Benazir Bhutto, fost premier pakistanez, in doua randuri, si actualmente lider al opozitiei din tara sa, a fost ucisa, ieri, in circumstantele unui atentat sinucigas, comis in timpul unui miting electoral, organizat de catre sustinatorii sai, la Rawa
Benazir Bhutto, fost premier pakistanez, in doua randuri, si actualmente lider al opozitiei din tara sa, a fost ucisa, ieri, in circumstantele unui atentat sinucigas, comis in timpul unui miting electoral, organizat de catre sustinatorii sai, la Rawalpindi, in estul Pakistanului. Conform bilanturilor provizorii, atacul, care a avut loc cu numai doua saptamani inaintea alegerilor legislative din Pakistan, a provocat moartea a aproximativ 20 de persoane si ranirea altor cateva zeci. Grav ranita, Benazir Bhutto a fost transportata la spital si supusa unei interventii chirurgicale de urgenta. Ea a murit in timpul operatiei, la ora 18:16.
Stirea mortii ex-premierului pakistanez a fost imediat difuzata de agentiile de presa din lumea intreaga. Multe canale de televiziune si-au intrerupt programul pentru a difuza evenimentul. Aseara existau inca mai multe variante in privinta cauzei decesului. Conform unora dintre surse, ea a fost ucisa de suflul exploziei si de schije. Alte surse transmit ca Bhutto a fost impuscata in gat si in piept. Si aici exista doua opinii: ca ar fi fost impuscata inainte ca atentatorul kamikaze sa-si detoneze incarcatura exploziva, in timp ce urca in masina sa, sau a doua, ca ar fi fost impuscata imediat dupa deflagratie, ceea ce ar implica existenta a cel putin doi atentatori. De altfel, si bilanturile referitoare la numarul victimelor au furnizat informatii diferite.
"Musharraf, cainele"
Sustinatorii lui Benazir Bhutto, care si-au urmat liderul la Spitalul General au scandat scandat sloganuri impotriva actualului presedinte, gen "Musharraf, cainele!". Unii dintre manifestanti au spart geamurile de la usa de intrare in cladirea spitalului, altii au izbucnit in lacrimi. Un barbat avand capul infasurat in drapelul Partidului Popular Pakistanez isi lovea pieptul de durere. Ex-avocatul decedatei, senatorul Babar Awan, a anuntat: "Chirurgii au confirmat ca ea a devenit martir".
Benazir Bhutto a rostit, la mitingul de ieri, ultimul sau discurs politic, in prezenta a mii de simpatizanti, veniti sa o sustina in campania pentru legislativele din 8 ianuarie. La Rawalpindi, oras vecin capitalei Islamabad si, sediu al puterii militare pakistaneze, scena discursului arata sinistru: cadavre si sange, invalmasite pe caldaram. Raniti gemand, agatandu-se de ultimul fir de viata, implorand ajutor.
Din 18 octombrie, cand a revenit in tara sa dupa opt ani de auto-exil, in care a facut un fel de naveta Dubai - Londra si retur, Benazir Bhutto stia ca se pregatesc atentate impotriva sa, stia ca ar putea fi ucisa in orice moment. De altfel, chiar in ziua revenirii in Pakistan, a scapat ca prin minune dintr-un sangeros atentat sinucigas soldat cu moartea a aproximativ 140 dintre simpatizantii sai, sositi in masa la Karachi, sa o intampine.
Proteste in intreg Pakistanul
Pakistanul se confrunta, ieri, la cateva ore dupa asasinarea fostului premier Benazir Bhutto, cu un val de violente comise de sustinatorii victimei. Politia pakistaneza a dispersat cu lovituri de baston si gaze lacrimogene peste o suta de manifestanti din Peshawar (nord-est) care au lansat primele miscari de protest. Acestia au blocat artera pricipala a marelui oras incendiind panourile de afisaj si scandand sloganuri ostile presedintelui Pervez Musharraf. Au fost auzite, de asemenea, si focuri de arma, probabil trase in aer de catre cetatenii furiosi. Un comisariat al politiei si mai multe automobile particulare au fost atacate cu pietre. Manifestatii similare au avut loc la Multan (centru) unde circa o suta de partizani ai PPP (Partidul Popular Pakistanez) condus de Bhutto au dat foc cauciucurilor si au blocat circulatia. Comerciantii locali au declarat trei zile de doliu. Activitatile comerciale au fost sistate la Karachi, fieful politic al lui Benazir Bhutto. Tribunalul principal si o alta cladire oficiala au fost incendiate, aseara, in Jacobadad, orasului premierului interimar. O multime furioasa a dat foc, de asemenea, mai multor magazine, dintre care cateva apartineau premierului Mohammedmian Soomro, numit la 16 noiembrie de presedintele Pervez Musharraf la conducerea Guvernului interimar mandatat cu organizarea alegerilor legislative si locale prevazute pentru 8 ianuarie. Potretele lui Soomro au fost, de asemenea, incendiate. Presedintele Musharraf a declarat alerta rosie in tara.(Ileana CORNEA)
"Dosare ultrasecrete": Toata familia Bhutto, executata politic
Ziarul ZIUA publica, in noiembrie, anul acesta, o radiografie a ascensiunii fostului premier pakistanez, Benazir Bhutto, ce revenise, cu aproape o luna inainte, in tara natala, cu intentia de a-si pune din nou amprenta asupra politicii statului asiatic. Redam, in continuare, extrase din materialul lui Vladimir Alexe publicat in editia "Dosarelor Ultrasecrete" din 10 noiembrie.
