In bucatarie, o mare importanta o are ornarea. Prezentarea mancarurilor intr-un mod placut a fost ridicata de marii bucatari la rangul de arta. Astfel, preparatele sunt mult mai apetisante.

Elementele pentru ornat preparatele culinare sunt
In bucatarie, o mare importanta o are ornarea. Prezentarea mancarurilor intr-un mod placut a fost ridicata de marii bucatari la rangul de arta. Astfel, preparatele sunt mult mai apetisante.

Elementele pentru ornat preparatele culinare sunt diferite: de la masline, lamai, frunze de patrunjel pana la morcovi, gogosari si castraveti murati, albus si galbenus de ou fiert sau maioneza. Foarte importante sunt si culorile care au o mare influenta asupra poftei de mancare.


SUGESTII. Supele vor fi inviorate cu patrunjel verde presarat sau cu crutoane de paine. Fripturile pot fi asezate pe foi de salata, inconjurate de ciuperci, felii de rosii sau castraveti. Legumele se pot aranja dupa culori: morcovi langa fasole verde, cartofi albi, presarati cu verdeata si chimen. Pe langa marea lui valoare nutritiva, morcovul da efecte coloristice deosebite. Se poate folosi ca ornament in forma de cuiburi, spirale, ineluse de carote, flori, frunze sau figurine din felii de morcov. Lamaia poate fi folosita ca element decorativ la peste, snitele sau cotlete: se taie felii de lamaie, se inlatura coaja, iar deasupra se presara patrunjel tocat. Cosuletele de lamaie constituie un rafinament culinar pentru platouri cu gustari de peste, mezeluri sau salate. De asemenea, din coaja unei jumatati de lamaie se poate face o cupa pentru sosuri reci.


FLORI. Cu putina fantezie, din zarzavat se pot obtine diverse flori. "Narcisele albe" se realizeaza din radacina de patrunjel sau pastarnac fiert. Se taie in forma petalelor de narcisa, apoi se asaza cate cinci ca sa formeze floarea. In mijloc se asaza o cupa mica tot din patrunjel fiert, iar in scobitura se presara putin patrunjel verde. Din coaja de lamaie se pot realiza "cale": se curata coaja galbena, se taie lamaia in doua si se scoate miezul cu grija, astfel incat sa ramana intreaga partea pufoasa, pentru ca din aceasta se formeaza cu ajutorul unui cutit o floare de cala. "Trandafiri" se pot obtine din coaja de grepfrut. Se lasa cateva ore in zeama de sfecla cruda sa se coloreze. Apoi se compune trandafirul din petale, unele peste altele, incepand cu cele mai mici, care se aranjeaza in mijloc, iar cele mai mari, spre exterior. Se fixeaza petalele cu bucatele de scobitoare la baza florii ca sa nu se desfaca.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.