>> Nationala de handbal feminin a Romaniei era asteptata aseara, aproape de miezul noptii, la Bucuresti, fetele antrenate de Gheorghe Tadici revenind de la Paris cu locul 4 in ierarhia mondiala. Desi visul de a cuceri o noua medalie dupa argintul din
>> Nationala de handbal feminin a Romaniei era asteptata aseara, aproape de miezul noptii, la Bucuresti, fetele antrenate de Gheorghe Tadici revenind de la Paris cu locul 4 in ierarhia mondiala. Desi visul de a cuceri o noua medalie dupa argintul din 2005 nu s-a realizat, performanta handbalistelor ramane una de exceptie, cea mai buna a sporturilor de echipa din tara noastra in 2007.

Antrenorul Gheorghe Tadici le-a oferit ieri fetelor, in asteptarea decolarii spre Bucuresti, un tur al Parisului, dar si un pranz copios intr-un restaurant romanesc aflat pe malurile Senei.

>> Domnule Tadici, plus sau minus dupa acest Campionat Mondial?
- Parerea mea este ca suntem pe plus. Echipa Romaniei a avut o evolutie de la buna la foarte buna si sunt mandru ca am terminat in primele 4, in conditiile in care am terminat. Este un mare succes, comparand cu celelalte sporturi de echipa. Sa vii in 2 ani, o data pe locul 2 si o data pe locul 4, cred ca e o mare onoare. De la o editie la alta de CM se schimba ierarhiile. Unde a fost Norvegia acum 2 ani, unde au fost Danemarca, Germania, unde e Franta acum, care a organizat? Este un rezultat foarte bun. Ne-am dorit sa fim campioni mondiali, sa ne aparam titlul de vicecampioni, ne-am dorit medalia de bronz... Dar nu poti sa joci 7 contra 9, ori 4-5 contra 7.

>> Continuati sa fiti suparat pe arbitraje...
- Da. Consider ca in finala mica am gresit si noi in ultimele 20 de secunde, dar maniera de arbitraj din repriza a doua a fost un jaf ordinar. Acesta este adevarul si trebuie scos in evidenta! Nu ne-au lasat sa dam goluri decat cu Meirosu cu aruncari din afara liniei.

>> Romania ar avea mare nevoie de oficiali in conducerea Federatiei Internationale. Am avut, dar nu mai avem si asta se vede.
- Aici a fost o influenta si in lumea handbalului, se stie ce presiuni s-au facut la acest meci cu Germania. Sa fim intelesi, repet, rezultatul este extraordinar pentru sportul de echipa din Romania! Eu spun ca suntem castigatorii morali ai medaliei de bronz. Oricum, avem obiectivul indeplinit, locurile 1-4, si ne putem califica la olimpiada din grupele preolimpice.

>> Nici campionatul nu pare sa va ajute, sa va furnizeze jucatoare care sa le inlocuiasca cu succes pe titularele de drept atunci cand sunt accidentate sau indisponibile. Totusi, Romania a jucat la aceste Mondiale fara cel putin trei titulare de drept, Valentina Elisei, Cristina Varzaru si Carmen Amariei...
- Avem un campionat mediocru, cu echipe care au 0 puncte in liga. De doi ani retrogradeaza echipe cu 0 puncte din liga nationala, ori cu 2-3 puncte. Nu suntem campioni mondiali si nici nu vom putea fi. N-avem baza de selectie, nici infrastructura. Vom fi foarte fericiti cand vom mai ajunge in primele 4 sau in primele 6 la doua editii consecutive. Daca tot vrem sa batem Rusia, de exemplu, sa spunem ca ei dispun de un buget nelimitat pentru sport, nu neaparat pentru handbal. Ei au doua centre olimpice unde sunt angrenate peste 350 de jucatoare. Scot jucatoare de valoare pe banda rulanta. La noi, in ultimii ani, am avut o scadere, dar ne vom reveni prin infiintarea acelui centru olimpic de anul trecut. Baza lor de selectie este de 10-12 ori mai mare decat cea din Romania.

