Mii de pensionari din toata tara se calca zilnic in picioare pentru o paine gratuita sau pentru un bilet de tratament care sa le mai aline durerile de oase dupa o viata de munca. Cei cu rea vointa ar putea spune ca, decat sa se plictiseasca acasa, pensionarii prefera sa piarda timpul pe la cozi, indiferent daca se vinde ceva sau nu. In realitate, insa, acestia sunt obligati sa se umileasca zilnic pentru a trai de pe o zi pe alta, fiind tot timpul la mila copiilor sau a vecinilor, a casei de pensii sau de sanatate, a doctorilor, a functionarilor de la Primarie sau de la administratia financiara. Peste tot sunt priviti ca niste stafii, de care toata lumea fuge…
Imbracati cu mai multe pulovere, cu un termos de cafea sau ceai in brate sau inveliti in folii de plastic, batranii rabda cu gandul ca maine, poate si poimaine, se vor ridica de la masa fara sa le mai chioraie matele. (B. Stoleru)

37 pe un loc la tratament!
Potrivit RealitateaTv, exista 37 de solicitari pentru un singur bilet de tratament. Acesta este raportul, daca ar fi sa impartim cele 11 milioane de persoane care asteapta o programare la statiune la cele 300.000 de bilete care urmeaza sa fie repartizate, anul viitor, de Casa Nationala de Pensii. Nu doar pensionarii depun cereri pentru biletele de tratament, ci si angajatii care au trimitere de la medic. Conducerea Casei Nationale de Pensii sustine ca cele mai multe solicitari sunt pentru lunile iulie-august, in statiunile de pe litoral. Anul trecut, 91 % dintre biletele repartizate au fost folosite in statiunile de tratament.

Constanta: Zeci de ore in frig, pentru alimente gratuite
La Constanta, zeci de pensionari s-au asezat inca de duminica la coada, in asteptarea alimentelor gratuite oferite de Primarie, informeaza RealitateaTv. Pentru un pui, un litru de ulei, un kilogram de zahar si unul de faina, batranii au stau mai mult de 12 ore in frig si ninsoare, in ciuda faptului ca pachete sunt pentru toti, iar centrele de distributie vor fi deschise timp de trei zile. Primii pensionari au venit la centrele de distributie a alimentelor inca de duminica de la ora 20.00 si au facut chiar si liste de asteptare. Nu conta ca afara erau minus patru grade Celsius, ci faptul ca a doua zi vor avea ce pune pe masa. Imbracati cu mai multe pulovere, cu un termos de cafea sau ceai in brate sau inveliti in folii de plastic, batranii rabdau cu gandul ca maine, poate si poimaine, se vor ridica de la masa fara sa le mai chioraie matele. Acestia spun ca alimentele pe care le primesc de la Primarie sunt mana cereasca, pentru ca ii mai scutesc de cheltuieli. Primaria Constanta a anuntat ca a pregatit pachete pentru 50.000 de varstnici cu pensii mai mici de 400 de lei. Pensionarii primesc astfel de pachete, de sase ori pe an.

Arad: Cozi la ajutoarele pentru caldura
Umiliti si inghetati, pensionarii au cerut Primariei sa le trimita ajutoarele prin posta si sa nu-i mai oblige sa stea la cozi interminabile. Potrivit RealitateaTv, la sfarsitul saptamanii trecute, peste 100 de pensionari din Arad s-au calcat in picioare la coada pentru ajutoarele de incalzire. Pentru cativa lei, batranii s-au asezat la rand cu noaptea in cap si au stat ore intregi in frig, pentru a fi siguri ca vor primi ajutorul. Oamenii s-au asezat la coada inca de la 4 dimineata. Asta, cu toate ca distribuirea ajutoarelor financiare a inceput abia la pranz. Angajatii Primariei spun ca nu au nicio vina si ca ajutoarele banesti se impart si saptamana viitoare. "Banii ajung pentru toata lumea", a afirmat Corina Draghici, purtator de cuvant Primaria Arad. In Arad peste 2.000 de oameni vor primi in aceasta iarna ajutoare pentru caldura.

Dolj: Nopti albe, proportionale cu zilele de tratament
Pentru a doua noapte consecutiv, sute de pensionari din judetul Dolj s-au asezat la coada, ca sa depuna cererile pentru bilete de tratament in statiuni. Ghiseele Casei Judetene de Pensii din Craiova s-au deschis la miezul noptii, iar in urmatoarele zile functionarii vor avea program prelungit, ca sa evite incidentele inregistrate in alte orase. Potrivit RealitateaTv, pensionarii doljeni au obtinut acum doua nopti bonuri de ordine de la Casa Judeteana de Pensii, iar pe baza programarii facute, batranii s-au strans aseara la usa institutiei. La miezul noptii, functionarii Casei de Pensii au inceput sa inregistreze cererile pensionarilor. Procesarea datelor pe calculator urmeaza sa se faca in zilele urmatoare. "Am suplimentat numarul de ghisee si am repartizat oamenii pe ore. Am facut si o simulare si am constatat ca putem inregistra trei sute de cereri pe ora", spune directorul Casei de Pensii Dolj, Ileana Ciutan. Anul trecut, 10.000 de bilete de tratament au fost alocate pentru judetul Dolj. Dintre acestea, 1.000 au fost refuzate de pensionari.

500 de pensionari s-au calcat in picioare
Isteria biletelor de tratament continua: peste 500 de pensionari din Buzau s-au calcat in picioare, vineri dimineata, pentru a prinde un loc intr-o statiune. Oamenii au venit la Casa de Pensii cu noaptea-n cap, ca sa fie siguri ca reusesc sa se inscrie pe lista de asteptare. Conducerea Casei spune ca aglomeratia este nejustificata, pentru ca nu se cunoaste, deocamdata, nici macar numarul de bilete disponibile.

Pitesti: Lesinati de frig si oboseala
Mai multi pensionari din Arges au lesinat, saptamana trecuta, stand la coada in frig peste sapte ore, ca sa depuna cereri pentru bilete de tratament in statiuni. Potrivit RealitateaTv, ghiseele casei de pensii ar fi trebuit sa se deschida joi dimineata, dar reprezentantii institutiei au decis sa preia cererile de cu seara, de la ora 21.00. Pensionarii au fost primiti de sase functionari ai casei de pensii. Dupa ora 1.00 noaptea, majoritatea batranilor reusisera sa isi depuna cererile. Angajatii Casei de Pensii spun ca institutia va ramane deschisa non stop, pana vineri inclusiv. Anul trecut, in judetul Arges au fost distribuite 7.000 de bilete de tratament, cererea fiind acoperita in proportie de 90%.