Anul trecut s-au privatizat doar sase
Majoritatea detin terenuri bine plasate in BucurestiMostenite din regimul comunist, pe vremea cand inca mai foloseau dezvoltarii industriei romanesti, institutele de cercetare au ajuns aproape o povara pentr
Anul trecut s-au privatizat doar sase
Majoritatea detin terenuri bine plasate in BucurestiMostenite din regimul comunist, pe vremea cand inca mai foloseau dezvoltarii industriei romanesti, institutele de cercetare au ajuns aproape o povara pentru stat. Bugetul nu mai poate sustine activitatea acestora, atat timp cat ea nu prea exista: majoritatea acestor instututii au ajuns sa "traiasca" in proportie de peste 50% din alte venituri decat activitatea de cercetare-dezvoltare, de cele mai multe ori chirii percepute pentru spatiile pe care inca le detin.
Asa ca statul, care detine o mare parte din actiunile acestor institute, s-a gandit sa le privatizeze, sperand ca se vor gasi investitori care sa pastreze domeniul de activitate si, mai ales, sa finanteze innoirea tehnologica si sa-si aduca aportul la capitalul societatii.
Calculele statului par logice si benefice institutelor de cercetare, dar, dupa cate se vede, sunt greu de gasit investitorii: anul trecut au fost privatizate doar sase institute de cercetare, majoritatea din Bucuresti, si care detin terenuri sau cladiri importante sau cel putin foarte bine plasate.
Şi cum nici un contract si nici o clauza aferenta acestuia nu stipuleaza ca activitatea de cercetare dezvoltare trebuie desfasurata fix in spatiul in care functioneaza acum institutele, au aparut si investitorii. Acestia au acceptat pretul actiunilor si clauzele-penalitati, gandindu-se ca pot muta activitatea institutelor in alte sedii si pot culege beneficiile date de terenuri si cladiri.
Cu toate acestea, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a intrat in 2008 cu nu mai putin de 19 institute de cercetare, dintre care numai trei se afla in diferite proceduri de privatizare...ICPE si ITC BucurestiPrivatizarile ICPE si ITC Bucuresti au fost cele mai controversate. Actiunile lor au fost poprite la un moment dat in contul unei datorii a statului catre ONT Carpati, acum parte a grupului cipriot New Marathon Tours LTD (care detine 74,52% dintre actiunile ONT), dar AVAS a reusit suspendarea executarii popririi si a reluat procedurile.
La sfarsitul anului trecut, AVAS a semnat contractele de privatizare pentru actiunile detinute la Institutul pentru Tehnica de Calcul si Institutul de Cercetari si Proiectari Electrotehnice.
Pachetul de 69,92% din capitalul social al ITC a fost cumparat de consortiul format din SC Transbordare Vagoane Marfa si Rosu Dorin Florin in schimbul a 27,5 mil. lei, iar pachetul de 62,1283% detinut la ICPE a fost vandut singurului ofertant, Asociatia Salariatilor ICPE Bucuresti, pentru aproape 6,8 mil. lei.
In primul caz, cumparatorul si-a asumat investitii tehnologice de 1,34 mil. dolari si o infuzie de capital de 313.545 dolari, cel de-al doilea cumparator obligandu-se la investitii tehnologice de 3,4 mil. lei si o infuzie de capital de 705.000 dolari.
ICPE Bucuresti detine 4.371,18 mp in apropierea targului de masini Autovit, avand pentru o parte din suprafata titluri de proprietate, cealalta fiind data in administratie.ICPT Tehnomag Cluj-NapocaContractul de privatizare a ICPT Tehnomag - CUG SA Cluj-Napoca a fost semnat de AVAS cu consortiul format din Asociatia PAS Tehnomag 2005 si SC Tehnomag SA Cluj-Napoca. In urma negocierilor cu comisia de privatizare, cumparatorul s-a angajat la o valoare totala a tranzactiei de 1.321.440 lei ce cuprinde valoarea pachetului de actiuni, investitii pentru dezvoltare si infuzie de capital circulant.
Cumparatorul s-a mai obligat ca, pe o perioada de cinci ani de la data trasferului dreptului de proprietate asupra actiunilor, sa mentina numarul total de salariati ai societatii angajati cu contract de munca pe durata determinata, existent la data semnarii contractului de privatizare si personalul incadrat pe functii de specialitate la data semnarii contractului.
De asemenea, acesta va asigura plata datoriilor societatii clujene catre creditorii bugetari in termen de maximum 12 luni de la data semnarii contractului, precum si realizarea obligatiilor de mediu pe perioada de derulare a programului investitional.INAV SA BucurestiConsortiul format din SC ERRE 2 International SRL si Asociatia Salariatilor si membrilor conducerii INAV a cumparat 69,93% din INAV SA Bucuresti. Valoarea totala a tranzactiei este de 1.850.000 dolari reprezentand pretul pachetului de actiuni, capital de lucru si investitii de dezvoltare.
