Daca Romania ar fi ramas monarhie de-a lungul istoriei sale moderne si contemporane cel mai probabil lucru este ca acum am fi fost intregi, cu o democratie sanatoasa, mult mai demni si mult mai sobri fata de valorile nationale. Daca in 1990 s-ar fi reinstaurat monarhia, tara noastra ar fi privit in urma cu seninatate, ajutata de casele regale din Europa si bineinteles de Germania, la tarile din fostul lagar comunist. Niciunul dintre lucrurile acestea nu s-au intamplat.
Convingerile mele sunt de stanga si nu mi-a fost niciodata rusine sa afirm asta. Chiar daca argumentele mele in aceasta privinta pot fi contrazise ele nu au fost infrante in niciun dialog. As putea sa fiu un adept al social-democratiei si intr-un regim monarhic, in felul in care Tony Blair si-a slujit cu credinta patria. As fi onorat sa fiu un supus al Majestatii sale Regele Romaniei, nu al Administratiei Financiare Sector 3 sau al onor "sa traiti bine", de parca ne-am saluta in carciuma.
Mi-as dori si ca Romania sa nu se mai caciuleasca in fata Statelor Unite. Mi-as dori si ca Lucian Blaga sa fi fost tradus in toate limbile de circulatie universala si sa fi fost deja recunoscut ca unul dintre cei mai mari ganditori ai mileniului doi. Imi doresc sa fi luat pana acum cel putin un premiu Nobel pentru Literatura, pe care il meritam cu prisosinta. Mi-am dorit imi doresc inca un teatru si o cinematografie romaneasca incununata de laurii artei universale cu certificat de nastere incepand inca din anii 60, nu numai oracaind nou-nascuta cu reprezentatii despre bataile pe care le-am luat in comunism. Vreau ca Toma Caragiu, Amza Pellea, Gheorghe Dinica, Marin Moraru, Stefan Iordache, Andrei Blaier, Sergiu Nicolaescu, Liviu Ciulei, Dan Pita, sa fi jucat pana acum in picioare covorul rosu al Oscarurilor. "Dar n-a fost, n-a fost asa", vorba lui Nichita.
Acum Ion Caramitru, alaturi de alte "aproximativ 500" de personalitati ale vietii publice semneaza o scrisoare in care cer reinstaurarea monarhiei in Romania si aduc argumente pertinente de ordin juridic. Ma intreb ce ii mana in lupta, acum?
Tara a ajuns unde a ajuns si este unde este, vorba filozofului bulgar. Orice persoana suficient de lucida, de rationala, realizeaza ca o schimbare de statut a formei de conducere a tarii, la ora actuala, ar fi nu numai neproductiva dar este, practic, imposibila. Generatia mea cunoaste monarhia din carti de istorie trucate, dar a fost suficient de inteligenta ca tocmai de aceea sa o iubeasca. Ce facem insa cu cei care au astazi 18 ani? Daca le vorbesti de rege parca le vorbesti de un bunic pisalog. Ei sunt generatia spriturilor lui Basescu, le place cu fie-sa Elena, cu smecheri, cu Adriean, cu Boc (fiecare Monica de 20 de ani si unu optzeci se viseaza asteptandu-l acasa pe Emil). Vor limuzine nu demnitate. Pentru ei Coroana inseamna, eventual, podoaba capilara cu diamante facuta cadou de nunta, nicidecum, simbolul national.
Atunci, ce rost are demersul facut de cei 500 de destepti ai tarii? De cei "aproximativ 5000" de iubitori de patrie si ideal national?! Sa ne trezeasca la realitate pe noi, poporul? Pe noi care popor?! Pe cei care am privit monarhia ca pe fotografia bunicilor pe care nu i-am cunoscut? Pe cei care refuza sa priveasca o imagine daca nu e transpusa in rezolutie perfecta pe home-cinema? Cine sunt ei, "cei aproximativ 500"? Niste idolatri? Sau niste manati de interese politice meschine care au simtit panica lui Basescu? A trait Ion Caramitru in vremea monarhiei sau o iubeste la fel cum eu o respect, fara a o fi cunoscut? Poti sa respecti ceva cu care nu ai contact direct, ba chiar distanta sporeste acest sentiment, dar nu-l poti iubi. Nu carecumva pentru majoritatea celor "aproximativ 500" monarhia este de fapt un pumnal ascuns in fracul cu care se prezinta la receptiile simandicoase de la Cotroceni?
Faptul ca as fi vrut sa fim mai mult decat ceea ce suntem nu inseamna ca imi doresc sa omor ceea ce am ajuns. Stiu ca s-ar fi putut si altfel. La un momentdat sa nu ne fi fost inchisa varianta drumului drept. "Dar n-a fost, n-a fost asa". Atunci? E ca si cum ti-ai repudia sexul.