Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au decis, ieri, sa restituie la parchet dosarul mineriadei din 1990, in care fostul ministru de interne Mihai Chitac este acuzat de moartea a patru persoane.

Conform deciziei luate de magistratii Curtii Supreme la fond, cauza penala in care este judecat Mihai Chitac, alaturi de Gheorghe Adrita, Dumitru Costea si Vasile Constantin, trebuie restituita Parchetului de pe langa ICCJ Sectia Parchetelor Militare pentru refacerea urmaririi penale. Decizia nu este una definitiva, ea putand fi atacata cu recurs la Completul de noua judecatori al instantei supreme, iar daca acestia pastreaza decizia magistratilor care au solutionat fondul cauzei, ar fi a doua oara cand dosarul ajunge pe masa procurorilor de la Sectia Parchetelor Militare.

Voinea nu a avut voie sa instrumenteze dosarul
La termenul din 7 decembrie, avocatul lui Mihai Chitac a invocat in fata magistratilor doua exceptii, una care viza sesizarea nelegala a instantei datorita unor vicii de procedura, iar alta legata de legea raspunderii ministeriale. „Cerem restituirea cauzei la procuror deoarece rechizit oriul a fost verificat de catre procurorul militar sef adjunct al Sectiei Parchetelor Militare, si nu de catre seful Sectei Parchetelor Militare, asa cum prevede legea“, a declarat acum zece zile avocatul lui Mihai Chitac. El a mai sustinut in fata instantei de judecata ca generalul magistrat Dan Voinea a mai instrumentat o data dosarul aflat in faza de urmarire penala, in primul ciclu procesual, si, in consecinta, nu ar mai fi avut dreptul sa o faca si a doua oara.