Participarea la caucusul (adunare electorala) din micul stat Iowa (partea central-nordica a SUA), prima etapa pentru alegerea candidatilor democrati si republicani la Casa Alba, nu ar trebui sa aiba de suferit din cauza conditiilor climatice, conform
Participarea la caucusul (adunare electorala) din micul stat Iowa (partea central-nordica a SUA), prima etapa pentru alegerea candidatilor democrati si republicani la Casa Alba, nu ar trebui sa aiba de suferit din cauza conditiilor climatice, conform previziunilor meteorologice de miercuri, relateaza AFP.

Vremea urmeaza sa fie destul de blanda joi seara, a informat National Weather Service (NWS). Temperatura la Des Moines va fi in jur de -11 grade Celsius spre seara, cu un cer putin innorat, insa fara ninsoare.

Sistemul complex al caucusurilor ii obliga pe electori sa mearga sa se pronunte toti in acelasi moment si nu la o ora care le convine. Caucusul democrat urmeaza sa inceapa la ora locala 18,30 /23,30 GMT, iar cel republican la 19,00, consultarile urmand sa dureze intre maxim doua ore.

Circa 2 din cele 3 milioane de locuitori din Iowa au posibilitatea sa se pronunte, insa rata participarii este in general scazuta. Electorii sunt majoritari in randul tinerilor si a celor care merg la vot pentru prima oara. Or, acest electorat este unul dintre cele mai volatile, noteaza sursa citata.

Cei trei favoriti democrati, senatoarea de New York Hillary Clinton, tanarul senator de Illinois Barack Obama si fostul senator din Carolina de Nord, John Edwards erau cot la cot in sondaje cu cateva ore inaintea deschiderii celor aproximativ 1.800 de birouri de vot.

Din partea Partidului Republican, cei doi favoriti - fostul guvernator al statului Arkansas Mike Huckabee si fostul guvernator de Massachusetts Mitt Romney - isi disputa primul loc.

Rezultatele votului din Iowa a fost rareori contrazis ulterior. In zona se afla, actualmente, o enorma concentrare de mass media.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.