Se anunta o disputa fierbinte intre autoritati si companiile de distributie a gazelor pana la sfarsitul acestei saptamani. Oficiali ai E.ON Gaz Romania au iesit ieri la rampa cu vestea ca tarifele la gaze vor creste cu 10% in luna ianuarie si cu 30%
Se anunta o disputa fierbinte intre autoritati si companiile de distributie a gazelor pana la sfarsitul acestei saptamani. Oficiali ai E.ON Gaz Romania au iesit ieri la rampa cu vestea ca tarifele la gaze vor creste cu 10% in luna ianuarie si cu 30% pentru intregul an. Motivul: gazele naturale de import se vor scumpi de la 1 ianuarie cu 20%, iar pana la finele anului 2008 cu 60%, dupa cum a declarat, ieri, Achim Saul, presedintele Consiliului de Administratie al E.ON Gaz Romania. Anuntul facut de reprezentantul fostei companii Distrigaz Nord il contrazice pe cel al ministrului economiei, Varujan Vosganian. Acesta a declarat, in urma cu doar trei zile, ca pretul gazelor naturale nu va avea o crestere de doua cifre la 1 ianuarie 2008. Mai mult, pentru intregul an, “majorarea medie la gaze si electricitate va fi sub nivelul inflatiei, estimata la 3,8% plus/minus un punct procentual”, a precizat ministrul. Insa, oficial, singura institutie care bate in cuie pretul gazelor, dar si al energiei platite de populatie, este Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Arbitrul pietei ar fi trebui sa anunte noile tarife in data de 15 decembrie, insa termenul a fost amanat atat in cazul electricitatii, cat si al gazelor. “Tarifele la gaze valabile pentru anul viitor vor fi comunicate pe data de 20 decembrie. Mai mult ca sigur, va avea loc o crestere a preturilor, avand in vedere ca s-a scumpit gazul de import. In analiza noastra vom tine cont si de alti factori, cum ar fi nivelul productiei interne de gaze, ca si de cursul de schimb”, ne-a declarat Gabriel Sarbu, directorul Diviziei de preturi si tarife din cadrul ANRE. Potrivit unor surse din Autoritate, citate de Mediafax, gazele de import vor costa de la 1 ianuarie cu 50 de dolari/1.000 metri cubi mai mult, respectiv cu 15%-16%, pretul urmand sa ajunga la 360-365 dolari/1.000 metri cubi.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.