Pretul la alimente explodeaza la nivel global, cresterea economica din Anglia si Germania se tempereaza si OMV priveste spre Abu Dhabi. Banca Centrala Europeana pune la dispozitie bani pentru o mai lina trecere in 2008, Presedintele Bush nu are ingad
Pretul la alimente explodeaza la nivel global, cresterea economica din Anglia si Germania se tempereaza si OMV priveste spre Abu Dhabi. Banca Centrala Europeana pune la dispozitie bani pentru o mai lina trecere in 2008, Presedintele Bush nu are ingaduinta cu speculatorii, iar Frederik Erixon, presedintele unui think tank din Bruxelles face previziuni sumbre in legatura cu economia romaneasca. Pe larg, in revista presei internationale de business, realizata de The Money Channel.

"Cresterea pretului alimentelor la nivel global va afecta serios consumatorii" este unul dintre principalele titluri din Financial Times. Cotidianul britanic trage un semnal de alarma in urma unui nou val de cresteri care a luat luni cu asalt pietele de marfuri. In Chicago, derivatele pe grau si orez cu scadenta in martie 2008 au atins cel mai ridicat nivel din istorie, pretul la soya a atins cel mai inalt nivel din ultimii 34 de ani, iar porumbul se situeaza la maximul ultimilor 11 ani. Pe masura ce avalansa preturilor ii va ajunge din urma si pe consumatori, presiunile inflationiste devin din ce in ce mai acute. In zona euro, acesta a fost de altfel unul dintre principalele motive pentru care rata anuala a inflatiei a sarit de la 2,6 procente in luna octombrie la 3,1% in noiembrie. Cresterea este datorata unui cumul de factori printre care explozia de consum din economiile emergente, industria carburantilor ecologici, recoltele slabe si rezervele in scadere. Tot in Financial Times mai gasim detaliile acordului dintre Uniunea Europeana si Statele Unite privitoare la jocurile de noroc online sau un interviu cu ministrul italian de finante Tomasso Padoa-Schioppa.

In The Guardian putem citi despre prognoza trimestriala publicata ieri de Confederatia Industriala Britanica cea mai mare organizatie patronala din Anglia.
CBI se asteapta la o incetinire a cresterii economice pana la nivelul de 2%, revizuindu-si astfel in scadere prognoza din septembrie de 2,2%. Este a treia revizuire consecutiva operata de patronatele britanice. Tot datorita cresterii economice modeste, somajul se va mentine in jurul cifrei de 1,7 milioane, asta in ciuda faptului ca initial asteptarile pentru 2008 erau de reducere a acestuia.

O prognoza similara este publicata si de Banca Centrala a Germaniei, informeaza Frankfurter Allgemeine. Cu toate ca premisele continuarii trendului pozitiv se mentin pentru 2008, specialistii bancii federale se asteapt la o crestere a PIB-ului cu doar 1,9 procente fata de cele 2,5 din acest an. Indicele pretului de consum va creste si anul viitor, insa pentru 2009 banca se asteapta la o usoara scadere. Dinamica pozitiva a pietei muncii se va mentine chiar daca nu cu aceesi forta ca in 2007. Numarul somerilor se va reduce la 3,5 milioane, urmand ca in 2009 sa scada cu inca 200.000.

Din cotidianul austriac Wirtschaftsblatt aflam despre intentiile OMV de a forma un joint venture alaturi de finlandezii de la Neste si Takreer, rafinaria de stat din Abu Dhabi. Potrivit comunicatului companiei austriece, acesta va consta in construirea unei unitati de prelucrare a uleiurilor de baza si producerea de lubrifianti. Unitatea va fi parte a complexului petrolier Ruwais, situat la 270 km de Abu Dhabi.

Temerile legate de turbulentele de sfarsit de an de pe piata monetara au determinat Banca Centrala Europeana sa garanteze institutiilor financiare din zona euro fonduri nelimitate la dobanda fixa, aflam din The Wall Street Journal. "Masura luata de banca europeana este una iesita din comun. Pe de alta parte avem insa o situatie iesita din comun." este de parere Michael Schubert, economist la Commerzbank. Rezerva Federala a inceput ieri licitarea celor 40 de miliarde de dolari cu dobanda scazuta. Rezultatele vor fi facute publice in cursul zilei de astazi. Banca Centrala Europeana va anunta la randul ei maine rezultatele primei licitatii denominate de 10 miliarde de dolari. Masurile sunt parte a efortului conjugat de a relaxa piata creditelor si de a preintampina o eventuala recesiune la nivel global.

Tot de aici mai aflam despre conferinta de presa sustinuta de Presedintele Bush la Clubul Rotary din Fredericksburg, la care a participat si Henry Paulsen, secretarul american pentru trezorerie. Cu aceasta ocazie, presedintele si-a exprimat din nou opozitia fata de o salvgardare federala a creditorilor sau a speculatorilor imobiliari. El si-a reafirmat insa sprijinul fata de cei care au contractat credite ipotecare si se confrunta acum cu probleme. "Va mai dura pana cand vom depasi aceasta situatie dar putem rezolva parte din probleme. Avem o strategie in acest sens" a declarat Bush.

Intr-un interviu publicat in cotidianul american Washington Times, Fredrik Erixon, Presedintele Centrului pentru Economie Politica, un think tank cu sediul la Bruxelles, face previziuni sumbre in legatura cu mersul economiei romanesti. El plaseaza tara noastra in contextul general al economiilor emergente din Europe Centrala, state cu indicatori macro-economici paradoxali si ingrijoratori. "In cazul Romaniei, deficitul comercial prognozat pentru 2007 va fi de 17 miliarde de dolari, aproape 15% din PIB. Un asemenea deficit nu va fi acoperit de cele 10 miliarde din investitii straine" a declarat Erixon. El vorbeste de asemnea despre dezechilibrele create de cresterea salariilor, lipsa fortei de munca si contractarea de credite cu prea mare usurinta."In conditiile in care romanii sunt platiti in medie cu 10.000 de dolari pe an, vom asista la o implozie a sectorului creditelor" a mai adaugat acesta.

Se anunta o saptamana agitata in Franta. De ieri au inceput negocierile dintre autoritati si sindicate cu privire la cea mai arzatoare problema din ultima perioada, proiectul de lege referitor la puterea de cumparare. Le Monde noteaza ca Nicolas Sarkozy va incepe anul tinand cu dintii de politica sa de reforme in mare viteza. Jurnalistii francezi au remarcat insa o oarecare disponibilitate crescuta la negocieri cu partenerii sociali.

Tot in Franta, dar in Les Echos, citim despre un ajutor de 7,4 miliarde de euro pe care il va primi Palestina de la un consortiu format din fonduri internationale, reunite ieri la Paris. Banii vor fi destinatii restabilirii in zona. Secretarul general al ONU, Ban Ki-sustine chiar ca masura se vrea un exemplu pentru autoritatea palestiniana, in special pentru conducatorul formatiunii Hamas.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.