Luna pacalelilor nu s-a dezmintit nici in anul trecut, credeau suporterii Stelei. Caci, daca il intrebai pe vreunul dintre ei de un posibil divort intre Mihai Stoica si Gigi Becali ti-ar fi ris in nas, dovada a faptului ca totul parea in regula la su
Luna pacalelilor nu s-a dezmintit nici in anul trecut, credeau suporterii Stelei. Caci, daca il intrebai pe vreunul dintre ei de un posibil divort intre Mihai Stoica si Gigi Becali ti-ar fi ris in nas, dovada a faptului ca totul parea in regula la suprafata. La finalul lunii aprilie, presedintele executiv Mihai Stoica a surprins pe toata lumea atunci cind a anuntat ca demisioneaza din functia de manager general al Stelei, fara a preciza motivele care l-au detreminat sa ia aceasta decizie.


INTERPRETARI. Retinut in declaratii la inceput, patronul Gigi Becali a sustinut ca Stoica a fost demis, si nu si-a dat demisia, deoarece a facut o fapta care l-a pus in pericol pe el si pe familia lui, fara a mai da alte explicatii suplimentare, dar lasind loc la destule interpretari. Se vorbea atunci prin presa de sume extrem de mari de bani pe care fostul manager general le-ar fi luat drept comision la transferurile unora dintre fotbalistii pe care ii adusese la Steaua, comisioane incasate de o firma capusa infiintata in Cipru tocmai in acest scop.Ulterior cei doi combatanti au scos la iveala artileria grea si s-au mitraliat din toate pozitiile.


CROSEE. Prima runda a galei de box dintre cei doi a avut loc intro emisiune televizata, dupa ce Steaua a remizat pe terenul lui CFR Cluj, scor 0-0. La finalul acelui joc, Becali l-a acuzat pe Gheorghe Hagi ca nu l-a folosit pe Mirel Radoi in postura de fundas central si din aceasta cauza s-a accidentat grav Mihaita Plesan, iar Dorin Goian a fost eliminat, amenintandu-l public pe antrenorul de atunci al Stelei ca il va demite in cazul in care Mirel Radoi va mai evolua ca mijlocas la inchidere. Aflat in studio, Mihai Stoica a intervenit acuzandu-l in termeni duri pe Becali, spunand despre el nu stie sa se comporte cu un "mare stelist ca Hagi" si a evocat un episod petrecut in perioada in care el si Olaroiu erau la Steaua. "Gigi Becali are nevoie de un mascarici la Steaua ca sa ii dicteze echipa. Eu si acum mai am biletelele pe care i le dadea lui Olaroiu in care scria echipa. Aveau si mici greseli de ortografie. Le pastrez chiar daca a scris Ochirosii in doua cuvinte", a spus atunci Stoica.


AMENINTARI. A doua runda a avut loc atunci cind Gigi Becali l-a amenintat ca ii va lua un teren in Pipera,in valoare de 200000 de euro, pe care i-l donase, fapt ce l-a determinat pe Stoica sa ii faca o vizita pentru a ingropa securea razboiului. Apele s-au linistit, insa nu pentru foarte mult timp. Repriza a treia a meciului s-a petrecut dupa intilnirea directa dintre cei doi, la meciul dintre Unirea Urziceni si Steaua, incheiat cu victoria ialomitenilor, Stoica si Becali s-au contrat din nou, tot in cadrul unei emisiuni televizate. Finantatorul din Ghencea a lasat sa se inteleaga ca ii va aplica o corectie fizica fostului sau angajat in cazul in care acesta nu inceteaza cu ironiile la adresa sa. Ulterior, Becali l-a catalogat pe Stoica drept "cea mai mare jigodie de om pe care am intalnit-o in viata mea".


