecut la cota unica, o evolutie de-a dreptul fascinanta, devenind noul pol al investitiilor din Europa Centrala, in special in domeniul auto.

Vecina Cehia, vedeta investitiilor din anii `90, a renuntat, din ianuarie 2008, la impozitarea progresiva (maximum 32%), adoptand o cota unica de impozitare a veniturilor, de 15%, (cota este insa ceva mai mare daca se tine cont ca se mareste baza la care se aplica).

De asemenea, a redus impozitul pe profit, de la 24% la 21%. Cehia anunta continuarea reducerilor de impozite, pentru a se apropia, pana in 2010, de cota unica de 19% practicata de slovaci, atat pentru venituri, cat si pentru profit.

La slovaci, si nu la vecinii romani s-au uitat si bulgarii cand au anuntat introducerea, din ianuarie 2008, a cotei unice de impozitare a veniturilor, de 10%. "Avocatii masurii spera ca Bulgaria sa copieze succesul Slovaciei, o tara de sase milioane de locuitori care a atras investitii de zeci de miliarde de euro, nota anul trecut cotidianul economic "SofiaEcho".

Vecinii nostri par sa aiba sanse sa devina noua Slovacie, din moment ce au deja o buna imagine in randul investitorilor. Anul trecut, reduceau impozitul pe profit de la 15% la 10% si mai luau 7% din contributiile sociale platite de angajator. Iar trecerea la cota unica nu face decat sa multiplice semnalele catre investitori ca in Bulgaria "se intampla ceva".

Noua lege a investitiilor, o promisiune frumoasa

In urma cu mai bine de trei ani, si romanii apelau la modelul slovac pentru a justifica scaderea drastica a impozitelor. Acum, nici macar nu mai poate fi vorba de continuarea concurentei fiscale. Oficial, cota unica de 19% a dus la cresterea veniturilor bugetare (plus 18%, in 2005, 24% in 2006 si 30% in 2007).


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.