Pe adevarata Alice, scriitorul a cunoscut-o pe cind fetita avea 4 ani. Biografii sustin ca ea a fost un fel de Lolita pentru Carroll, care nu a uitat-o pina la moarte.

Povestea incepe prin anul 1855, cind Henry George Liddell a devenit vicar la biserica unde slujea tinarul pastor Charles Lutwidge Dodgson (Lewis Carroll). Noul paroh venise insotit de sotie si de cei patru copii ai lor, printre care micuta Alice. Fascinat de copii, Dodgson s-a impriete-nit repede cu fetitele familiei Liddell, a caror casa o frecventa destul de des. Insa din 1856, sotii Liddell au inceput sa-l trateze cu o raceala tot mai ostila, dupa cum reiese si din jurnalele lui Dodgson din din acea perioada in care s-a infiripat povestea aventurilor lui Alice in Tara Minunilor.

Celebra promenada in care micuta Alice i-a cerut tinarului pastor sa scrie povestea fetitei coborite pe acel tarim magic a avut loc, conform cunoscatorilor, pe 4 iulie 1862. Insa doi ani mai tirziu, doamna Liddell, care nu privea cu ochi buni relatia lui Dodgson cu fiicele sale, a interzis categoric orice plimbari si excursii si a distrus scrisorile primite de Alice de la tinarul scriitor. De-a lungul timpului, numeroase zvonuri au circulat referitor la relatia lui Lewis Carroll cu muza care i-a inspirat capodopera „Alice in Tara Minunilor".

De altfel, unul dintre cei mai renumiti biografi ai autorului, Morton N. Cohen, scria: „In 1969 mi-am schimbat parerea despre posibilitatea unei cereri in casatorie. Dupa ce am obtinut, pentru prima data, copiile jurnalelor, adica varianta integrala, nu pasajele publicate in timp, care reprezinta doar trei sferturi din ce a scris Carroll, am descoperit numeroase fragmente pline de semnificatii. Robert Lancelot Grewn, editorul «Jurnalelor» publicate, n-a vazut niciodata aceste pasaje pentru ca a lucrat cu o copie transcrisa la masina. Cind le-am citit, totusi,

mi-am dat seama ca, pentru Lewis Carroll, mai exista o dimensiune «romantica». Desigur ca nu e deloc usor sa impaci imaginea austerului cleric victorian cu cea a unui barbat atras de o fetiscana intr-atit de mult incit sa-i ceara mina. Dar sint totusi de parere ca le-a prezentat sotilor Liddell o asemenea cerere in casatorie. Fireste ca nu le-a spus: «Mi-ar face mare placere sa ma casatoresc cu fiica dvs. de 11 ani», in nici un caz, ci mai degraba le-a dat de inteles ceva de genul: «Daca peste sase sau sapte ani sentimentele mele ar fi neschimbate, ar fi oare cu putinta acceptarea unui mariaj?»".

Dupa racirea relatiilor cu familia Liddell, Carroll nu s-a mai intilnit aproape deloc cu modelul real al celebrei sale eroine. In 1870 ii facea o poza (ultima, de altfel) tinerei care a sosit la intilnire insotita de mama sa. Douazeci de ani mai tirziu, dupa o intilnire cu sotul lui Alice, scria in jurnalul sau: „Nu mi-a fost usor sa alatur, in minte, chipul cel nou cu vechea amintire: fata acelui strain cu cea a dragei mea Alice, atit de apropiata mie odinioara".

Cum arata in copilarie si in tinerete Alice Pleasance Liddell, pe www.cotidianul.ro/select