Rusia a anuntat ieri ca a inceput livrarea combustibilului nuclear pentru centrala Buchehr din Iran, asigurand ca totul se deruleaza "sub controlul" AIEA, in timp ce Occidentul continua sa isi exprime temerile privind programul nuclear iranian.
Teheranul a confirmat receptionarea primei livrari de combustibil nuclear de origine rusa, directorul Agentiei de energie atomica, Gholam Reza Aghasadeh, precizand ca "transferul de combustibil va continua si va fi remis Iranului dupa calendarul prevazut". El a explicat ca centrala are nevoie intr-o prima faza de o cantitate importanta de combustibil, de ordinul a 80 de tone, dupa care in fiecare an se va inlocui o treime din combustibil, circa 20 de tone.
Constructorul centralei, firma rusa Atomstroiexport, a anuntat ca primele containere cu uraniu, in prealabil sigilate de inspectorii AIEA, au sosit duminica la Buchehr fiind plasate intr-un depozit special, sub garantie AIEA, fiind aplicat un sistem international de "paza si supraveghere". Teheranul a prezentat garantii scrise ca acest combustibil va fi utilizat exclusiv pentru centrala Buchehr si ca, odata folosit, va fi retrimis Rusiei pentru a fi retratat si stocat.
Moscova a facut un apel la Teheran sa probeze caracterul pasnic al programului sau, oprind operatiunile de imbogatire a uraniului, centrala Buchehr fiind de acum asigurata cu combustibil pe toata durata exploatarii sale.
Impotriva vointei Consiliului de Securitate si in pofida livrarii combustibilului rusesc, Teheranul a anuntat ieri ca va continua programul de imbogatire a uraniului pentru viitoarea centrala nucleara de la Darkhoyen.