Manipularea, asul din maneca infractorilor
"Mutarile" escrocilor au influentat economia tariiAnul acesta mediul de afaceri romanesc a fost puternic afectat de infractiunile comise pe piata de capital, economia nationala fiind influentata de oric
Manipularea, asul din maneca infractorilor
"Mutarile" escrocilor au influentat economia tariiAnul acesta mediul de afaceri romanesc a fost puternic afectat de infractiunile comise pe piata de capital, economia nationala fiind influentata de orice schimbare care are loc in acest domeniu. In 2007 procurorii de la DIICOT impreuna cu membrii Directiei Generale de Combatere a Marii Criminalitati organizate din cadrul IGPR au declansat o serie de investigatii ce au avut ca scop depistarea, dar si combaterea acestor ilegalitati. Potrivit numeroaselor rapoarte intocmite de catre ei in acest sens, cea mai des intalnita metoda de fraudare este manipularea. Acest lucru duce la modificarea artificiala a preturilor pe piata Bursei de Valori Bucuresti (BVB), scopul urmarit fiind acela de a obtine anumite castiguri pe piata Bursei Monetare si pe cea de Marfuri.
"Efectuarea de tranzactii sau lansarea de ordine de tranzactionare care presupun procedee fictive sau orice alta forma de inselaciune ori diseminarea de informatii prin mass-media, inclusiv Internet sau prin orice alta modalitate, care da sau ar putea sa dea semnale false, constituie manipulare. Informatiile induc in eroare asupra instrumentelor financiare, in conditiile in care persoana care a diseminat informatia stia sau trebuia sa stie ca informatia este falsa", au precizat anchetatorii din cadrul IGPR incercand sa explice cum se desfasoara aceste infractiuni.
Un alt mod de a manipula piata este acela de a organiza evenimente unde au loc tranzactii sau de a lansa ordine tranzactionare care dau informatii false cu privire la oferta, cerere sau pretul instrumentelor financiare.Publicul investitorAnul acesta cele mai multe infractiuni de acest tip au fost comise de catre anumiti reprezentanti ai unor societati comerciale sau de catre responsabilii din cadrul unor institutii publice. Acestia avand acces la un numar mare de informatii cum ar fi cele legate de operatiuni de majorare a capitalului social din reevaluarea mijloacelor fixe, trec la initierea unor tranzactii intre ei. Prin intermediul acestor tranzactii se achizitioneaza pachete foarte mari de actiuni inainte ca informatiile sa devina publice. Astfel pretul la care se tranzactioneaza actiunile pe piata este influentat semnificativ.
Fenomenul de manipulare este prezent atat la Bursele de Marfuri cat si la cele de Valori. "Ori de cate ori are loc o crestere sau o scadere brusca a preturilor exista temerea ca va fi vorba despre o manipulare", au declarat ofiterii specialisti care investigheaza neregulile de pe piata de capital.Cum pot fi influentate preturileManipularea preturilor este favorizata si de disponibilitatile de bani existente la un moment dat. Daca accesul la credite este unul usor, manipulatorul imprumuta sume foarte mari de bani si cumpara actiuni pe piata atunci cand acestea au un pret scazut. Ulterior, preturile cresc datorita volumului mare de oferte, iar actiunile sunt revandute micilor investitori la preturi mai mari.
"Este o realitate faptul ca, in prezent, tendinta retelelor criminale este de a exploata institutiile financiare nebancare, ca reactie la controalele introduse in sistemul bancar. Scopul nostru este unul singur si anume combaterea spalarii banilor. In acest context, societatile de servicii financiare, organismele de plasament colectiv devin mecanisme intens utilizate pentru spalarea fondurilor obtinute ilicit", a precizat unul dintre ofiterii Directiei Generale de Combatere a Marii Criminalitati Organizate.Şefi, brokeri si intermediariLa comiterea unor astfel de infractiuni nu participa doar persoanele cu functii de conducere, ci si brokeri sau diversi intermediari. Anchetatorii spun ca primii dintre cei mentionati, angajati ai unor societati de servicii de investitii financiare, introduc la tranzactionare actiuni cumparate ilegal de la detinatorii de drept.
Metoda care pare foarte simpla a avut si un foarte mare succes. Infractorii folosesc procuri false, iar intermediarii neautorizati introduc la tranzactionare actiuni cumparate ilegal de la populatie, prin inducerea in eroare a agentilor de valori. Cum scopul final este acela de a obtine sume importante de bani se apeleaza si la acte de inselaciune. In acest caz este vorba despre reprezentanti ai unor societati care doresc castigarea pachetului de control. Acestia cumpara certificate de actionar de la anumite societati si le tranzactioneaza in nume propriu.
In 2007 s-au inregistrat cateva cazuri in care reprezentantii unor firme de servicii de investitii financiare nu au respectat ordinele de cumparare date de catre clienti folosind sumele de bani date in avans in scop personal sau in al unor societati de care sunt direct interesati.S-au inregistrat peste 2.500 de dosareDe la inceputul anului si pana in prezent, ofiterii Directiei Generale de Combatere a Marii Criminalitati Organizate din cadrul IGPR au depistat peste 2.500 de dosare privind 5.729 infractiuni. De asemenea, au fost cercetate peste 4.700 de persoane. Fata de anul precedent, in 2007 s-a inregistrat o crestere cu aproximativ 35% pe segmentele de crima organizata, de la 442 la 579 cazuri. In ceea ce priveste spalarea banilor cresterea a fost de 2,6%, iar pentru infractiuni privind piata de capital cresterea a fost cu 36,3%. Anul trecut, in ceea ce priveste combaterea macrocriminalitatii economico-financiare au fost depistate peste 2.200 de infractiuni, fiind cercetate 1.110 persoane dintre care 136 in stare de retinere sau arest preventiv.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.