Clientii romani pot cumpara insule situate in toate zonele globului cu preturi care incep de la citeva sute de mii de euro.Insule mai ieftine sintlinga Canada Compania Coldwell Banker Affiliates of Romania anunta lansarea serviciului de vinzare de insule in tara noastra. Se va edita un catalog ce va fi prezentat romanilor care vor sa achizitioneze astfel de proprietati. „Promovam insule din America de Nord, Caraibe, America de Sud, Europa, Asia si Pacificul de Sud cu preturi incepind de la citeva sute de mii de euro pina la 27 de milioane de euro", spune Violeta Cernica, project manager la Coldwell Banker. Oficialii companiei spun ca s-a lansat acest serviciu ca urmare a cererii existente. Cele mai scumpe proprietati scoase la vinzare sint localizate in Bora Bora, unde insula Motu Tane este disponibila pentru 27 milioane de euro, si Fiji, zona in care se afla insula Blue Lagoon, ce costa 25 de milioane de euro. Exista si proprietati cu preturi accesibile, comparabile cu cele ale apartamentelor si vilelor din zonele selecte ale Capitalei. Astfel, Pearl Lagoon Island, din cadrul Cook Islands, aflata in zona Pacificului de Sud, este scoasa la vinzare pentru 340.000 de euro. In zona Caraibe, in Belize se afla insula Blue Hole Caye, care costa 442.000 de euro. In general, insulele oferite spre vinzare sint situate in trei zone climatice: temperata, mediteraneana si tropicala.

Pretul unei astfel de proprietati difera in functie de pozitionare, acces, dezvoltarea zonei in ceea ce priveste utilitatile si infrastructura, precum si in functie de facilitatile existente. De altfel, specialistii spun ca cel care achizitioneaza o astfel de proprietate trebuie sa tina cont de mai multe aspecte in afara de pret. De accesul la apa potabila depinde supravietuirea pe o insula. Regula generala este aceea ca resursele de apa sint direct proportionale cu marimea insulei. Cumparatorii trebuie sa studieze cu atentie clima din zona in care sint interesati sa cumpere.Insulele exotice sint o investitie imobiliaraprofitabila Accesibilitatea este un alt criteriu important deoarece da timpul necesar proprietarilor sa ajunga la insula. In ceea ce priveste infrastructura, se recomanda ca acest element sa fie studiat cu atentie pentru ca, dupa achizitie, daca nu exista strictul necesar, trebuie facute noi investitii. Este foarte importanta existenta unei infrastructuri de comunicatii pentru siguranta si situatiile de urgenta. Nu in ultimul rind trebuie sa se studieze cu atentie caracteristicile proprietatii si dreptul de proprietate. In unele tari, acest drept este valabil doar pina la malul insulei, iar plaja apartine statului. Avocatii trebuie sa verifice cu atentie documentatia proprietatii pentru a vedea ce se poate dezvolta. Cei de la Coldwell Banker sustin ca o insula poate reprezenta si o oportunitate de afaceri. De altfel, majoritatea tranzactiilor se realizeaza in acest scop. Unii oameni de afaceri achizitioneaza insule cu totul nedezvoltate la un pret foarte accesibil, construiesc locuintele pentru a le revinde mai apoi si dezvolta utilitatile. „De cele mai multe ori, investitorii cumpara astfel de proprietati pentru a amenaja statiuni turistice. Investitia in acest caz este mult mai mare, insa si rata de profit creste simtitor. Cei care cumpara insule pentru uz propriu sint fie cei care le folosesc doar ca destinatii de vacanta, fie oamenii de afaceri sau VIP-urile, care se retrag aici pentru tot restul vietii", spun reprezentantii agentiei.

Petice de pamint la pret redus Pe Internet, oferta de insule este foarte bogata. Canada, America si Asia au cele mai ieftine insule puse la vinzare. Doua insule canadiene costa mai putin de 25.000 de euro fiecare. Jemzie’s Island valoreaza 20.000 de euro si este plasata in regiunea Nova Scotia. Tot aici, Davis Island costa 19.000 de euro, are 0,8 acri (0,32 ha) si este localizata linga Orangedale, in Cape Breton. Nordul Americii ofera cu generozitate insule de doar 37.000 de euro si pina la 75.000 de euro, precum West Bay Peninsula, Berreck sau Bumbo Island. Insule pina in pretul de 75.000 de euro sint in America Centrala. Aici, oferta celor mai ieftine insule incepe de la 65.000 de euro, pentru Coral Cay, in Panama, continua cu Dolphin Bay Island, o insula mica de 610 mp si 75.000 de euro, si se incheie cu Bastimentos, proprietate care costa 73.000 de euro. Si continentul asiatic ofera spre vinzare insule de pina in 75.000 de euro. Cupid Island este un astfel de exemplu, proprietatea valorind 55.000 de euro. Putin mai mult, in jur de 75.000 de euro, este pretul insulei Chris Pinnacle.