Interventiile pe pietele monetare ale marilor banci centrale ale lumii, in incercarea lor de a stopa cat mai rapid efectele crizei declansate de fondurile ipotecare "subprime" americane, la care se adauga aprecierea dolarului fata de celelalte valute
Interventiile pe pietele monetare ale marilor banci centrale ale lumii, in incercarea lor de a stopa cat mai rapid efectele crizei declansate de fondurile ipotecare "subprime" americane, la care se adauga aprecierea dolarului fata de celelalte valute majore si caderea pietei de actiuni americane, au reprezentat tot atatea motive pentru fondurile speculative sau de hedging sa isi reduca pozitiile pe monedele emergente, provocand o depreciere a acestora. Leul nu a fost ocolit de aceasta evolutie, impreuna cu zlotul polonez, fiind cele mai afectate monede din zona. Deprecieri mai reduse au inregistrat si forintul maghiar, lira turceasca sau coroana slovaca. Cursul mediu al euro a urcat de la 3,5484 la 3,5584 lei, pe o piata unde deschiderea a fost realizata la 3,54 lei, urmata de o scadere a monedei unice pana la 3,52 lei. Dupa disparitia ordinelor de vanzare de valuta, euro a tasnit in sus, atingand un maxim la tranzactionare de 3,5630 lei. Dupa atingerea acestui varf au reaparut ordine de vanzare de valuta, cotatiile euro coborand in jurul orelor 16:00 la 3,5390 - 3,5440, evolutii similare avand si celelalte monede emergente. Cursul mediu al dolarului a beneficiat atat de aportul evolutiei raportului euro/leu si al paritatii euro/dolar, el urcand de la 2,4386 la 2,4789 lei, nivel care nu a mai fost atins de peste sase luni. Dobanzile interbancare la depozitele overnight au coborat 6,5 - 7,2% iar cele one week la 6,9 - 7,5%, pentru ca se apropie sfarsitul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii, iar in piata exista o lichiditate mai mare rezultata din sumele reintarte in sistem dupa subscriptia la Transgaz.
Banca centrala a atras 5,737 miliarde lei la licitatia obisnuita de luni, de depozite cu scadenta la doua saptamani. Scadenta va avea loc pe 28 decembrie, in conditiile in care ziua de 31 decembrie a fost declarata de BNR drept zi nebancara. Dobanda oferita de banca centrala a fost de 7,50% pe an, valoare identica cu cea de politica monetara, iar la licitatie au participat 17 banci. Reamintim ca saptamana trecuta Trezoreria a refuzat toate ofertele de cumparare de titluri de stat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.