Nascuta la 21 iunie 1953, Benazir este cel mai mare dintre cei patru copii ai fostului premier pakistanez Zulfikar Ali Bhutto (de religie sikh) si al lui Nusrat Bhutto, de etnie kurda. Benazir a primit o educatie neobisnuita pentru o fata nascuta intr-o societate islamica. Dupa scoala elementara - in institutii private din Karachi si Murree, si-a luat bacalaureatul la "Karachi Grammar School". Intre 1969 si 1973 a urmat "Radcliffe College", apoi prestigioasa "Harward University" din SUA. A studiat, apoi, filosofia, stiintele politice si economia la Oxford, in Marea Britanie. Tot aici, a urmat si cursuri de drept international si diplomatie. In decembrie 1976, la doar 23 de ani, Benazir Bhutto a devenit presedinta "Oxford Union", fiind prima asiatica aleasa la conducerea celebrei organizatii.
Tatal ei, fondatorul unuia dintre cele mai puternice partide din Pakistan - "Partidul Poporului" (PPP) - se afla la apogeul carierei. In 1971, fusese ales presedinte al statului. Apoi, in 1973, devenise premier. Benazir a revenit in Pakistan in 1977, cand o lovitura de stat l-a rasturnat de la putere pe tatal ei. Generalul Muhammad Zia-ul-Haq si-a asumat Presedintia si titlul de Administrator al Legii martiale, instaurand o dictatura militara. Zulfikar Ali Bhutto a fost arestat, fiind acuzat ca ar fi ordonat un asasinat. In martie 1978, tribunalul din Lahore l-a condamnat la moarte. A fost spanzurat, la 4 aprilie 1979. Cu cateva zile inainte de a fi arestat, Zulfikar Ali Bhutto ii transferase sotiei sale, Nusrat, atributiile de presedinte al Partidului Poporului din Pakistan" (PPP). Nici un fel de activitate politica normala nu era, insa, posibila in conditiile unei dictaturi militare. Abia in 1984, in urma presiunilor internationale, Benazir a primit permisiunea sa paraseasca Pakistanul. S-a refugiat in Marea Britanie, unde a devenit liderul din exil al PPP, functia fiindu-i transmisa de catre mama sa. Foarte repede a devenit principalul lider al Opozitiei regimului militar din Pakistan si al generalului Muhammad Zia-ul-Haq personal.
Fratii lui Benazir Bhutto au murit in circumstante si acum neclare. Mezinul, Shahnawaz, a murit la doar 27 de ani, in 1985, in apartamentul sau de la Nisa, din cauza unei supradoze. Cu doar un an mai mic decat Benazir, Murtaza Bhutto a perseverat si el in politica, virand spre extrema stanga, dupa executia tatalui lui. S-a refugiat in Afganistanul ocupat de sovietici - unde a fost primit cu bratele deschise. In septembrie 1996, Murtaza, devenit din 1993 deputat, a fost ucis intr-un schimb de focuri cu politia pakistaneza.
Cele doua mandate ale lui Benazir Bhutto
Generalul Zia-ul-Haq a murit, intr-un foarte suspect accident aviatic, exact in anul retragerii sovietice din Afganistan: 1988. Rolul sau se terminase. Dupa 11 ani de dictatura, in Pakistan s-au organizat primele alegeri democratice. Au fost castigate detasat de PPP, iar liderul formatiunii, Benazir Bhutto, a devenit, astfel, prim-ministru, la 2 decembrie 1988. La 35 de ani, era prima femeie sef de guvern intr-un stat cu majoritate islamica. In acelasi an, "People Magazine" o includea pe Benazir Bhutto pe lista "The Fifty Most Beautiful People". Si in plan personal, frumoasa Benazir avusese o evolutie extrem de atipica pentru o femeie musulmana. Se casatorise abia la 34 de ani, in decembrie 1987. Cu doar un an inainte de a deveni premier al Pakistanului. Sotul ei, Asif Ali Zardari, avea sa-i devina un apropiat colaborator. Dar si intermediarul unor afaceri controversate, care i-au atras porecla de "Domnul 10%", aluzie la comisioanele ilegale pe care le-ar fi perceput.
