O cincime din litoralul Uniunii Europene este amenintat cu eroziunea ireversibila. In cele mai dramatice cazuri acest fenomen face sa dispara in fiecare an cam 15 metri din uscat. Raportul care contine acest semnal de alarma a fost intocmit la cerere
O cincime din litoralul Uniunii Europene este amenintat cu eroziunea ireversibila. In cele mai dramatice cazuri acest fenomen face sa dispara in fiecare an cam 15 metri din uscat. Raportul care contine acest semnal de alarma a fost intocmit la cererea Comisiei Europene dupa extinderea din mai 2004, cu zece tari din Europa Centrala si de Est, dintre care mai multe (Polonia si Cipru) sunt adevarati campioni ai distrugerii litoralului. Inca de atunci, documentul scotea in evidenta faptul ca Europa devanseaza Africa la distrugerea litoralului mediteranean, prin proiecte de infrastructura sustinute generos de la Bruxelles. Raportul, intitulat "Living with the Coastal Erosion in Europe", nu includea ca obiecte de studiu Bulgaria si Romania, tari de pe flancul sudic al UE, care isi cladesc atractia turistica pe litoralul Marii Negre. Rapoarte mai noi, cum ar fi cel dat publicitatii de Agentia Europeana pentru Mediu anul acesta, sunt nevoite sa ia in considerare si potentiali viitori membri a Uniunii, precum Croatia, cu o nota buna pentru echilibrul intre promovarea turismului si conservarea ecosistemului. Din pacate, un caz izolat. (T.L.)


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.