Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, a prezentat, ieri, noul pachet de legi ale Educatiei, proiectele vizand invatamantul preuniversitar superior si statutul personalului didactic, informeaza RealitateaTv. Noua structura a invatamantului, asa cum o propunem noi, incepe cu educatia ante-prescolara, intre 2-3 ani; apoi urmeaza educatia prescolara, grupa mica, cea mijlocie si cea mare; invatamantul primar, clasele I-IV, plus clasa pregatitoare si in final invatamantul secundar, clasele V-IX, spune Adomnitei, subliniind faptul ca se va trece de la o educatie obligatorie de 10 ani la una de 13 ani. Adomnitei a vorbit si despre felul in care se va efectua aceasta educatie timpurie, promitand ca se vor suplimenta locurile in gradinite - iar peste trei ani, nu vor mai aparea probleme cu locurile la inscriere - si, totodata, se va lucra la accesibilizarea educatiei. Rata abandonului scolar este mult mai pronuntata la incheierea clasei a 8-a. Dupa noul sistem insa, competitia intre scoala si piata muncii va interveni la varsta de 16 ani, mai spune ministrul. Dupa definitivare, pachetul de legi va intra in dezbatere parlamentara, pentru a putea fi supus votului. Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei promisese initial ca legile vor ajunge in Parlament la data de 1 septembrie, insa lansarea acestora in dezbatere publica a fost anuntata abia pentru 24 octombrie. Lansarea legilor a fost apoi din nou amanata, Adomnitei justificand ca nu doreste ca dezbaterea publica sa se suprapuna cu referendumul pentru votul uninominal si cu campania electorala pentru Parlamentul European.

Basescu: "Dezacorduri suparatoare"
Prezent la evenimentul de lansare in dezbatere publica a pachetului de legi ale Educatiei, presedintele Traiana Basescu nu a ratat ocazia de a-l "urechea" pe ministrul Adomnitei, precizand ca textul pachetului de legi este plin de "dezacorduri suparatoare". Pentru a face impresie, presedintele s-a intrebat retoric: "Daca ministerul produce texte neingrijite, cum se poate cere elevilor si studentilor sa scrie corect romaneste?". Si s-a facut liniste in sala…

Tariceanu: "Observatiile presedintelui sunt minore"
Singurul care a indrazit sa-l contreze pe presedinte a fost, bineinteles, premierul Calin Popescu Tariceanu. "Sunt chestiuni minore, care nu cred ca tin de seriozitatea procesului de invatamant. Cred ca sunt mai degraba chestiuni de ordin politic si cred ca dezbaterea pe invatamant, dezbaterea legilor reformei invatamantului ar trebui degajata de considerentele de ordin politic, daca vrem sa avem invatamant cat mai performant in viitor", a precizat Tariceanu. De asemenea, premierul s-a prefacut suparat si pe Adomnitei, cerandu-i acestuia sa ia atitudine in problema "deranjanta" a meditatiilor, deoarece "atata timp cat acest sistem de invatare paralel va continua, inseamna ca educatia nu functioneaza cum trebuie".

PSD nu va vota varianta Adomnitei
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa ca "PSD nu va vota in Parlament aceasta forma a legii deoarece este incompleta si nemodernizata si nu raspunde nevoilor dascalilor. Forma prezentata de Guvern nu reprezinta una pe care PSD sa o voteze in Parlament. Sunt legi schioape, incomplete, si nu reprezinta noua etapa de investitie in capitalul uman. PSD a criticat si inainte acest pachet de legi ca fiind insuficient de modern si de curajos, care nu raspunde nici problemelor esentiale a unei mai bune motivatii a dascalilor acestei tari, niciunei cerinte de descentralizare obligatorie a sistemului de educatie" a precizat Geoana care mai considera ca initiativa ministrului Cristian Adomnitei, de a lansa in dezbatere acest pachet, inainte de finalul sesiunii parlamentare este "un gest de frivolitate politica".