Tratamentul antifumat Champix poate ajunge sa provoace tentative de suicid, avertizeaza medicii.Cei care vor sa renunte la fumat prin
metoda Champix pot deveni depresiviFoto: Reuters Agentia Europeana a Medicamentului (EMEA) a cerut producatorului american Pfizer sa actualizeze atentionarile adresate medicilor si pacientilor privind cazurile de tentativa de suicid legate de administrarea medicamentului antifumat Champix. Medicamentul este comercializat si in Romania, din luna mai, si este un tratament care poate fi achizitionat din reteaua nationala de farmacii.

„Comitetul pentru Medicamente de Uz Uman din cadrul EMEA a monitorizat indeaproape siguranta pe care o prezinta utilizarea medicamentului Champix de la prima sa autorizare in UE, in septembrie 2006, si a concluzionat ca este necesara actualizarea informatiilor despre produs, in vederea atentionarii medicilor si pacientilor cu privire la raportarea depresiei la pacientii care incearca sa stopeze fumatul", se arata intr-un comunicat al EMEA.

Agentia a cerut Pfizer, cea mai mare companie farmaceutica la nivel mondial, sa realizeze aceste schimbari inainte de 19 decembrie. In luna noiembrie, Administratia pentru Alimente si Medicamente din Statele Unite (FDA) a lansat un avertisment asemanator pentru produsul Pfizer, comercializat pe piata americana sub denumirea de Champix, dupa ce au fost raportate cazuri de comportament suicidal si cel putin un deces legat de aceasta medicatie. Pfizer a aratat ca nu a fost gasita nici o dovada stiintifica care sa stabileasca o legatura intre medicament si evenimentele relatate, adaugind ca lucreaza cu o autoritate europeana de supraveghere privind istoricul cazurilor, potrivit Reuters.

Produsul Champix (tartrat de vareniclina), descoperit si dezvoltat de compania Pfizer, este un tratament nou, conceput special pentru cei care decid sa renunte la fumat. Pentru ca cei mai multi fumatori continua sa fumeze din cauza dependentei de nicotina, produsul actioneaza prin diminuarea dorintei de a fuma si prin ameliorarea simptomelor generate de lipsa nicotinei din organism.

Compania a raportat, in trimestrul al treilea, venituri de 241 de milioane de dolari din comercializarea Champix, ceea ce nu situeaza medicamentul printre cele mai importante produse ale Pfizer. Veniturile grupului american au scazut in trimestrul al treilea cu 2%, la 11,99 miliarde de dolari.

Metode de renuntat la fumat pe www.cotidianul.ro/select