IUNIE. Impresarul Dumitru Tudor a declarat ca are probe ca presedintele executiv al Stelei, Valeriu Argaseala, a fost corupt in timpul carierei de arbitru asistent. Finantatorul Stelei, Gigi Becali, l-a atacat si el pe Dumitru Tudor, si a cerut sa ii fie retrasa licenta de impresar. "Pai, voi va luati dupa Tudor? Ce sa va spuna el? Pe Tudor sa-l intrebati cat leustean se baga in ciorba", a spus patronul ros-albastrilor, referindu-se la porecla impresarului Dumitru Tudor, caruia apropiatii ii spun "Ciorba". Comisia de Disciplina a FRF l-a sanctionat pe Tudor si a dictat o amenda de 100.000 de lei si o suspendare de 6 luni in urma declaratiilor facute la adresa lui Argaseala. Ulterior, cele doua parti s-au impacat dupa ce impresarul si-a cerut scuze, iar Comisia de Apel a anulat amenda si suspendare dupa ce oficialul stelist si-a retras plangerea.


IULIE. Scandalul dintre Gigi Becali si suporteri a izbucnit la finalul partidei Dinamo-CFR Cluj, scor 1-0, din finalul campionatului trecut, meci in urma caruia Steaua si-a asigurat prezenta in Liga Campionilor dupa ce a urcat pe locul 2. In semn de multumire pentru victorie, Becali a purtat la gat un fular al lui Dinamo si a strigat din tribuna scandarile galeriei ros-albilor, gesturi inacceptabile in opinia suporterilor. La urmatorul meci al Stelei, fanii s-au dezlantuit impotriva lui Becali, injurandu-l si cerandu-i sa plece din Ghencea.


FANI. Considerind ca fortele de ordine aflate pe stadion nu ii pun la punct suficient pe suporteri, Becali a luat hotarirea sa se debaraseze de serviciile firmei si a apelat la alta, BGS, care s-a purtat mult mai transant cu suporterii, spre nemultumirea accentuata a acestora. Razboiul a continuat pana la sosirea lui Hagi la Steaua, care le-a cerut fanilor sa nu il mai injure pe patron si sa incurajeze echipa, lucruri care s-au si intamplat. Starea de tensiune s-a reinstalat dupa ce Becali l-a fortat pe Hagi sa plece de la Steaua, umilindu-l in public. In perioada in care echipa a fost pregatita de Massimo Pedrazzini, fanii l-au injurat pe Becali la fiecare meci. Numirea lui Lacatus pe banca tehnica a Stelei a avut darul de a-i calma pe suporteri, injuraturile la adresa finantatorului auzindu-se din ce in ce mai rar, cu preponderenta la meciurile pe care Steaua nu a reusit sa le castige.


AUGUST. Scandalul dintre Gigi Becali si impresarul Ana Maria Prodan a inceput in luna august, dupa ce atacantul Stelei, Nicolae Dica, a semnat un contract de reprezentare cu aceasta din urma. "Ana Maria e si ea impresar? Lasati-ma cu asta! Cand mai venea pe aici, mai faceam cate o gluma, dar nu o luam in serios. Dica e nebun. Nu stiu cum de a semnat cu asta. Am vrut sa vorbesc cu el si sa il intreb ", a spus Becali. Dupa impacarea dintre Gigi Becali si verii sai, Victor si Ioan Becali, Dica a dorit sa rupa contractul cu Prodan pentru a fi reprezentat de firma celor doi, dar aceasta l-a amenintat ca il da in judecata si ii cere despagubiri financiare de 500000 de euro. "Ce sa faca parasuta aia? Sa il dea in judecata!", a fost raspunsul patronului ros-albastrilor.


DICA. Ultimul episod al acestui scandal s-a consumat inaintea meciului Arsenal-Steaua, din Liga Campionilor, cand agentul Dumitru Tudor, care a fost mandatat de firma Anei Maria Prodan sa negocieze ofertele venite pentru Dica, a sustinut ca are o propunere de transfer pentru decarul ros-albastrilor de la gruparea engleza Middlesbrough, dar ca tranzactia are sanse mici de reusita din pricina lui Gigi Becali, care tine ca aceasta sa fie facuta de varul sau, Ioan Becali.


