Incredibil. "Luceafarul huilei" si-a rezervat un domeniu pe internet cu numele sau, nestiind, probabil, nici macar el, ca acela care a legat tara noastra la net a cazut sub batele ortacilor sai, in iunie '90 De cateva zile, circula pe net o informat
Incredibil. "Luceafarul huilei" si-a rezervat un domeniu pe internet cu numele sau, nestiind, probabil, nici macar el, ca acela care a legat tara noastra la net a cazut sub batele ortacilor sai, in iunie '90 De cateva zile, circula pe net o informatie potrivit careia Miron Cozma isi face blog. El si-ar fi rezervat chiar si un domeniu la RNC (Reteaua Nationala de Computere - n.r.) pentru a pune la punct o pagina personala, www.mironcozma.ro. Insa, ironia sortii: cel care a adus internetul in Romania a cazut, in urma cu 17 ani, sub ploaia de bate ale minerilor. In timpul mineriadei din '90, pe cand minerii degajau cu spor piata Universitatii, unul dintre dascalii de la Facultatea de Matematica era palit in moalele capului cu bata. Conferentiarul (pe vremea aceea) dr. Alexandru Mateescu a fost batut la cateva minute dupa iesirea de la catedra. Dupa cateva luni, Mateescu a trecut granita, fraudulos, din Ungaria in Austria si a petrecut cateva saptamani intr-un lagar pentru refugiati de langa Viena, timp in care CV-ul sau, alaturi de o caseta video cu inregistrarea bastoanelor primite in cap, au ajuns in Finlanda la Centrul de Informatica de la Turku. Romanul a fost recuperat repede si asimilat de noul colectiv de cercetatori, multi dintre ei veniti din toate colturile lumii. Intors pentru o scurta perioada in Romania, Mateescu a adus un calculator pe care l-a instalat la Facultatea de Informatica, iar legatura la internet s-a facut accesand numarul de telefon al unui server din Viena. Problema era ca, desi unii romani dispuneau chiar la aceea vreme de calculatoare capabile sa intre pe internet, Romania nu avea domeniul rezervat, respectiv popularul ".ro" de azi. Alexandru Mateescu a initiat Grupul Utilizatorilor Romani de UNIX in numele caruia Romania a solicitat si primit apoi de la Viena domeniul pe net. In 2000 a primit titlul de profesor universitar al Facultatii de Informatica din Bucuresti. Pe 23 ianuarie 2005, dupa o grea suferinta cauzata de imensul stres si anii in care si-a sacrificat chiar si viata de familie, Alexandru Mateescu s-a stins pe un pat rece de spital, in Bucuresti. Avea 52 de ani. Pana a inchis ochii a povestit tuturor despre imensa umilinta la care a fost supus in acel iunie torid, atunci cand a luat decizia de a fugi din Romania.


Despre autor:

Cancan

Sursa: Cancan


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.