Legea bugetului pe 2008 a fost publicata luni dupa-amiaza, pe 31 decembrie, in Monitorul Oficial, dupa ce a fost promulgata de seful statului cu numai cateva ore mai devreme.

Presedintele Traian Basescu a promulgat, in ultima zi a anului 2
Legea bugetului pe 2008 a fost publicata luni dupa-amiaza, pe 31 decembrie, in Monitorul Oficial, dupa ce a fost promulgata de seful statului cu numai cateva ore mai devreme.

Presedintele Traian Basescu a promulgat, in ultima zi a anului 2007, Legea pentru aprobarea Bugetului de Stat pe anul 2008, anuntul fiind facut in jurul orei 12.40. Secretariatul General al Camerei Deputatilor s-a executat rapid, trimitand documentul la Monitorul Oficial in jurul orei 13.00. La ora 16.00 el era deja publicat. O asemenea viteza nu este ceva neobisnuit, dar Monitorul s-a intrecut pe sine, lucrand peste program chiar in ultima zi a anului trecut pentru ca tara sa posede un buget nou-nout, in vigoare inca de la 1 ianuarie. Nu la fel au stat lucrurile in privinta publicarii de catre Monitorul Oficial a deciziei Curtii Constitutionale (CCR) ce a pus "verdict" de neconstitutionalitate comisiei speciale de la Cotroceni, dand mana libera sefului statului sa avizeze inceperea urmaririi penale impotriva mai multor fosti si actuali ministri. Motivatia a fost facuta publica pe 27 noiembrie, Secretariatul Camerei a precizat ca a primit-o pe 4 decembrie si ca a trimis-o spre publicare pe 5 decembrie, dar in Monitor a aparut abia pe 12 decembrie. seful statului l-a acuzat atunci pe Bogdan Olteanu ca a blocat publicarea deciziei CCR in Monitorul Oficial.
Mare parte din amendamente vizeaza introducerea unor masuri sociale, bugetul fiind rezultatul unui compromis facut de Guvernul Tariceanu, care a cedat santajului social-democratilor lui Mircea Geoana. Administratia Prezidentiala a anuntat ca Basescu va media intre Guvern si sindicate intr-o intalnire la Cotroceni, pe 7 ianuarie. Principalele nemultumiri ale sindicalistilor sunt legate de intentia Guvernului de a reduce contributiile sociale in 2008 cu sase procente, in special contributia la fondul pentru accidente de munca, ceea ce ar duce, practic, la desfiintarea acestuia.
Singurul amendament al reprezentantilor salariatilor care a trecut de Parlament a fost majorarea comisionului acordat Postei Romane, pentru plata pensiilor, de la 0,7% la 1,03%.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.