SEPTEMBRIE. Numit antrenor al Stelei in luna iunie, dupa plecarea lui Cosmin Olaroiu la Al-Hilal, Gheorghe Hagi nu a rezistat pe banca ros-albastrilor decat trei luni. Prezentat la 25 iunie intr-o conferinta de presa la care a participat un numar record de ziaristi, Hagi si-a anuntat demisia la 20 septembrie. Hagi a demisionat dupa ce Gigi Becali si-a manifestat public nemultumirea fata de deciziile lui in mai multe randuri. Conflictul dintre cei doi are radacini mai vechi.
URA. In urma cu cinci ani, clubul din Ghencea a fost zdruncinat de confruntari violente intre Gigi Becali si Gica Hagi. "Regele", care era sustinut puternic de fratii Ioan si Victor Becali , l-a acuzat virulent pe varul Gigi ca, ajutat de Victor Piturca si Viorel Paunescu, vrea sa puna mana gratis pe clubul Steaua. In acest conflict a intrat si seful LPF, Dumitru Dragomir, care a spus despre Gica Hagi ca este un "oligofren", fostul fotbalist declarand, la randul lui, ca "Dragomir este cancerul fotbalului romanesc".


REMEMBER. Iata momentele fierbinti ale conflictului, 29 martie 2002 : a€žDupa alegerea lui Viorel Paunescu in functia de presedinte au inceput abuzurile. Iar Gigi vine si spune ca sunt banii lui si ca face ce vrea. Obiectivul lor nu e acela de a face performanta, ci de a cumpara Steaua. Viitorul Stelei e in pericol", avertiza atunci Gica Hagi. In replica, in aceiasi zi, Gigi Becali declara: a€žEl are ce are cu mine, cu banii mei. Nici nu-l doare asa tare sufletul de Steaua!". a€žDumnezeu i-a dat talent. Eu m-am descurcat singur. El va ramane vesnic in istoria fotbalului. Dar sa ne lase in pace! El e omul trecutului, eu sunt prezentul. Sa vina el sa comande pe banii mei? Nu-i permit! Mi-a zis de Dumnezeu... Pai, daca ar fi sa ne judece, ar fi vai de capul lui ! La el au ramas doar cuvintele . Este bun de la brau in jos. Are geniu la picioare, adica".La doua saptamani dupa declaratiile lui Gigi, pe 15 aprilie 2002, a iesit la rampa si Hagi: a€žVor sa dea tunul cel mare. Paunescu, Gigi si Piturca vor sa puna mana pe o mina de aur". a€ž Hagi este un analfabet, o zdreanta si o jigodie! Un tampit, un dobitoc cu mintea ingusta, purtat ca un catelus in lesa de cei care-l conduc". ACTUALITATE. Primul eveniment a avut loc la meciul cu Ceahlaul Piatra Neamt, cand Gigi Becali a fost nemultumit de titularizarea lui Gabriel Bostina si a plecat de la stadion in minutul 12 al partidei. Al doilea episod s-a petrecut la finalul partidei cu CFR Cluj, scor 0-0, finantatorul fiind nemultumit de faptul ca antrenorul l-a folosit pe Mirel Radoi in linia de mijloc si nu pe postul de fundas central. Ultimul atac al lui Becali asupra lui Gheorghe Hagi a avut loc dupa meciul cu Rapid, din etapa a 7-a a Ligii I, scor 0-0, Becali fiind nemultumit de faptul ca Zaharia si Golanski au jucat titulari. "Astazi este o zi trista, de care o sa-mi aduc aminte. Este trista nu pentru ca plec eu acum, ci pentru ca omul pe care l-am adus in Ghencea a facut totul sa ma goneasca. S-a petrecut prin '87. Eu l-am adus aici si uite ce s-a intamplat", spunea Hagi la conferinta de presa in care isi anunta demisia. Dupa primul meci, 1-2, la Slavia Praga, fostul numar zece din Ghencea a parasit echipa.


RUPTURA. Ulterior, Hagi a anuntat ca nu vrea sa mai fie nasul lui Gigi Becali, dupa ce acesta l-a determinat sa demisioneze din functie. De asemenea, Hagi a mai acuzat ca "Becali este cel care duce Steaua la rugina" si ca debarcarea sa de la Steaua a fost premeditata. "Incep sa plang acum ca nu il mai am pe Hagi nas. E frustrat ca nu a reusit ca antrenor", a fost raspunsul lui Becali, care a declarat de cate ori a avut ocazia ca isi reproseaza numirea lui Hagi.


