Pentru a vorbi astazi despre soarta familiei in prezentul comunitar al Europei, nu ai decit doua sanse: riscul ipocriziei sau blamul deriziunii.

Pe vechiul continent, oamenii imbatrinesc galopant. Preotii celebreaza mai multe inmormintari decit slujbe de botez. Se incheie casnicii ieftine si se consuma divorturi costisitoare. Suedia si Cehia au rate de peste 60% la desfaceri de casatorii legale. Este doar unul dintre indiciile despre lenta sinucidere demografica a Europei.

Credibilitatea publica a cetateanului a pierdut referinta la valorile tot mai private ale vietii casnice. Nu se mai intelege bine ce este o mama scumpa sau un tata bun. Chiar in acest context al confuziei, ar fi o nebunie sa negam faptul ca protejarea familiei reprezinta nu doar o valoare comunitara, ci un deziderat national. Solidaritatea sociala e in recesiune, impreuna cu fondul public de pensii. Tinerii au

crize conjugale, iar batrinii indura blestemul singuratatii. Vulgul care devoreaza indiscretii adulterine in fata circului mediatic gaseste mereu explicatii. Exista apoi oameni respectabili care traiesc esecuri personale care inspira regretul, iar nu apostrofa dispretuitoare. Cum stau insa alesii poporului, propulsati in postura de „formatori de opinie"?

Descoperi in toate partidele persoane incapabile sa rosteasca adevaruri dificile despre prezentul care ne apasa. Intr-o tara unde Iuliu Maniu a personificat decenta interbelica, gasesti astazi o pleiada de cinici libertini, cu lacrimi simulate si inima de piatra. Cui servesc pelerinii studiourilor tv care, desi oameni flutura-vint, vorbesc cu patos despre familie, maternitate, despre crestere demografica sau despre educatia copilului? Dupa cum Biserica devine utila doar la praznice, familia le este importanta atunci cind pot invoca valorile natiunii, mormintul bunicilor, traditiile de sarbatori. Familia ajuta daca e la mijloc achizitionarea unei locuinte din fondul de stat, succesiunea la catedra universitara, reprezentarea strategica intr-un consiliu de administratie sau o deplasare in strainatate. Familia e confundata cu nepotismul precum in manelele de mare voga!

Pe scurt: se cladesc vile, dinastii politice, imperii financiare si alte iluzii, cu gindul mereu la tinara generatie. Doar ca, atunci cind creste, aceasta nu se mai inmulteste.