>> Am inteles ca unii antrenori va contesta, cel mai vehement fiind Vasile Stanga.
- Tacticienii astia de ocazie, gen Stanga, ar fi bine sa rezolve acolo la baieti, unde a fost, ca a dovedit ca nu are nici o treaba cu meseria asta. Este o lipsa elementara de bun-simt si educatie pentru el si pentru inca 2-3 ca el. Ce enormitate poate sa spuna, ce vina am eu ca Amariei a fost suspendata de club, Avadanii, care sta de un an de zile, n-a jucat la Rulmentul si s-o iei la echipa nationala!? Cam asta e valoarea lui tovarasu' Stanga de meserias. Trebuie sa se mai nasca de doua ori sa faca ce am facut eu la echipele mele de club, Zalau si Oltchim, si la echipa nationala.

>> Luminita Hutupan si Steluta Luca, vor sa se retraga de la nationala...
- Vom mai vedea in momentul in care se va incheia ciclul olimpic, care acum este in desfasurare. Tot atunci vom vedea si schimbul de generatii, daca va fi necesar. Nu inseamna ca Hutupan nu mai poate sa ajute echipa Romaniei, ori Luca. Deocamdata ciclul olimpic e in derulare.

>> Totusi, vine ceva de valoare din urma?
- Sigur! Cristina Neagu a crescut in aceasta perioada la CM, ma bucur mult si pentru ea, si pentru Adina Meirosu si celelalte jucatoare debutante la o asemenea competitie. Neagu este mult mai echilibrata, chiar daca mai rateaza, face lucruri constant bune in faza de atac, mai are ceva probleme in aparare, dar este de inteles pentru ca e o jucatoare tanara, care va creste in urmatorii ani si are un viitor frumos in fata, la fel cum intrevad pentru Adina Meirosu si Clara Vadineanu. Oricum, trebuie sa pregatim urgent cateva jucatoare de schimb, pentru ca dupa anul 2008 va fi nevoie de o infuzie. Jucatoarele de la Oltchim sunt extraordinar de solicitate, nu mai pot juca atat de mult! Au facut eforturi extraordinare, dar trebuie gandit la rece si gasit solutii.

>> Ce va fi in 2008?
- Sper ca la Olimpiada sa obtinem o medalie, daca aici am fost obstructionati cum am fost. O putem face.

SUPOZITII
>> NU NE STIM EXACT
ADVERSARELE DIN TURNEUL PREOLIMPIC!

Andre Amiel, presedintele Federatiei Franceze de Handbal, si Hassan Moustafa, presedintele Federatiei Internationale, au fost cei care au "tras linia" dupa Mondiale. "Acest turneu a inregistrat cateva recorduri", a anuntat Hassan Moustafa, care a tinut sa remarce in special ascensiunea Angolei, prima tara africana ajunsa in sferturi la Mondiale.
Campionatul a fost transmis in mai mult de 100 de tari din lume de 46 de statii de televiziune. Pentru cele 92 de meciuri ale competitiei, au fost vandute 166.350 de bilete, un procentaj de 93% din tichetele puse in vanzare!
La final, au fost prezentate grupele turneelor preolimpice, numai ca in ceea ce priveste Romania situatia este neclara, singurul adversar sigur fiind Japonia. Deci, in varianta 1, grupele arata astfel:

Turneul 1: Germania, Ungaria, Suedia, Cuba
Turneul 2: Romania, Angola, Japonia, Croatia
Turneul 3: Franta, Coreea de Sud, Qatar, echipa africana calificata dupa turneul din ianuarie 2008.
Daca Angola obtine calificarea direct la Olimpiada, dupa Campionatele Africane din ianuarie 2008, atunci grupele se schimba!
Turneul 1: Germania, Suedia, Croatia, Cuba
Turneul 2: Romania, Ungaria, Polonia, Japonia
Turneul 3: Franta, Coreea de Sud, Qatar, echipa africana calificata dupa turneul din ianuarie 2008.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.