CE BEM, CE MÃ…NCÃ…M
Nutrientii biologic activi sunt distrusi
Dintr-o serie de 15 ingrediente, usturoiul ocupa ca pondere locul 9. In acest caz, denumirea produsului ar trebui sa fie mai degraba pasta de ulei.

CE BEM, CE MÃ…NCÃ…M
Nutrientii biologic activi sunt distrusi
Dintr-o serie de 15 ingrediente, usturoiul ocupa ca pondere locul 9. In acest caz, denumirea produsului ar trebui sa fie mai degraba pasta de ulei.



Pasta de usturoi Spring este un produs pasteurizat, care are in compozitie foarte putin usturoi si multe E-uri daunatoare. De pe eticheta citim: "Ulei de floarea-soarelui, apa, otet alimentar, sirop de glucoza-fructoza, zahar, amidon din porumb, sare iodata, proteina din lapte, usturoi 2%, stabilizator: guma guar E 412, guma xanthan E 415, conservant: sorbat de potasiu E 202, arome alimentare, antioxidant: BHA E 320".


ANALIZÅ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descrie produsul analizat: "Un sos pe baza de ulei de floarea-soarelui si glucide rapide (sirop de glucoza-fructoza, zahar) si lente (amidon din porumb) cu urme de usturoi 2%, substante de ingrosare si stabilizare (gume guar E 412 si xanthan E 415), conservanti antioxidanti (E 202, E 320)". Producatorul insa ne linisteste, spunandu-ne ca pasta a fost "tratata special ca la sfarsitul mesei sa nu aveti surpriza unui miros persistent si avand o aroma deosebita". Avand in vedere ca uleiul este componenta majora a produsului, cred ca putem sta linistiti stiind ca gustul acestuia nu ne va ramane dupa masa.  


Din punct de vedere al profilului nutritional, produsul este dezechilibrat, avand un exces de lipide si zaharuri, combinatie in sine nesanatoasa. Pe de alta parte, cantitatea extrem de mica de usturoi nu poate imprima calitatile sanogene ale acestuia. Acestea se manifesta numai atunci cand usturoiul este consumat proaspat sau preparat special in acest scop. Mentionam ca acest produs este pasteurizat, acest proces distrugand si o parte din nutrientii biologic activi, in special cei din usturoi.


Gumele utilizate ca substante de ingrosare - guma guar si guma xanthan - pentru a da consistenta produsului pot provoca persoanelor sensibile balonari, crampe, astm, alergii, eczeme. Conservantii si antioxidantii chimici utilizati pot ptrovoca, de asemenea, alergii, stari de somnolenta, ADHD, efecte estrogenice. Aditivii utilizati isi potenteaza reciproc efectele. Produsul contine o sursa de sare ascunsa. Asocierea produsului cu cartofi prajiti sau alimente prajite, asa cum ni se sugereaza pe eticheta, devine si mai toxica.


CONCLUZII. Pasta de usturoi analizata nu este recomandata copiilor, batranilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, persoanelor care sufera de afectiuni dermatologice, celor care sufera de sindromul ADHD, alergicilor, astmaticilor, persoanelor cu maladii cardiovasculare, celor cu diferite tipuri de cancere, hipertensivilor, bolnavilor cu afectiuni hepatice si renale, celor cu maladii ale tractusului digestiv.


Precizari
Rubrica se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la 021.318.20.37 sau bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei eticheta acestuia, pentru a fi "analizata" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca prof. dr Gh. Menchinicopschi foloseste doar informatiile de pe eticheta, fara a sti despre ce produs este vorba.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin