"Trenul Istoriei opreste la Capalnita", titra "Le Monde" in prima zi a anului, anuntand printr-o cronica elogioasa intrarea filmului lui Cristian Nemescu pe marile ecrane franceze. Cotidianul aminteste de Ionesco si Cioran, numindu-i pe Cristi Puiu,
"Trenul Istoriei opreste la Capalnita", titra "Le Monde" in prima zi a anului, anuntand printr-o cronica elogioasa intrarea filmului lui Cristian Nemescu pe marile ecrane franceze. Cotidianul aminteste de Ionesco si Cioran, numindu-i pe Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu si Cristian Nemescu "demni urmasi" ai acestora. Toate textele aparute in Franta despre "California Dreamin'" fac referiri la destinul tragic al autorului sau. "Le Monde": "Talentul incontestabil demonstrat de film, stupiditatea unei morti care l-a retezat in floarea varstei si la debutul carierei, ironia atroce a sortii revelate de acest accident fatal, sentimentul amestecat de lejeritate si haos pe care il are spectatorul la vederea acestei reprezentatii: toate acestea il plaseaza pe Nemescu in romanitatea cea mai nebuneasca". Autorul cronicii, Jacques Mandelbaum, considera ca filmul "impresioneaza prin amplitudinea apropourilor sale, prin complexitatea mecanismelor care ii refuza reducerea la satira ce pare a fi si prin libertatea tonului". si dupa ce gaseste asemanari cu noul val ceh, autorul scrie: "Trenul din 'California Dreamin'>> este cel al unei Istorii definite mai degraba ca loc sacrificial decat ca orizont al renasterii". "Liberation" compara si el filmul cu cel al lui Milos Forman din "Iubirile unei blonde", mai ales in ceea ce priveste umanismul cu care aprofundeaza amorul juvenil si secventele de la petrecerea din sat. Cronicarului acestui cotidian nu i-au placut inceputul si sfarsitul filmului si se intreaba daca filmul ar fi iesit la fel de reusit daca ar fi fost terminat de autorul sau, dar il numeste "un film european de autor", plin de o "ciuda tenace, eliberatoare si zdrobitoare la adresa Americii". Insa acest "stimul strain" e cel care scoate in evidenta tarele romanesti, mai ales neglijenta administrativa si dezorganizarea politica. Agentia France Presse consacra filmului lui Cristian Nemescu primul loc in prezentarea celor noua premiere ale saptamanii (inaintea filmului lui Ken Loach, "It's a Free World!"), laudand felul in care Cristian Nemescu a provocat "o infinitate de efecte comice din socul intalnirii a doua culturi radical straine: de o parte, mizerabila viata la tara din Romania postcomunista, unde fiecare se descurca cum poate si fiecare e pentru sine, de cealalta - forta linistita a primei puteri politice si militare mondiale. Daca aceasta galerie de portrete aluneca spre farsa, 'California Dreamin'>> nu cade niciodata in caricatura si conserva pana la capat un ton original si o libertate fermecatoare". AFP mai remarca actorii - "toti excelenti", dar si "discreta lectie de geopolitica a secolului XX".

Primul film nord-coreean de pe ecranele occidentale
"Han nyeohaksaengeui ilgi", adica "Journal d'une jeune Nord-Coreene", realizat de Jang In-Hak, este primul film din Coreea de Nord care ajunge pe marile ecrane nu doar din Franta (unde a intrat pe 26 decembrie), ci si din Occident. Potrivit cotidianului "The Guardian", insusi Kim Jong-Il, mare cinefil, a contribuit la definitivarea scenariului. Primele reactii franceze nu au fost atat de oripilate cum probabil ne-am fi asteptat. "Le Monde" scria pe 25 decembrie ca "in pofida unei regii stangace, vizibil inspirate de televiziune, anumite elemente intriga fara a ne lasa sa ne dam seama daca tin de fundalul cultural sau de intentia regizorului". Daca pentru site-ul aVoir-aLire.com filmul e "o curiozitate propagandistica de interes limitat", pentru cronicarul cotidianului "Liberation" "fiinta umana pe care o simtim inca palpitand dedesubtul acestui strat anacronic ne starneste compasiunea. Avem consolarea ca adevaratele filme nord-coreene de propaganda sunt mult mai rele". In fine, un cinefil care a lasat un mesaj pe site-ul de specialitate www.allocine.fr spune ca filmul trebuie vazut "fara ezitare" pentru "raritatea si absurdul sau". "Journal d'une jeune Nord-Coreene" este povestea lui Su-ryeon, o liceana care isi vede rar tatal pentru ca acesta lucreaza, ca om de stiinta, departe de casa si a carei mama si-a sacrificat cariera pentru familie. Cand mama se imbolnaveste de cancer, tanara devine mult mai constienta de rolul ei in societate. Filmului nu-i lipsesc obisnuitele momente muzicale (dedicate "dragului nostru general...", adica Kim Il-song) sau imaginile de la ceremoniile oficiale. Mare succes de box-office, acest "Liceenii" in varianta nord-coreeana a fost vazut acasa de opt milioane de coreeni. Coreea de Nord are 24 milioane de locuitori.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.