Handbalista de la Oltchim a fost desemnata cel mai bun pivot al Campionatului Mondial din Franta.

Daca la editia precedenta a Mondialelor, la Sankt Petersburg, nationala feminina de handbal a Romaniei a avut doua jucatoare in „7"-le ideal (Luminita Hutupan si Valentina Elisei), in Franta, doar pivotul Ionela Gilca a reusit sa-si faca loc in cea mai buna echipa a intrecerii. Astfel, echipa stelelor la CM 2007 este alcatuita din portarul Valerie Nicolas (Franta), Polina Viahireva - extrema stinga, Iana Uskova - extrema dreapta (ambele din Rusia), Ionela Gilca - pivot (Romania), Anita Gorbicz - centru (Ungaria), Grit Jurack - inter dreapta (Germania), Gro Hammerseng - inter stinga (Norvegia). Cea mai buna jucatoare a competitiei a fost aleasa norvegianca Katja Nyberg. „As fi preferat ca in locul acestui titlu sa revin acasa cu o medalie, fie ea si de bronz", a spus handbalista romana.

Nascuta in 1981, la Constanta, Ionela Gilca a inceput sa practice handbalul la virsta de 9 ani. „Imi amintesc ca se organizase o preselectie la scoala in care invatam, dar nu am fost aleasa. Chiar daca la vremea aceea nu stiam eu cu ce se maninca handbalul, voiam sa fac sport. In concluzie, m-am dus la sala de sport si m-am rugat de cei care faceau preselectia sa ma ia si pe mine. Ba chiar am si mintit pentru a juca handbal. Erau cooptati copiii nascuti in 1979 sau in 1980, astfel ca am declarat ca am 10 ani. Minciuna nu a tinut insa foarte mult pentru ca, dupa citeva luni, ni s-au cerut certificatele de nastere. Neavind incotro, am spus adevarul", isi aminteste Gilca. Dar cum Ionela se anunta deja o viitoare stea a handbalului romanesc, minciuna i-a fost trecuta cu vederea. Componenta a campioanei Romaniei, Oltchim Rimnicu Vilcea, Ionela a mai evoluat de-a lungul carierei la Tomis Constanta, Podravka Koprivnica si Nimes.

In plan personal, handbalista si rugbistul dinamovist Razvan Stanca si-au oficializat relatia in vara lui 2007. Chiar daca povestea lor de dragoste dureaza de doar sase ani, cei doi ar putea spune ca se cunosc de cind lumea: au invatat la aceeasi gradinita, scoala generala, liceu cu profil sportiv si facultate. Mai mult, ei au jucat pentru aceeasi echipa in Franta, in aceeasi perioada. „Ne dorim foarte tare un copil, dar cred ca acest proiect va trebui sa mai astepte. Inainte vreau o medalie cu echipa Romaniei la Olimpiada din China", a spus Ionela.

Pentru a ajunge insa la Beijing, nationala Romaniei va trebui sa se claseze pe unul dintre primele doua locuri la turneul preolimpic pe care-l va gazdui in luna martie. Conform deciziei Federatiei Internationale de Handbal, elevele lui Tadici vor infrunta pe teren propriu Angola (locul 7 la CM), echipa asiatica plasata cel mai bine la CM in urma primelor 8, adica Japonia, si Croatia (locul 9 la CM). Adversarele Romaniei s-ar putea schimba daca Angola va obtine, in ianuarie, biletul pentru JO direct de la Cupa Africii. In acest caz, Ungaria va lua locul Angolei, iar Croatia va fi inlocuita de Polonia.

Rusia merge la Beijing
Nationala feminina de handbal a Rusiei si-a pastrat titlul mondial cucerit in urma cu doi ani la Sankt Petersburg, dupa ce a invins, in finala de la Paris, campioana europeana Norvegia, scor 29-24. Pe linga medaliile de aur, elevele lui Trefilov au obtinut si calificarea la Jocurile Olimpice de la Beijing.