Prin contractul de vanzare- cumparare de actiuni, cumparatorul s-a angajat sa mentina pe o perioada de 5 ani de la semnarea contractului, numarul total de angajati, sa pastreze si sa dezvolte activitatea principala si celelalte activitati de cercetare-dezvoltare, sa plateasca datoriile societatii catre creditorii bugetari in termen de un an de la data semnarii contractului de privatizare.
INAV Bucuresti este situat in zona de Nord a Capitalei, in apropierea Podului Baneasa.INTEC SA BucurestiInstitutul pentru Sectoare Calde INTEC Bucuresti este situat pe Şos. Oltenitei nr. 105, are o cladire in suprafata desfasurata de 22.278 mp si teren de 19.291 mp. Pretul unui metru patrat de teren din aceasta zona este evaluat intre 600 si 1.300 euro, valoarea medie a terenului putand fi de aproximativ 18 mil. euro.
Pachetul de 190.211 actiuni, reprezentand 70,11% din capitalul social al INTEC Bucuresti a fost cumparat de consortiul format din S.C. BG Management Consultants S.R.L. si persoana fizica Dinescu Lucian, valoarea totala a tranzactiei fiind de 7.015.304,85 dolari.
Cumparatorul s-a angajat sa plateasca 9.510.550 lei pentru actiunile INTEC Bucuresti, sa faca investitii pentru dezvoltarea societatii in valoare de 1.460.105 dolari, investitii de mediu de 68.262 dolari si sa asigure un capital de lucru de 1.509.049 dolari. Totodata, cumparatorul si-a asumat obligatia de a determina societatea sa plateasca datoriile restante catre AVAS in valoare de 49.860 lei.
Obligatiile investitionale si de plata a pretului au fost garantate printr-o garantie reala mobiliara asupra intregului pachet de actiuni achizitionat si scrisori de garantie bancara.
In afara clauzelor stipulate la privatizarile precedente, cumparatorul a incheiat si un Protocol cu sindicatul societatii si si-a asumat respectarea prevederilor Contractului Colectiv de Munca, a Contractului Individual de Munca si a prevederilor legale in vigoare din dreptul muncii.ICEPALV SAUn alt institut privatizat anul acesta de catre AVAS este ICEPALV SA (Institutul de Cercetari pentru Protectii Anticorozive, Lacuri si Vopsele), cu sediul in Bucuresti, Bdul. Theodor Pallady nr. 49A, la care Autoritatea a detinut 60,65% dintre actiuni. Considerat unul dintre cele mai profitabile institute de cercetare din Romania, cu o traditie de peste 100 de ani, ICEPALV este singurul furnizor de vopsele speciale pentru Centrala de la Cernavoda.
In ciuda solicitarii noastre, AVAS a omis sa ne informeze cui au fost vandute actiunile si la ce pret, desi se stia inca din luna martie 2007 ca se deruleaza negocieri ale clauzelor contractuale impreuna cu ICPE Electrocond SA.Clauzele nu stipuleaza desfasurarea activitatii in sediul actualConform art.11 din HG nr. 2193/2004 contractul de vanzare-cumparare de actiuni cuprinde si clauze specifice, ferme, privind:pastrarea si dezvoltarea obiectului de activitate de cercetare-dezvoltare si pastrarea personalului incadrat pe functii de specialitate pentru o perioada de minimum 5 ani de la data privatizarii;asumarea de catre cumparator a obligatiilor de a realiza un volum de investitii care sa asigure viabilitatea societatii comerciale;alte masuri de protectie sociala a salariatilor, cu respectarea prevederilor legale;protectia interna si internationala, dupa caz, a marcilor si indicatiilor geografice, a proprietatii intelectuale;pastrarea in custodia societatii comerciale a rezultatelor cercetarii prevazute la art.5 alin. (1) lit. a) pct. (ii), care nu au fost evaluate si cuprinse in pretul de oferta;masuri de protejare a rezultatelor cercetarii prevazute la art.5 alin. (1) lit. a) pct. (i), prin depunerea acestora la institutele nationale de cercetare-dezvoltare sau la institutiile publice de cercetare-dezvoltare desemnate in acest scop de MEC;masuri de protejare a documentatiilor de interes national, prin depunerea acestora la institutele nationale de cercetare-dezvoltare sau la institutiile publice de cercetare-dezvoltare desemnate in acest scop de MEC;pastrarea si conservarea de catre cumparator a arhivei societatii comerciale privatizate, in conditiile stipulate de Legea nr.16/1996, cu modificarile si completarile ulterioare;pastrarea conditiilor din contract, indiferent de schimbarea proprietarului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.