Pentru prima oara din 1939, Orchestra Filarmonicii din Viena a avut un dirijor francez.

Georges Pretre a devenit luni primul dirijor francez care a condus Orchestra Filarmonicii din Viena in cadrul traditionalului Concert de Anul Nou, gazd
Pentru prima oara din 1939, Orchestra Filarmonicii din Viena a avut un dirijor francez.

Georges Pretre a devenit luni primul dirijor francez care a condus Orchestra Filarmonicii din Viena in cadrul traditionalului Concert de Anul Nou, gazduit din 1939 de Wiener Musikverein. Nu este primul dirijor strain care sparge blocada austriaca. Acesta a fost Lorin Maazel, in 1980. In varsta de 83 de ani, Georges Pretre s-a urcat la pupitru vizibil emotionat, iar sala l-a rasplatit la final cu trei minute de aplauze in picioare. Prezenta sa a modificat programul obisnuit al concertului. Acesta a debutat cu "Marsul lui Napoleon", compus de Johann Strauss fiul pentru a sustine Franta in Razboiul Crimeii (1854-55), si a continuat cu "Valse de Paris", de Johann Strauss tatal, si "La Parisienne", de Johann Strauss fiul.
Nu doar prezenta unui dirijor francez a schimbat tabieturile, ci si anuntarea unor evenimente sportive ale anului - Campionatul European de fotbal pe care il vor gazdui Austria si Elvetia in 2008, dar si Jocurile Olimpice de la Pekin. Acestora le-au fost dedicate piesele "Sport Polka" si "Galopul chinezesc". Iar faptul ca Georges Pretre a intrat in scena cu o minge de fotbal sub brat a avut aerul sa dezumfle si mai mult festivismele. Concertul de Anul Nou de la Viena e atat de traditional si de cunoscut incat nu doar ca biletele se achizitioneaza cu un an inainte, dar multe locuri apartin unor vechi familii austriece, fiind transmise din generatie in generatie. Ca stranele in biserica. Traditia cere ca toate piesele din program sa fi fost compuse de un membru al familiei Strauss si la final sa se cante trei bisuri, dintre care primul e o polca, al doilea - "Dunarea albastra" (insotit de aplauze), iar al treilea - "Radetzkymarsch". Sala e mereu impodobita cu flori, aduse special de la Sanremo, iar concertul dureaza cam doua ore si jumatate, in partea a doua fiind insotit de momente coregrafice. Desi concertul are loc in prima zi a noului an, prima sa editie a avut loc pe 31 decembrie 1939, orchestra fiind condusa atunci de Clemens Krauss. Printre cei care s-au urcat la pupitru in decursul timpului s-au numarat: Willy Boskovsky, Lorin Maazel, Herbert von Karajan, Claudio Abbado, Zubin Mehta si Seiji Ozawa. Georges Pretre a mai cantat cu Orchestra Filarmonicii din Viena, incepand cu anul 1963, iar cu un an inainte fusese invitat de Herbert von Karajan, care conducea Opera de Stat, pentru mai multe reprezentatii cu opera "Capriccio" de Richard Strauss.
Concertul de Anul Nou a fost transmis in acest an, in direct, in 54 de tari, inclusiv in China, Albania, SUA si Uruguay. El este o afacere profitabila si pentru ca CD-urile si DVD-urile cu inregistrarea lui se vand foarte bine. Potrivit AFP, pe 7 ianuarie concertul va fi lansat pe CD, iar din 14 pe DVD. si daca biletele pentru 2009 vor fi puse in curand in vanzare, normal e sa se stie si cine va dirija la anul Orchestra Filarmonicii vieneze. Ei bine, deja s-a anuntat: argentinianul Daniel Barenboim.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.