>> Dupa mai bine de trei ani de scandaluri si procese, administratia locala Corbu va initia, incepand cu ianuarie 2008, procedurile pentru retrocedarea unei suprafete de 600 de hectare in zona ariilor protejate ecologic.

Este vorba de 100
>> Dupa mai bine de trei ani de scandaluri si procese, administratia locala Corbu va initia, incepand cu ianuarie 2008, procedurile pentru retrocedarea unei suprafete de 600 de hectare in zona ariilor protejate ecologic.

Este vorba de 100 de dosare ai caror titulari vor fi pusi in posesie. "Terenul este neproductiv si se afla in zona de interes economic", a precizat Marian Golbinasu, primarul comunei Corbu. Primarul a mai adaugat ca aceste 600 de hectare ar inchide definitiv problema retrocedarilor in comuna. In prezent, terenul nu dispune de mijloace de infrastructura, lucru care face imposibila construirea unor imobile in zona. Lucrurile s-ar putea schimba radical in viitorul apropiat, mai ales ca Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii inca nu s-a hotarat ce pozitie oficiala sa adopte vizavi de eventualele proiecte imobiliare.

Cartier rezidential
Desi, asa cum am mentionat mai sus, suprafata ce va fi retrocedata nu dispunde de drumuri, retea de apa si energie electrica, terenul va trezi cu siguranta interesul agentiilor imobiliare, care au vandut mai multe loturi de teren in aceasta zona a litoralului si cunosc foarte bine potentialul zonei. Interesul turistilor fata de litoralul salbatic de la Vadu este in crestere, lucru care va duce cu siguranta la o crestere a preturilor la pamant. si cum agricultura nu se poate face din cauza calitatii slabe a solului, singura solutie de valorificare a suprafetelor retrocedate este vanzarea. Problema lipsei infrastructurii ar putea fi rezolvata in viitorul apropiat prin adoptarea solutiei resedintelor rezidentiale, unde proiectul include constructia cailor de acces si a utilitatilor. Vara trecuta in zona Vadu pretul unui hectar bine pozitionat se apropia de 30.000 euro.

"Tortul" Chituc
Primariile Sacele si Corbu isi disputa de ani buni in instanta terenurile limitrofe din rezervatie. Problema pamantului din rezervatie a devenit extrem de sensibila, incat nici macar localnicii nu mai vor sa vorbeasca despre ariile protejate unde ar putea primi teren. Deficitul de teren la nivel local, in virtutea caruia s-au facut demersuri pentru transferul dreptului de proprietate de la Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii catre autoritatile locale, a degenerat intr-un scandal cu implicatii la nivel ministerial. Administratiile Sacele si Corbu s-au acuzat reciproc de abuzuri si ilegalitati, institutiile deconcentrate din Constanta in loc sa desluseasca pricina au turnat gaz peste foc, amendand primariile pentru neterminarea procesului de retrocedare. Toata aceasta nebunie a inceput in 2004, insa planurile de "portionare" a rezervatiilor naturale dobrogene au fost concepute pe vremea guvernarii PSD. Pana acum Gridul Chituc a scapat de invazia excavatoarelor si a betonierelor, insa o data cu retrocedarea primei palme de pamant aceasta zona protejata ar putea impartasi soarta sitului arheologic Histria, unde in imediata vecinatate a ruinelor cetatii a aparut o ministatiune de vacanta cu ambarcatiuni de lux.

Reactia ARBDD
Guvernatorul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii sustine ca retrocedarea nu va schimba cu nimic statutul terenurilor din punct de vedere al protectiei ecologice. "Pe langa administrarea rezervatiei, ARBDD are atributiile unei autoritati de mediu. Detinem parghiile necesare pentru a interveni in cazul nerespectarii legii", a precizat guvernatorul Paul Cononov. ARBDD are la indemana nu mai putin de patru acte normative de care se poate face uz pentru blocarea unor eventuale investitii. Legea 82 privind constituirea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, completata cu Hotararea de Guvern 367/2002, Ordinul 860/2002 - proceduri de evaluare a impactului asupra mediului, Ordonanta de Urgenta 195/2005 - protectia mediului, Ordonanta de Urgenta 57/2007 - regimul ariilor protejate, toate acestea includ o multime de prevederi si conditii obligatorii conform carora nu poti sa misti un fir de iarba in rezervatie fara acordul autoritatilor.

Fantoma statiunii "Europa"
Cel putin pana acum insa reactiile ARBDD vizavi de scandalul rezervatiilor din Dobrogea nu au fost in masura sa schimbe catusi de putin cursul evenimentelor. Nu este pentru prima data cand Grindul Chituc si zonele invecinate fac obiectul unui plan de asa-zisa dezvoltare administrativa. Conflictul dintre primariile Sacele si Corbu amintit mai sus a izbucnit exclusiv din interes imobiliar, si nicidecum pentru ca cineva ar vrea sa obtina dreptul de proprietate asupra terenului din rezervatie pentru apararea zonei protejata ecologic. Nu trebuie sa mentionam decat proiectul "Europa", conceput in urma cu mai multi ani si care prevedea constructia unei statiuni la standarde occidentale in zonele protejate. La acea data, ARBDD nu a facut eforturi deosebite pentru apararea rezervatiilor, plus ca in ultimii doi ani aceasta administratie a avizat mai multe preluari de terenuri aflate sub incidenta legii rezervatiilor in favoarea unor primarii.

PROFIT
>> Febra constructiilor pe litoral
2007 a fost un an deosebit de profitabil pentru constructori. Terenurile din jurul statiunilor au fost luate cu asalt de investitori. Pe portiunea cuprinsa intre statiunea Mamaia si Navodari aproape ca nu mai exista o palma de iarba. Se construieste in draci vila langa vila si nimeni nu mai are timp de studii de impact asupra mediului. Cum nu prea mai exista locuri pentru dezvoltarea proiectelor imobiliare, partea de nord a litoralului, mai exact zona Vadu, a devenit tinta afaceristilor.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.