OCTOMBRIE."Hagi, sa stii ca Becali te-a crescut el pe tine .Nu sa vina aici si sa faca scenarii, sa vorbeasca de mine niste vorbe demne de un escroc de talie internationala. Sa vedeti cine este Becali,un om care foloseste oamenii nu da 90 de milioane imrpumut la prieteni fara nici un act, fara nimic!a€ž , a declarat patronul Stelei . Patronul Stelei a fost foarte acid la adresa lui Gica, declarand ca nu are caracter si ca este vagabont." Hagi este un rege vagabond. Are caracter zero. El, in viata lui nu va avea un prieten ca mine.Nu sunt nebun sa cred ca lumea ma va iubi mai mult decit pe el.Daca eu, in relatia cu Hagi am gresit cu ceva, sa-mi dea Dumnezeu cel mai mare rau", afirma el la o emisiune televizata.


GHEARA. Scandalurile cu toata lumea par a fi elementul in care se simte cel mai bine Gigi Becali. Acolo unde este un pic de samanta de scandal apare si el si, paradoxal, chiar are ultimul cuvant. De cele mai multe ori, adversarii prefera sa paraseasca lupta, lasandu-l in plata Domnului pe cel care ii mascareste pe toti, fara nici un discernamant si fara nici o teama de Dumnezeu, la care face atitea referiri.Doar de 3 ori i s-a infundat, o data intr-o confruntare televizata avandu-l ca adversar pe temutul Nicu Gheara, aflat atunci in Spania, care l-a redus imediat la tacere pe guralivul presedinte al Stelei, care mai avea nitel si lua pozitia de drepti.


FERMITATE. A doua oara a fost pus la podea de catre politicianul Cozmin Gusa, dar cel care l-a desfiintat, pur si simplu pe Gigi Becali a fost colegul nostru a fost facut scrumbie de catre colegul Razvan Boanchis. In fata unui om care nu i-a admis mojicia, "latrifundiarul" a replicat rar si infantil, invelindu-se cu acelasi ras fad cu care-si mascheaza neta inferioritate. Ziaristul Razvan Ioan Boanchis i-a reprosat lui Gigi Becali ca in urma cu ceva timp, intr-o discutie telefonica, patronul Stelei l-a "gradulat" cu injuratura "ii tai tata ma-tii de la care ai supt". Cum Gigi Becali a replicat, Razvan a gasit de cuviinta sa faca ordine:"Esti un ucigas de cuvinte, care latra in slujba Crucii si a neamului romanesc".


