Costume care pot incarca iPod-ul, pantaloni scurti care racesc berea, rochii ce pot fi programate sa se potriveasca perfect pe trupul celei care le poarta, toate au fost gandite, proiectate si realizate de specialistii unui nou domeniu, asa-numita mo
Costume care pot incarca iPod-ul, pantaloni scurti care racesc berea, rochii ce pot fi programate sa se potriveasca perfect pe trupul celei care le poarta, toate au fost gandite, proiectate si realizate de specialistii unui nou domeniu, asa-numita moda high-tech.
Progresul in materie de tehnologie este uimitor, apar din ce in ce mai multe haine "inteligente", iar in viitorul apropiat industria textila va putea insemna orice, de la tricouri cu functii de telefon mobil, la care gulerul serveste pe post de receptor, pana la sosete care se cos singure. Pana atunci, ne "multumim" cu acele costumele care pot reproduce muzica de pe iPod sau hainele care isi schimba forma, dimensiunea ori culoarea pentru a se potrivi perfect celui care le poarta sau pentru a reflecta starea sa de spirit. Aceste neobisnuite obiecte vestimentare sunt pe punctul de a deveni elemente indispensabile pentru garderoba tuturor, caci progresul tehnologic al materialelor "inteligente" va permite ca astfel de haine sa fie accesibile oricui.
In ultimul timp, inventatorii s-au intrecut pe sine: au reusit sa produca haine ce integreaza telefoane sau MP3-playere si sa inventeze tesaturi si articole vestimentare "inteligente", bune conductoare de electricitate si care sunt capabile sa-si modifice forma si chiar culoarea. "Lumea este plina de surprize si lucruri surprinzatoare, iar cand vine vorba de a combina tehnologia si hainele, singura limita este cea a imaginatiei", a spus Adam Best, unul dintre cercetatorii din cadrul Departamentului de tehnologie din cadrul institutului australian de cercetare CSIRO, care a inventat un tricou ce produce electricitate cand este miscat, adica atunci cand cel care il poarta merge. Desi aceste haine au fost create initial pentru armata, fiind menite sa furnizeze energie electrica soldatilor mobilizati pe campul de lupta, Adam Best spune ca ele pot fi folosite si de civili pentru a-si incarca telefoanele mobile, MP3-playerele sau alte asemenea dispozitive electronice.
Richard Helmer, angajat al CSIRO, dar in domeniul materialelor textile, spune ca aceasta tehnologie poate fi adaptata oricaror cerinte, pentru recuperare medicala, pentru pregatire sportiva si chiar pentru jocuri pe calculator.
"S-ar putea inventa, de exemplu, un obiect vestimentar special pentru lectiile de dans care sa atentioneze purtatorul daca tehnica, postura sunt corecte. Posibilitatile sunt nelimitate", a mai spus Richard Helmer.Rochia care isi schimba culoareaIn acelasi spirit, inventatorii au creat o rochie care va ajuta barbatii sa descifreze starea de spirit a partenerelor: este vorba de o rochie ce isi schimba culoarea in functie de dispozitia celei care o poarta. Rochia Bubelle este formata din doua straturi, cel interior fiind dotat cu senzori biometrici care detecteaza starea de spirit a persoanei ce o poarta si transpun aceste emotii in culori, pe care le proiecteaza pe materialul din exterior.
Secretul din spatele acestei rochii create de compania Philips este monitorizarea modificarilor fizice asociate cu diversele stari de spirit. Stresul, emotia sau teama genereaza o anumita lumina, care ulterior isi schimba nuanta in functie de intensitatea trairilor. Compania isi promoveaza produsul insistand pe faptul ca, un astfel de obiect vestimentar ar putea ajuta cuplurile sa comunice mai bine.
Momentan, doar prototipul acestei rochii este disponibil, dar reprezentantii Philips sunt increzatori ca un astfel de produs se va bucura de succes. Rochia "sensibila" a fost creata in cadrul proiectului SKIN Probe, un program de cercetare ce a incercat sa anticipeze ce se va purta in jurul anului 2020, iar revista Time a declarat aceasta piesa vestimentara avangardista drept cea mai buna inventie in materie de moda in anul 2007. "Creatia noastra este un dispozitiv electronic si biochimic interactiv, extrem de sensibil la emotii si in special la schimbarea starii de dispozitie", a explicat Lucy McRae, creatoarea rochiei.Inventii inediteIn prezent, cercetatorii de la Philips lucreaza la un nou proiect ce vrea sa revolutioneze lumea si moda: tatuaje electronice care isi pot modifica desenul in functie de dispozitia purtatorului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.