In prezenta unei delegatii a Partidului Democrat din Serbia, congresul Rusiei Unite il va consfinti pe Dmitri Medvedev ca mostenitor al lui Putin.

Presedintele Vladimir Putin a declarat ieri, la congresul Rusiei Unite, ca va accepta sa fie premier daca Medvedev va fi presedinte. „Daca oamenii ii acorda increderea lui Dmitri Medvedev si daca este ales presedinte, voi fi pregatit sa imi continui munca in calitate de sef al guvernului", a declarat Putin.

Congresul de ieri al Rusiei Unite, partidul pro Kremlin care a cistigat 64% din voturi la alegerile parlamentare de la inceputul lunii, urma sa-l nominalizeze oficial pe prim-vicepremierul si presedintele Gazprom Dmitri Medvedev drept candidat la prezidentialele din martie. Conform ultimelor sondaje, peste 50% dintre rusi au precizat ca-l vor vota pe candidatul care obtine sprijinul lui Vladimir Putin. Dupa retragerea din cursa a lui Gari Kasparov, Medvedev va concura pentru Kremlin cu liderul comunist Ghenadi Ziuganov, nationalistul Vladimir Jirinovski, fostul premier de orientare liberala Mihail Kasianov si liderul Partidului Democratic, Andrei Bogdanov.

Potrivit cotidianului „Vedomosti", Kremlinul i-a pregatit lui Medvedev o echipa electorala puternica, condusa de seful administratiei prezidentiale, Serghei Sobianin, si ideologul-sef al presedintelui Putin, Vladislav Surkov. „In acest fel, Putin ii ofera lui Medvedev intreaga sa echipa, care va continua sa aplice politica actuala a Rusiei", a comentat unul dintre oficialii Rusiei Unite.

La Congresul partidului lui Putin era asteptata si o delegatie a Partidului Democrat din Serbia (DSS), de orientare nationalista. Potrivit oficialilor DSS, delegatia urmeaza sa intareasca legaturile dintre cele doua partide, care controleaza puterea la Moscova si la Belgrad. Condus de premierul Vojislav Kostunita, DSS este recunoscut pentru opozitia fata de independenta Kosovo si fata de aderarea Serbiei la NATO.

Gazprom ameninta Kievul Purtatorul de cuvint al Gazprom a anuntat luni ca vor aparea tensiuni in relatia cu Ucraina daca noul guvern de la Kiev va incerca sa modifice contractul de furnizare a gazelor din Rusia. Anuntul vine cu doua zile inainte de o noua incercare a fortelor prooccidentale de a numi un guvern condus de Iulia Timosenko. Ultimul acord Rusia-Ucraina prevede majorarea pretului miei de metri cubi de gaze de la 130 la 180 de dolari.

Rusia livreaza uraniu Iranului pentru programul nuclear civil, pe www.cotidianul.ro/select