HALICINANTUL DIALOGGIGI BECALI: "Boschetarule, in viata mea nu am spus asa ceva!"RAZVAN IOAN BOANCHIS: "Mi-ai spus acest lucru la telefon. Te rog sa recunosti! Imi dau cuvantul de onoare ca mi-ai spus aceste cuvinte la telefon, ma jur la Biserica, mi le-ai spus prin `98".GB: "N-am spus niciodata asa ceva. Domnule, am o rugaminte. Eu am dat telefon sa stau de vorba cu domnul Paunescu".RIB: "Pai, stai putin! Stai de vorba toata ziua despre Biserica si dezbraci de sensuri cuvintele, esti un ucigas de cuvinte, care latra in slujba Crucii si a neamului romanesc. Depersonalizezi aceste cuvinte pentru care au murit oameni. Pentru Cruce si pentru neamul romanesc au murit oameni si vii tu sa le dezbraci de sensuri. Razi, pentru ca nu ai argumente".GB: "Auzi? Ce ai baut inainte de emisiune?".RIB: "Auzi, ba? Sa iti spun ceva. Din bautura te mai trezetti. Dar din prostie, ticalosie si hotie nu te mai trezesti niciodata. Eu, daca beau o sticla de vin, la doua, trei seri, cu prietenii mei, nu ma duc ca tine sa ii stric nunta lui Dica, nu merg sa distrug un Revelion in Poiana Brasov, imi vad de treaba mea. Nu mai vorbi tu de betie, pentru ca ai si zis ca nu poti sa bei mai mult de un pahar cu vin. Chiar asa, jignesti pe toata lumea? Iarasi razi, pentru ca nu ai argumente?".GB: "Bai, nu ti-am zis..."RIB: "Ba da, asa mi-ai zis: iti tai tata ma-tii. Sa iti fie rusine ca ai si tu o mama. Eu ti-am zis injura-ma pe mine, dar las-o pe mama in pace. Sa-ti fie rusine, analfabetule! Vorbesti despre religie. Iti permiti tu sa discuti despre teologie? Pana sa ajungi la teologie, ia-o cu limba romana, ca esti analfabet. Incepi cu . Vezi ca sunt personaje mult mai complexe in cartea asta decat tine. Sa iti fie rusine!".GB: "Boschetarule!"RIB: "Zi, Gigi, betivule, care te imbeti pe la nunti! Asta jigneste pe toata lumea. Ai citit cat am citit eu?".GB: "Domnu Boanchis... Bai, Boanchis! Gata, am facut pace cu tine".RIB: "Gata, am facut. Vine maine Fane sa ma bata? (n.r. - Fane bodyguardul lui Becali)".GB: "Nu, scuza-ma!"RIB: "Si eu te rog sa ma scuzi, dar tu ai inceput. Auzi, bai Gigi, daca eu sunt boschetar, mai dai o suta de mii de euro sa te invatam engleza? Sa iti dau prima lectie azi, pe gratis. I am clever, you are stupid. Somn usor, Gigi! Vorbeste cu amarastenii, cu sinistratii, galeria ai pierdut-o, sa vedem cine te mai voteaza. Pa! Culca-te, Gigi!".GB: "Bine, boschetarule!".RIB: "Hai pa, analfabetule, sectantule, ignorantule, obscurantistule! Vezi? Cuvintele-s la mine. Pune-i pe atarnatorii de la palat sa te mai invete".GB: "Boschetarule!".RIB: "Hai, mai stii alt cuvant? Inca unul, Gigi!".GB: "Alcoolistule! Na, ca mai stiu si inca unul".

ZIARISTUL."Daca m-as pune, dar mi-e imposibil, la mintea acestei vietati fertilizate cu misticism, i-as aminti ce ii spunea Victor Piturca, in urma cu niste ani: "Ba, ar trebui sa ne multumesti ca te lasam sa bagi bani la Steaua". Poate ca am gresit luandu-ma cu el, dar stiam ca pe mine ma apara cuvintele, in vreme ce hectarele lui de pamant nu-i pot acoperi prostia".
Razvan Ioan Boanchis are 38 de ani, este licentiat in Drept, autor al cartilor "Joia carnii", "Fascinatia", "Portocaliu", "Departe de Eritreea" si "Sictir, bagabontilor".


CONFLICTUL. "Victor Piturca si Viorel Paunescu facusera greseala de a-l aduce la Steaua. La urma-urmei, asta n-ar fi treaba mea. La vreo luna de la venirea lui, Duckadam si-a scos la licitatie manusile cu care aparase la Sevilla. Am scris atunci ca este o rusine pentru Steaua, ca ar fi normal ca aceste marturii ale castigarii CCE sa stea in vitrina Stelei. Marele finantator - "finansor", cum stia el sa pronunte in acea vreme - m-a sunat si a inceput sa ma injure. Fara aperitiv. Direct, asa cum procedeaza de obicei. Printre invectivele si interjectiile lui, am reusit sa strecor rugamintea sa nu ma mai injure de mama. Simtind ca asta ma irita, imbogititul isteric mi-a adresat, de sapte-opt ori, o injuratura pe care nu o s-o uit niciodata: "Ii tai tata ma-tii de la care ai supt!". In emisiunea televizata, nu mai recunostea. I-am propus sa mergem sa ne juram la Biserica, fiind singura institutie in care se lauda ca ar crede. Cum adevarul era de partea mea, a dat inapoi. Daca miza ar fi fost mai mare, una financiara, pentru ca doar de bani ii pasa, ar fi jurat stramb si in biserica, stati linistiti!".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.