"Este inacceptabil sa se faca referire la independenta Kosovo ca la un caz unic, intrucat proclamarea unilaterala a independentei nu va fi un caz unic, ci va constitui cel mai periculos precedent in acest sens de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial"
"Este inacceptabil sa se faca referire la independenta Kosovo ca la un caz unic, intrucat proclamarea unilaterala a independentei nu va fi un caz unic, ci va constitui cel mai periculos precedent in acest sens de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial", a avertizat seful executivului de la Belgrad. "Este inacceptabil sa se faca referire la provincia Kosovo-Metohija a Serbiei ca la un viitor stat democratic. Este inacceptabil se se vorbeasca de trimiterea unei misiuni a UE in provincie pentru a supraveghea aplicarea planului emisarului special al ONU, Martti Ahtisaari, privind crearea unui stat-marioneta", a afirmat Kostunica, care a adaugat ca este, de asemenea, inacceptabil sa fie refuzata reluarea negocierilor dintre sarbi si kosovari, precum si incalcarea Cartei ONU si a Rezolutiei 1244 a Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite.
Premierul sarb Vojislav Kostunica a declarat dupa reuniunea de la Bruxelles ca Serbia considera inacceptabile concluziile summitului UE cu privire la viitorul statut al provinciei Kosovo-Metohija, transmite Tanjug preluata de Rompres. "Este inadmisibil si insultator sa-i oferi Serbiei mutilate drept premiu accelerarea integrarii sale in UE in schimbul acceptarii proclamarii independentei Kosovo", a mai opinat Kostunica, indicand ca asupra concluziilor summitului UE urmeaza sa-si spuna parerea parlamentul de la Belgrad.
Proiectul Uniunii Europene de a trimite o importanta misiune de politisti si juristi in Kosovo este ilegala fara un acord al Consiliului de Securitate al ONU, a declarat ieri emisarul rus in Kosovo, Aleksandr Botan-Harcenko, relateaza Mediafax. "O baza juridica este necesara", a declarat Aleksandr Botan-Harcenko, potrivit caruia "rezolutia 1244 a Consiliului de Securitate al ONU nu da dreptul de a modifica liber structura" actuala a prezentei internationale in Kosovo. Situatia legata de reglementarea situatiei din Kosovo a atins punctul critic, mentioneaza luni diplomatia de la Moscova, intr-un comunicat citat de ITAR-TASS.
Cioroianu deja trimite trupe
Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, pune carul impotriva boilor, printr-o declaratie facuta, ieri, la Parlament, potrivit careia oferta Romaniei in ceea ce priveste o misiune europeana in zona Kosovo include un batalion de jandarmi si circa 60 de ofiteri de politie. "Oferta Romaniei pentru misiunea europeana este reprezentata de un detasament de jandarmi, peste 100 de jandarmi, si in plus circa 60 de ofiteri de politie". El a adaugat ca in zona este nevoie si de experti pe probleme de penitenciare si a concluzionat ca oferta totala a Romaniei este pana in acest moment de circa 170 de persoane. Serbia si Rusia se opun total acestui proiect al UE afirmand ca incalca Rezolutia ONU 1244.
Punct critic in relatiile Rusia-SUA
"Administratia din Kosovo isi declara fara echivoc intentia de a proclama unilateral independenta provinciei sarbe, in contradictie cu prevederile Rezolutiei 1244, si, in loc ca o astfel de declaratie sa fie contracarata, asistam la incurajarea de catre un grup de tari a acestui pas ilegal. care risca sa duca la consecinte serioase atat in planul stabilitatii regionale, cat si in cel al securitatii internationale", se afirma in textul dat publicitatii de Ministerul rus de Externe. "Situatia din acest moment reprezinta o consecinta directa a tuturor derapajelor grave in ceea ce priveste reglementarea situatiei din Kosovo si in legatura cu care partea rusa si-a avertizat tot timpul partenerii", potrivit aceluiasi comunicat, in care se atrage atentia asupra faptului ca "populatia nealbaneza a provinciei, in special etnicii sarbi din Kosovo, nu dispun in continuare de garantii minime de securitate si pentru exercitarea drepturilor fundamentale". "Nimeni nu spune nimic referitor la revenirea la casele lor a refugiatilor, iar lozinca declarata a edificarii unui stat multietnic nu este decat o vorba goala", semnaleaza diplomatia de la Moscova. "Alimentand tendintele separatiste ale Pristinei, SUA si unele state ale UE ignora pe fata toate initiativele formulate in cadrul negocierilor directe intre parti, cu ajutorul troicii (Rusia, SUA, UE) de mediatori" a Grupului de Contact, considera Ministerul rus de Externe, in opinia caruia faptul ca in 120 de zile de dialog nu s-a ajuns la un compromis este utilizat pentru a se sustine, in mod absurd, inutilitatea continuarii negocierilor."In realitate, ambele parti au reusit sa se implice in cel mai consistent dialog al lor de dupa 1999. Belgradul si Pristina au reusit sa depaseasca starea de animozitate, iar negocierile propriu-zise au devenit un factor serios, menit sa sprijine stabilitatea din regiune. Rezultatele ar fi fost si mai spectaculoase daca spre Pristina nu s-ar trimite, in permanenta, semnale distructive din unele capitale occidentale, in sprijinul ideii de independenta a provinciei", se arata in acelasi comunicat.
