La un an de la condamnarea oficiala a comunismului, niciuna dintre legile recomandate in Raportul Tismaneanu nu a fost adoptata. Sorin Iliesu, vicepresedintele Aliantei Civice, secondat de o serie de personalitati publice si ONG-uri, a transmis o scrisoare deschisa presedintelui Romaniei, Traian Basescu, prin care ii solicita acestuia sa "initieze referendumul" pentru adoptarea legilor recomandate de concluziile raportului de condamnare a crimelor comunismului.

Cunoscut sub numele de "Raportul Tismaneanu", raportul final elaborat de Comisia Prezidentiala pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania a stat la baza condamnarii oficiale a regimului comunist din Romania ca ilegitim si criminal.

Caracterizata drept "un moment de rascruce nu doar in istoria postcomunista a Romaniei, ci si a Europei, precum si a celorlalte continente in care au fost ucisi peste o suta de milioane de oameni in numele comunismului", condamnarea oficiala a comunismului nu poate fi dusa la bun sfarsit fara asumarea legilor recomandate de acest raport, se mai arata in scrisoarea deschisa.

In scrisoare se atrage atentia asupra faptului ca Parlamentul Romaniei, "sfidand suferintele extreme ale poporului roman" nu a adoptat nici una dintre legile recomandate de concluziile raportului de condamnare a crimelor comunismului si cere in consecinta presedintelui Basescu sa initieze referendumul pentru adoptarea urgenta a acestor legi.

Printre semnatarii scrisorii deschise se mai numara Tom Gallagher, profesor la Bradford University (Marea Britanie), Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989 si George Costin, presedinte executiv al Blocului National al Revolutionarilor 1989.