Doina Matei, romanca de 21 de ani acuzata ca a ucis-o pe italianca Vanessa Russo, la 26 aprilie, intr-o statie de metrou din Roma, a fost ieri condamnata la 16 ani de inchisoare, pentru ucidere din culpa.

Editia online a ziarului italian "La Repubblica" a prezentat cazul Doinei Matei si a oferit posibilitatea cititorilor sai sa isi exprime parerile in legatura cu acest subiect.

"Traiesc si lucrez in provincia Bologna la periferie. De cateva luni aceasta zona a fost populata de numeroase caravane de rromi. Singurii care au de castigat sunt firmele care pun gratii la geamuri, pentru ca dupa numeroase cazuri de furt in apartamente, locul a devenit un fel de inchisoare. Dupa gratii suntem noi, cetatenii, care incercam sa ne aparam locuintele si pe noi insine... Acesta e un mic exemplu care vrea sa releve ce se intampla la Roma intr-o provincie la periferie."

"Ma deranjeaza ignoranta unor jurnalisti italieni. Rromii (tiganii) si cetatenii Romaniei (romanii) sunt doua lucruri complet diferite. Sunt doua popoare total diferite. Si "rrom" nu e diminutivul de la "roman", e ca si cum ai spune ca italienii si spaniolii sunt acelasi popor."

"Sunt o romanca, nu de etnie rroma. Vreau sa va zic tuturor, dar mai ales familiei Vanessei, ca in aceste circumstante imi este rusine ca sunt romanca.