Lumea, asa cum o vede Pilgrim
In anul 1969, Kurt Vonnegut devenea un fel de erou pentru americani, o data cu publicarea romanului "Abatorul 5", un ironic manifest impotriva razboiului din Vietnam. Cum era de asteptat, romanul a atras imediat ate
Lumea, asa cum o vede Pilgrim
In anul 1969, Kurt Vonnegut devenea un fel de erou pentru americani, o data cu publicarea romanului "Abatorul 5", un ironic manifest impotriva razboiului din Vietnam. Cum era de asteptat, romanul a atras imediat atentia Hollywoodului si pe a regizorilor, insa multe dintre aceste ecranizari s-au dovedit a fi niste esecuri, actiunea nefiind tocmai usor de adaptat pentru marile ecrane. In centru se gaseste Billy Pilgrim, un barbat "care s-a desprins din stramtoarea timpului", dupa cum il descrie autorul. Momentele traite de el nu se desfasoara intr-o ordine cronologica, ci parca sunt alese la intamplare. Experientele se concentreaza in jurul a trei evenimente separate din viata sa: "trecutul" sau ca prizonier in Dresda, Germania, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, "prezentul" sau ca optometrist casatorit, dintr-o suburbie americana si "viitorul" sau in gradina zoologica de pe planeta Tralfamadore, alaturi de o starleta de la Hollywood. Totusi, pe cat de bizara suna aceasta scurta relatare a subiectului cartii, pe atat de bine reuseste filmul sa surprinda toate detaliile romanului lui Vonnegut, un roman ce vorbeste despre acceptarea relelor, dar si a bunelor cu aceeasi seninatate. Pentru aceasta seara va propunem varianta regizorului George Hill din 1972, o adaptare foarte fidela a "Abatorului 5", un film straniu, science-fiction, cu un subiect antirazboi si cu o actiune ce nu se desfasoara liniar, dar care reuseste sa surprinda in totalitate ciudata si absurda lume fantastica a autorului.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.