Profitand de vacanta de sfarsit de an, Prodi prelugeste "Ordonanta Mailat" Unul dintre ultimele acte legislative adoptate de executivul italian in 2007, a fost prelugirea asa-zisei ordonante "Mailat". Momentul ales a fost unul strategic, dat fi

Profitand de vacanta de sfarsit de an, Prodi prelugeste "Ordonanta Mailat"

Unul dintre ultimele acte legislative adoptate de executivul italian in 2007, a fost prelugirea asa-zisei ordonante "Mailat". Momentul ales a fost unul strategic, dat fiind ca Italia intra intr-o relativa acalmie de Sarbatori.

Istoria acestei ordonante incepe imediat dupa cazul Mailat, cand la presiunile primarului Romei, Walter Veltroni, cat si a opiniei publice, Guverul Prodi a adoptat o ordonanta de urgenta care permitea expuzarea comunitarilor. Practic, actul legislativ a confirmat o directiva UE, mai exact 2004/38/CE, in care este stipulat ca orice stat membru are dreptul de a limita libera circulatie a unui cetatean UE, daca acesta este considerat periculos pentru ordinea publica.

In Italia, orice ordonanta ramane in vigoare pentru o perioada de 3 luni, timp in care trebuie avizata de parlament si transformata in lege. Parlamentul italian a luat in discutie la inceputul lunii decembrie ordonanta "Mailat", dar imediat dupa ce a trecut de Senat, la 2 voturi diferenta, guvernul a retras-o.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.