>> In 12 ani de dominatie absoluta asupra administratiei publice vrancene, baronul pesedist Marian Oprisan "a cules" din structurile fostei Securitati, ale fostei Militii si ale Parchetului o suma de indivizi cu relatii care-l urmeaza neabatut, const
>> In 12 ani de dominatie absoluta asupra administratiei publice vrancene, baronul pesedist Marian Oprisan "a cules" din structurile fostei Securitati, ale fostei Militii si ale Parchetului o suma de indivizi cu relatii care-l urmeaza neabatut, constituindu-se intr-un scut protector.

Oprisan, presedintele PSD si al CJ Vrancea, s-a inconjurat de-a lungul anilor atat l-a nivel politic, cat si administrativ, de o armata de fosti securisti, fosti militieni, procurori sau judecatori iesiti la pensie, care constituie o adevarata garda pretoriana. Primii cooptati au fost ex-maiorul Costel Iancu, fost sef al cadrelor la Securitatea vranceana pana in decembrie 1989, angajat la Consiliul Judetean in calitate de adjunct al Directiei Juridice, precum si ex-maiorul Toader Ghetu. Cel din urma a primit mai intai o functie de sef de serviciu in cadrul CJ, dupa care a fost numit director al Directiei Judetene pentru Protectia Copilului, institutie aflata in portofoliul CJ Vrancea. Pana in decembrie 1989, Ghetu a fost seful Sectiei 1 a Securitatii din Vrancea, pozitie din care l-a urmarit si anchetat pe scriitorul disident Liviu Ioan Stoiciu, dar si pe profesorul disident de la "stefan Gheorghiu" si mai apoi director al SRI Virgil Magureanu, exilat la acea vreme de Ceausescu la Muzeul de Istorie din Focsani. Ulterior, Oprisan l-a cadorisit cu postul de secretar general al Prefecturii Vrancea pe ex-capitanul de militie Didi Bejenaru. Acesta a fost trecut in rezerva la finele anilor '70 dupa ce a legat o vaca furata (si recuperata de la infractori) de masina si a fugarit-o circa 20 de kilometri pana-n curtea Militiei vrancene, unde bietul patruped si-a dat duhul. Acum Bejenaru este si cumatru cu Oprisan.

Tortionarul rasculatilor brasoveni, responsabil cu drepturile omului
In organismul numit Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica (ATOP) si care functioneaza pe langa Consiliul Judetean, Oprisan a numit mai multi oameni de incredere. Printre altii, se numara procurorii pensionari Ion Sararu si Ion Popescu. Popescu a fost timp de peste 30 de ani de zile procuror criminalist si secretarul BOB al PCR din Procuratura judetului Vrancea. In noiembrie 1987, dintr-un exces de zel, a cerut sa mearga voluntar sa-i ancheteze pe "dusmanii socialismului" de la Brasov. Acum Popescu spune ca a ajuns la Brasov printr-o "inselatorie" a Procuraturii Generale a Romaniei. "Am ajuns la Brasov printr-o inselatorie pusa la cale de catre sefii Procuraturii Generale. Mi-au spus prima oara sa merg la Buzau ca s-a produs o explozie acolo, dupa care cei de la Buzau mi-au zis sa merg la Brasov pentru ca acolo era explozia. La Brasov mi-au dat patru rasculati sa-i anchetez si eu i-am pus in libertate. Dupa aceea nu mi-au mai dat nici o sarcina", a declarat procurorul Ion Popescu. Reprezentantii Asociatiei "15 Noiembrie Brasov" sustin insa ca nimeni din cei arestati nu a fost pus in libertate. In prezent, procurorul Popescu ii succede in ATOP lui Toader Ghetu, fiind "responsabil cu drepturile omului din partea societatii civile". Din ATOP mai fac parte si ex-maiorul CI din MApN Constantin Guguianu, care este si consilier judetean intrat pe listele PD, dar mai apoi "recuperat" de Oprisan. In acelasi organism cu atributii de respectare a ordinii publice mai sunt cooptati si fostul subofiter de aviatie Gabriel Derderian, cumnatul ex-generalului SRI Petrache Candea.

Cabinetul presedintelui, loc de recreere
La cabinetul presedintelui CJ Vrancea este angajata si Valeria Teodorescu, sotia ex-judecatorului Vasile Teodorescu, cel care l-a judecat la Sectia pentru Minori a Tribunalului Vrancea pe Marian Oprisan in zbuciumata-i adolescenta, in anul 1982. Solutia a fost de "incredintare a minorului Oprisan in grija familiei". Valeria Teodorescu a fost director al Directiei Economice a CJ. Dupa a fost trimisa in judecata de DNA in "lotul Oprisan", ea a trebuit sa demisioneze din functie. La fel s-a procedat si cu un alt personaj implicat in acelasi dosar, Ion Costeanu, fost director al Directiei Tehnice a CJ Vrancea, angajat si el in prezent la cabinetul presedintelui. De asemenea, sotia ex-CI-stului Guguianu, dar si fiul acestuia, Ionut, sunt angajati la cabinetul presedintelui CJ in calitate de consilieri.

Subalterna sotiei subalternului sau
"Dosarul Coruptiei", asa cum a fost numit dosarul de 53 de volume cu 38.000 de pagini instrumentat de DNA, a fost trimis la instanta Judecatoriei Focsani si repartizat aleatoriu judecatoarei Luminita Duta. Dupa 15 termene, intinse pe durata unui an si doua luni, judecatoarea Duta a admis recent o exceptie de procedura ridicata de unul dintre inculpati si a trimis dosarul pentru refacerea urmaririi penale la Parchetul Focsani. De mentionat ca aceeasi judecatoare respinsese alte trei cereri pe exceptie de procedura ridicate de alti inculpati, inclusiv de Oprisan.
Presedintele Judecatoriei Focsani este de circa doi ani de zile Daniela Matache, sotia lui Iulian Matache, succesorul lui Ion Costeanu in functia de director al Directiei Tehnice a CJ Vrancea.

>> Generali si colonei
Printre personajele apropiate de baronul vrancean sunt ex-generalul Petrache Candea, fost sef al cadrelor din SRI, si ex-colonelul de contrainformatii Petrica Tilvar. De la Candea, Marian Oprisan a cumparat un apartament in anul 1994, pe str. Timotei Cipariu din Focsani. Ulterior, fiica lui Candea, Lidia Candea a fost angajata la Inspectoratul scolar Vrancea. Petrica Tilvar l-a cunoscut pe Oprisan in adolescenta acestuia, fiind pana in 1989 seful CI din Militia si Securitatea vranceana. La alegerile din 2004, primul pe lista de candidati la Senat a PSD Vrancea a figurat Angel Tilvar, fiul ex-colonelului de securitate Tilvar.

>> Enervare
Intrebarile legate de cooptarea unor fosti ofiteri de Securitate, Militie sau magistrati in structurile CJ Vrancea au starnit iritarea lui Marian Oprisan. "De exemplu, eu pe Costel Iancu l-am gasit la Consiliul Judetean si lucreaza la Compartimentul de Evidenta a Populatiei. Care este problema? Ce trebuia sa fac? Sa-l dau afara? N-are decat sa scoata Basescu lege sa-i impuste pe fostii ofiteri de Securitate. Domnul Victor Bejenaru nu este angajat al Consiliului Judetean. Aveti informatii gresite", a declarat Marian Oprisan.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.