Specialistii Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Bistrita-Nasaud au anuntat, marti, ca in urma analizelor de laborator reiese ca barbatul din localitatea Branistea, suspect de antrax, are aceasta boala, transmite Realitatea TV.

In schimb
Specialistii Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Bistrita-Nasaud au anuntat, marti, ca in urma analizelor de laborator reiese ca barbatul din localitatea Branistea, suspect de antrax, are aceasta boala, transmite Realitatea TV.

In schimb, ceilalti sapte care au intrat in contact cu animalul bolnav sunt sanatosi.

Medicul Doina Petri, directorul adjunct al ASP Bistrita-Nasaud, a declarat, marti, ca barbatul este insa in afara oricarui pericol si, dupa sapte zile de tratament, va fi in afara oricarui pericol.

Joo Martin (57 de ani), din localitatea Branistea, macelar de profesie, a fost internat, vineri, la Sectia de boli contagioase a Spitalului Judetean de Urgenta Bistrita-Nasaud cu leziuni pe ambele maini, dupa ce a sacrificat o vaca bolnava de antrax.

Animalul s-a imbolnavit brusc, potrivit Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bistrita-Nasaud, si a fost sacrificat de urgenta. Dupa cateva zile, macelarului i-au aparut rani pe maini si a mers la medicul de familie care l-a trimis la Spitalul Judetean de Urgenta Bistrita-Nasaud. Din ranile barbatului s-au facut recoltari trimise la laborator.

Inca sapte persoane, printre care doi medici veterinari, au intrat in contact cu animalul bolnav. Respectivele persoane au fost tinute sub observatie de medicii de familie, insa nu au niciun simptom care sa indice prezenta bolii.

Seful DSVSA, Ioan Bogolin, a declarat ca s-au luat toate masurile sanitar-veterinare, animalul bolnav a fost incinerat, iar celelalte bovine au fost vaccinate.

Antrax-ul este o boala infectioasa si contagioasa la animale, iar la oameni se manifesta prin abcese pulmonare, gastrointestinale si cutanate. Popular se mai numeste "buba neagra, carbune sau dalac".

Ultimul caz de antrax, in Bistrita-Nasaud, a fost inregistrat in urma cu sapte ani.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.