Paritatea euro/dolar a avut in prima parte a saptamanii trecute o evolutie plana, fluctuatiile mentinandu-se la culoarul 1,4650 - 1,4750 dolari, cu circa doi centi americani sub maximul istoric de 1,4967 dolari, atins in 23 noiembrie.
Vineri, pe
Paritatea euro/dolar a avut in prima parte a saptamanii trecute o evolutie plana, fluctuatiile mentinandu-se la culoarul 1,4650 - 1,4750 dolari, cu circa doi centi americani sub maximul istoric de 1,4967 dolari, atins in 23 noiembrie.
Vineri, pe pietele americane paritatea a cunoscut o corectie majora, euro coborand pana la 1,4412 dolari, evolutie care s-a continuat si ieri, cand cotatiile au coborat pana la 1,4332 dolari, cel mai redus nivel al ultimelor doua luni si jumatate.
Pe termen scurt, rezistenta majora se afla la 1,45 dolari, iar suporturile la 1,4261 si 1,3816 dolari.
Dupa un declin de cinci ani in care a pierdut 40% fata de euro, investitorii temandu-se de cresterea deficitelor, care puneau sub semnul intrebarii capacitatea economiei Statelor Unite de a atrage fonduri straine, dolarul pare sa fi intrat intr-o faza de consolidare. Se confirma astfel prognozele privind intrarea monedei americane pe o panta apreciativa, la care contribuie din plin reducerea deficitelor de cont si comercial, pe fondul unei majorari constante a exporturilor. Potrivit unor estimari, euro ar putea scadea in cursul anului viitor pana la 1,35 dolari, analistii mai optimisti prognozand chiar un nivel de 1,28 dolari.
Aprecierea dolarului s-a datorat mai multor factori. Factorul fundamental anuntat vineri a fost cel privind cresterea preturilor din SUA, care au urcat in noiembrie cu 0,8%, cea mai importanta majorare incepand cu septembrie 2005. Aceasta evolutie a determinat pe investitori sa investeasca in dolar, ei considerand ca Rezerva Federala americana nu va mai opera, pe timp scurt, o noua scadere a dobanzii sale de politica monetara.
Fed a scazut marti rata dobanzii cu un sfert de punct procentual (0,25%), la 4,25%, continuand astfel procesul inceput in septembrie, cand dobanda era de 5,255. A fost semnalata astfel ingrijorarea fata de criza declansata de fondurile de credit ipotecare americane, care a afectat economia si afacerile imobiliare. Unii analisti estimau ca Fed ar fi putut cobori chiar mai mult dobanda, cu o jumatate de punct procentual.
In schimb, increderea investitorilor in economia Germaniei, cea mai mare din Europa, a scazut sub asteptari luna aceasta, atingand cel mai redus nivel din ultimii 15 ani. Indicele ZEW masurat de Centrul pentru Cercetare Economica Europeana, care priveste asteptarile intreprinzatorilor si ale analistilor, a scazut la minus 37,2 puncte in decembrie. In noiembrie, acest indice a fost de minus 32,5, iar pentru luna curenta specialistii anticipau minus 34,5 puncte. Motivul acestei scaderi a reprezentat majorarea costului creditelor.
Pentru a stopa declinul economiei mondiale, principalele banci centrale au decis sa isi uneasca fortele pentru a combate efectele crizei creditelor. Astfel, Fed, BCE si bancile centrale din Canada, Marea Britanie si Elvetia, care au si sprijinul Bancii Japoniei si al Suediei, au anuntat o serie de pasi prin intermediul carora bancile aflate in criza vor avea acces la lichiditati.
Temerile legate de mentinerea efectelor negative ale crizei "subprime" au determinat Banca Centrala Europeana sa alimenteze bancile europene cu 20 miliarde de dolari. La randul ei, Fed a anuntat "injectarea", prin doua licitatii, pe termen scurt catre bancile americane a 40 de miliarde dolari.
Evolutia pretului unciei de aur ramane, in continuare, strans legat de paritatea dolarului fata de celelalte monede. Aprecierea dolarului tinde sa scada atractivitatea aurului ca instrument alternativ la valute si obligatiuni. Metalul galben este considerat adesea ca un factor de protectie impotriva inflatiei induse de pretul petrolului. Asa s-a intamplat si saptamana trecuta pe London Bullion Market. Dupa un inceput de saptamana la 800 de dolari, uncia a urcat miercuri seara la 814 dolari, pentru ca la cele doua fixinguri de vineri preturile sa fie de 796,25 dolari, la cel de dimineata, si 789,50 dolari, la cel de seara, pentru ca ieri spotul sa scada pana la 785 dolari.
Pe Comex, piata specializata a New York Mercantile Exchange, pretul futures pentru scadenta februarie a coborat vinerea trecuta la 800,80 dolari, fata de 804 dolari, joi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.