Dupa ce au jucat intr-o productie americana de amploare, patru baieti afgani au fost nevoiti sa-si paraseasca tara, simtindu-se amenintati de reactia publica la vizionarea filmului „Vinatorii de zmeie".Ahmad Khan (stinga) a fost elogiat in
"The New York Times" si e cotat cu
sanse sa fie nominalizat la Premiile Oscar Paramount Pictures a decis sa-i scoata din Afganistan pe copii si pe familiile lor, mutindu-i intr-un loc tinut inca secret, in Emiratele Arabe Unite. Celebrele studiouri americane au acceptat totodata sa plateasca scolarizarea baietilor pina cind vor implini 18 ani si sa acopere cheltuielile familiilor. Cu toate acestea, afganii n-au incetat sa reproseze echipei de filmare ca i-a indus in eroare in privinta continutului lungmetrajului si ca nu le-a explicat ce consecinte ar putea avea intr-o tara precum Afganistan participarea la o productie despre tensiuni etnice si abuzuri sexuale. Bazat pe best-sellerul semnat de americanul de origine afgana Khaled Hosseini, „The Kite Runner" („Vinatorii de zmeie") spune povestea unei prietenii dintre doi baieti in Kabulul anilor ’70: Amir face parte dintr-o bogata familie pastuna, iar Hassan este hazar, adica apartine unui trib aflat in conflict cu majoritatea pastuna. Relatia lor inceteaza atunci cind Hassan e violat de niste baieti pastuni dupa ce il ajuta pe Amir sa cistige un concurs de inaltat zmeie. Desi asista la viol, Amir e prea las ca sa intervina, decizie care il va urmari pentru tot restul zilelor.

Conform producatorilor, toate problemele se trag din hotarirea lor de a face un film autentic si nu unul hollywoodian. Regizorul Marc Forster („In cautarea Tarimului de Nicaieri", „Mai mult decit fictiune") a declarat pentru „The Times" ca i s-a parut mai important sa respecte cartea si sa gaseasca actori afgani: „Pur si simplu nu ma impacam cu ideea de a filma doi baieti inaltind zmeie in Kabulul anilor ’70, dar vorbind in engleza".

La citeva luni dupa incheierea filmarilor au inceput sa circule si primele comentarii la adresa productiei. Tatal lui Ahmad Khan (care a jucat rolul lui Hassan) si-a marturisit in presa ingrijorarea in felul urmator: „Mi-e teama ca cei din trib se vor intoarce impotriva mea din cauza filmului, mi-e groaza ca ar putea sa-mi ia gitul, sa ma omoare, sa ma tortureze. Americanii ne-au zis ca in film nu e vorba decit despre inaltat zmeie si nimic mai mult". Desi neaga aceste acuzatii, producatorii s-au deplasat la Kabul si, fara sa gaseasca vreun motiv real de ingrijorare, au lasat o echipa de peste 20 de experti in securitate, diplomati si angajati ai unor ONG-uri afgane sa-i supravegheze pe copii si pe familiile lor. Ba chiar au angajat si un fost agent CIA sa evalueze situatia. Conform publicatiei „The Times", Paramount a decis sa-i scoata din tara pe actori dupa ce un membru hazar al Parlamentului afgan i-a declarat fostului agent ca acest film ar putea stirni tensiuni intre pastuni si hazari, care ar putea degenera usor in lupte de strada.