Cel putin 300 de militari turci au trecut ieri-dimineata granita de nord a Irakului pentru a se confrunta cu gherilele PKK. Este prima actiune militara in Kurdistanul irakian de la aprobarea de catre Parlamentul de la Ankara.

Decizia Turciei de a trimite 300 de militari in cursul noptii de luni spre marti pe teritoriul kurd, in zona Dahuk, a fost criticata dur de responsabilii europeni. Este prima operatiune militara desfasurata pe teritoriul irakian dupa ce Parlamentul de la Ankara a dat unda verde armatei turce sa intre in cele trei provincii controlate de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) din nordul Irakului. Armata turca "face tot ceea ce este necesar" impotriva rebelilor kurzi, care lupta pentru independenta statului kurd, a spus ieri Abdullah Gul, pre-sedintele Turciei.

OPERATIUNI DE ANVERGURÃ…. In ultimele luni, Ankara a mobilizat pana la 100.000 de militari la granita cu Irakul si a trimis sute de echipe ale fortelor speciale antiterorism, in cazul pregatirii unei posibile incursiuni, dupa ce peste 50 de angajati ai firmelor de securitate au fost ucisi in ultimele atacuri ale PKK.

Incursiunea de ieri are loc in contextul in care secretarul american de stat, Condoleezza Rice, a efectuat ieri o vizita la Kirkuk, in nordul Irakului, iar autoritatile de la Ankara au demarat o noua runda de negocieri pentru aderarea la Uniunea Europeana.