Sunt asteptate cresteri de 25-30%
Rasdaq va continua sa fie de interesEvolutia BVB, atat pe termen foarte scurt, dar si mediu este privita foarte optimist de brokeri. Acestia se asteapta la cresteri importante in primele sedinte, ca urmare a ten
Sunt asteptate cresteri de 25-30%
Rasdaq va continua sa fie de interesEvolutia BVB, atat pe termen foarte scurt, dar si mediu este privita foarte optimist de brokeri. Acestia se asteapta la cresteri importante in primele sedinte, ca urmare a tendintei in care s-a terminat ultima sedinta a anului, dar si pe termen mediu si lung. "Este posibil ca in primele sedinte sa asistam la cresteri foarte mari in piata, ca o continuare a tendintei cu care s-a incheiat anul trecut. Acum ramane de vazut cat de mari vor fi acestea. Daca vor fi cresteri mari, nejustificate, acestea nu vor dura foarte mult. In schimb, daca actiunile vor avea aprecieri moderate, atunci si piata va avea forta sa le continue. Indicele BET-FI s-ar putea aprecia in acest an cu pana la 35%. Pentru actiunile lichide anticipez o crestere de aproximativ 25-30%, iar piata ar putea avea un randament global de 25%, insa volatilitatea poate naste randamente superioare, insotite de riscurile aferente", ne-a declarat Mihai Chisu, broker la IFB Finwest. Adrian Ceuca, SSIF Broker Cluj, vede insa o crestere a indicelui BET-FI cu 50 de procente. "Probabil ca piata va incepe in acelasi ritm in care a inchis anul trecut. Pe parcursul anului, ma astept la aprecieri importante", ne-a mai spus acesta.Rasdaq va continua sa dea emitenti atractiviIn 2007, Rasdaq a scos la iveala foarte multe companii bune, care au adus castiguri importante investitorilor. Tendinta va continua si in 2008, desi cresteri semnificative vor fi pentru emitentii inca nedescoperiti. "Surpriza lui 2007, Rasdaq, este foarte posibil sa urmeze aceeasi evolutie si in acest an. Practic, portofoliile care anul trecut nu au avut si companii bund pe Rasdaq nu au avut castiguri prea mari. Dar nu trebuie sa ne grabim si sa credem ca anul acesta va fi o explozie mai ampla.
Cresterile foarte mari din 2007 s-au datorat faptului ca o parte din emitenti aveau potential, aveau cifre financiare bune dar nu fusesera descoperite.
Dupa ce acestea au intrat in atentia investitorilor, este firesc ca in 2008 sa nu mai asistam la cresteri spectaculoase pentru acesti emitenti. Dar, cu siguranta, mai sunt multe companii care nu au fost inca descoperite si acestea vor avea aprecieri importante. In plus, cresterile mari ale multor emitenti pe Rasdaq vor determina mutarea acestora la cota BVB. Aceasta ar putea fi vazuta de investitori ca un fel de inlocuitor al ofertelor publice initiale", ne-a mai declarat Chisu.
"Mutarea unor societati de pe Rasdaq la BVB si IPO-urile care sunt deja anuntate constituie premisele unei dezvoltari importante si unor cifre bune ale Bursei de la Bucuresti in acest an", crede Adrian Ceuca.Randamentele portofoliilor depind de strategia de investitieRealismul este una din cele mai importante calitati ale unui investitor sau broker.
Astfel, Mihai Chisu spune ca aceste cifre estimate trebuie privite cu atentie si prin prisma tipului de investitie si de portofoliu, avand ca exemplu anul trecut. "Daca esti un investitor pasiv, cresterile de 20-30 de procente estimate depind foarte mult de ce actiuni ai din BET sau BET-FI, spre exemplu. Astfel, daca ai titluri doar la un SIF, nu inseamna ca vei avea randamentul estimat pe BET-FI. Trebuie sa ai actiuni in proportia in care ele sunt asezate in indice. De asemenea, este importanta si strategia folosita.
Pe masura ce piata se dezvolta, volatilitatea poate fi benefica sau nu, depinde daca te uiti la cifre si estimari sau la evolutia pe o perioada mai lunga. Anul trecut s-a dovedit ca strategia buy&hold nu a mai avut asa mare succes. Cumulat, aceasta a avut cea mai putina folosinta.
Aceasta este utila pentru incepatori, pentru cei care sunt la primele investitii, dar o data ce capeti experienta, incepi sa vezi mai multe lucruri si sa faci mai multe miscari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.