Riscul de criza
Diplomatia rusa avertizeaza inca o data ca "situatia risca sa duca la o criza ce va scapa de sub control" daca se vor ignora normele dreptului international. "Se fac manevre de culise in jurul conducerii ONU, pe care unele state vor s-o determine sa accepte legitimarea unor pasi ilegali", se mentioneaza in textul MAE rus, in care se exprima increderea ca "varfurile ONU vor rezista acestui santaj, pentru ca in joc sunt prestigiul si autoritatea Natiunilor Unite". "Reglementarea situatiei legate de Kosovo nu poate sa se desfasoare in afara mecanismelor ONU", subliniaza acelasi comunicat, prin care Moscova cere din nou SUA si tarilor UE sa cantareasca in mod responsabil toate consecintele proclamarii unilaterale a independentei Kosovo.
Cioroianu o scalda la Parlament
Pozitia Romaniei in cazul independentei Kosovo nu se va schimba decat daca sarbii si albanezii kosovarii vor ajunge la o solutie de compromis conforma principiilor dreptului international, le-a spus ministrul Adrian Cioroianu membrilor Comisiilor parlamentare de Politica Externa. Ministrul de Externe sustine ca solutia "declararii controlate a independentei" (CBI) asupra careia au convenit majoritatea statelor UE nu este o solutie viabila in dosarul kosovar.
Cioroianu a fost chemat ieri la Parlament pentru a oferi detalii despre pozitia Romaniei fata de independenta provinciei sarbe Kosovo. "Romania pledeaza pentru o solutie conforma cu dreptul international, adica un compromis acceptat de ambele parti si validat printr-o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU", a declarat Cioroianu. Totusi, Cioroianu a admis ca posibilitatea acestui compromis a devenit din ce in ce mai firava. Subiectul divizeaza si statele membre ale Uniunii Europene. Pana acum, din cele 27 de tari, 22 pledeaza pentru "declararea controlata a independentei" spre deosebire de "declararea unilaterala a suveranitatii" (UBI) de catre autoritatile de la Pristina, iar cinci tari se opun cu fermitate independentei provinciei: Romania, Slovacia, Spania, Grecia si Cipru, de fapt tarile afectate direct de "precedentul kosovar". "Am sustinut ca, pe fond, intre CBI si UBI nu exista deosebiri", a spus ministrul despre pozitia Bucurestilor, pozitie pe care o impartaseste impreuna cu alte patru state ale Uniunii.
Nastase: Planul Ahtisaari este "o varza"
Intrebat de Mircea Geoana daca Romania este membra a unui grup de blocaj in interiorul UE, Cioroianu a precizat ca este dreptul suveran al tarii noastre de a recunoaste independenta altui stat precizand totodata ca nu s-au facut presiuni din partea altor state ca Romania sa-si schimbe pozitia. Adrian Nastase a afirmat ca CBI nu elimina ideea precedentului care "poata sa conduca la alte tentatii in alte zone din lume", iar ca planul finlandezului Martti Ahtisaari este "o varza" din punct de vedere al dreptului international. La randul sau, Titus Corlatean sustine ca asa-zisa CBI este "fie naivitate diabolica, fie prostie". In plus, independenta Kosovo ar arunca Serbia in bratele Rusiei si ar favoriza companiile rusesti in procesul de privatizare derulat de guvernul sarb. Cei doi i-au cerut ministrului sa accentueze periculozitatea precedentului unui Kosovo independent si au pledat pentru ca Parlamentul sa adopte o pozitie oficiala care sa confirme demersurile diplomatiei romanesti. In schimb, Cioroianu a fost criticat de catre senatorul Cristian Diaconescu (PSD) pentru ca a sprijinit ideea unei misiuni europene in Kosovo la care sa participe si romani, pe motiv ca rezolutia 1244 a ONU
nu confera un cadru legal pentru aceasta.n (A. Ilie)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.