In 1990, Guvernul Bhutto a fost demis, sub acuzatia de coruptie. Protejatul presedintelui Zia, Nawar Sharif, a devenit premier. Benazir Bhutto a fost realeasa, insa, in urma scrutinului din 1993. Trei ani mai tarziu, in 1996, a fost din nou demisa - tot sub acuzatia de coruptie - de presedintele de atunci, Faruk Leghari.
La 6 august 2003, dupa sase ani de judecata, Elvetia i-a condamnat pe Benazir Bhutto si pe sotul ei pentru spalare de bani. Din septembrie 2004, Bhutto s-a instalat in Dubai impreuna cu copiii si mama sa, bolnava de Alzheimer. Din Dubai, intre prelegeri si discutii cu suporterii sai din PPP, Benazir a intrat in discutii confidentiale cu autoritatile pakistaneze, puternic presate de Administratia Bush sa imparta cat mai repede puterea cu Bhutto. In decembrie 2004 i se alatura Asif, proaspat iesit din puscarie dupa cinci ani de detentie. Eliberarea lui Asif este primul rezultat al tratativelor secrete ale lui Benazir cu Musharraf. La 1 septembrie a.c., Bhutto anunta public hotararea ei de reintoarcere in Pakistan.(Vladimir ALEXE)
Vaticanul: "Tragic si inspaimantator"
SUA au condamnat incidentul in care si-a pierdut viata liderul Opozitiei pakistaneze, Benazir Bhutto. "Atacul demonstreaza ca in Pakistan inca mai exista persoane care incearca sa submineze procesul de reconciliere si de dezvoltare democratica", a declarat, ieri, un oficial din cadrul Departamentului de Stat american. Asasinarea fostului premier Benazir Bhutto ar putea declansa un val de terorism in Pakistan, a avertizat, la randul sau, Ministerul Afacerilor Externe rus. "Un act terorist este un semn rau. Transmitem condoleante. In mod sigur acest eveniment va declansa un val de terorism", a spus adjunctul ministrului de Externe rus, Aleksandr Losiukov, potrivit Reuters. India, marele vecin rival al Pakistanului, a calificat atentatul drept "act abominabil". "Suntem socati si ingroziti de moartea" lui Benazir Bhutto, a declarat presei seful diplomatiei indiene, Pranab Mukehrjee. Ministrul britanic al Afacerilor Externe, David Miliband, s-a declarat "profund socat" si a lansat un apel la stapanire de sine si unitate.
Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a condamnat "actul odios" care a indoliat Pakistanul. In opinia Vaticanului, atentatul este "tragic si inspaimantator". Consiliul de Securitate al ONU a decis, ieri, sa convoace o reuniune de urgenta, pentru a discuta despre situatia din Pakistan, dupa asasinarea lui Benazir Bhutto. "Consiliul de Securitate a decis sa se reuneasca joi(ieri - n.r.) la pranz (19:00, ora Romaniei - n.r.), pentru consultari privind situatia din Pakistan", au anuntat surse ale Natiunilor Unite. Presedintele pakistanez, Pervez Musharraf, a facut un apel la "pace" si a declarat trei zile de doliu in memoria indragitei politiciene. (D.E.)
Efectul Bhutto asupra burselor
Actiunile la Bursele din New York s-au depreciat ieri, in urma asasinarii fostului premier pakistanez Benazir Bhutto, in atentatul de la Rawalpindi, noteaza Rompres. Reactia burselor vine ca urmare a cresterii preturilor la petrol si aur dupa difuzarea informatiei uciderii sefului opozitiei din Pakistan. In prima ora de tranzactionare, indicele Dow Jones industrial a scazut cu 0,47 la suta, cu 64,13 puncte, pana la 13,487.56 puncte, iar indicele compozit Nasdaq a scazut cu 10,31 puncte, 0,38 la suta, pana la 2,714.10 puncte. Pretul titeiului a crescut cu 49 de centi pana la 96,46 dolari pe baril in sedinta de pre-tranzactionare la Bursa de Marfuri de la New York. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.