E.ON Gaz Romania confirma faptul ca pretul gazelor naturale la consumatori ar trebui sa creasca cu circa 10% in luna ianuarie anul viitor si cu aproximativ 30% pe intreg anul 2008, pentru a putea asigura cantitatile de gaze naturale necesare consumat
E.ON Gaz Romania confirma faptul ca pretul gazelor naturale la consumatori ar trebui sa creasca cu circa 10% in luna ianuarie anul viitor si cu aproximativ 30% pe intreg anul 2008, pentru a putea asigura cantitatile de gaze naturale necesare consumatorilor din Romania, a informat ieri compania, intr-un comunicat de presa. “Ca urmare a cresterii preturilor gazelor naturale din import, pretul final al gazelor la consumatori va trebui sa se majoreze cu circa 10% incepand din luna ianuarie 2008. O majorare de aproximativ 30% este de asteptat pentru intreg anul 2008”, a declarat presedintele Consiliului de Administratie al E.ON Gaz Romania, Achim Saul, citat in comunicatul companiei. Acesta a mai spus ca in ultimele luni, pretul petrolului pe pietele internationale a continuat sa creasca si ca pretul gazelor naturale este legat, prin intermediul unor formule de determinare a pretului, de pretul petrolului. "Prin urmare si evolutiile de pe pietele internationale din ultima perioada vor avea un impact si asupra preturilor gazelor naturale pentru consumatorii din Romania. Astfel, in Romania preturile gazelor naturale de import vor creste cu aproape 20%, iar pana la sfarsitul anului 2008, se asteapta cresteri de aproximativ 60%, daca pretul petrolului isi mentine acelasi nivel ridicat", a explicat Achim Saul. El mai precizeaza ca, daca compania nu obtine majorarea necesara a pretului la consumatori, are doua optiuni: fie sa se confrunte in scurt timp cu probleme financiare foarte grave ce nu le-ar permite sa acopere cresterile de pret de 10 - 30%, fie sa reduca importurile de gaze naturale. Prima varianta nu constituie o alternativa, mentioneaza oficialul E.ON Gaz Romania, iar daca ar fi obligati sa reduca importurile, acest lucru va duce insa la un deficit de gaze naturale, in special in iarna anului 2008, si la imposibilitatea de a mai asigura celor 1,3 milioane de consumatori cantitatile necesare de gaze naturale. Din pretul total, pe care un consumator trebuie sa il plateasca, companiei de energie electrica ii revin aproximativ 4% pentru serviciile de furnizare, iar restul de 96% constituie costuri externe, si anume, in principal costuri de achizitie a gazelor naturale, pe care noi nu le putem influenta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.