Asemenea tampenie mi-a fost dat sa aud de la Sanda Visan, celebra tembela de pe vremuri a tembeliziunii romane. Fereasca Dumnezeu de prezenta ei remarcabil de agasanta si de inutila ca un cuibar gol! Parca ar fi idiotul cela de la gazeta laterala sau literara a UTC, de crede ca piramidele sunt echivalente cu derbedeii culturnici Blesu si Liicheanu!
Mai este vorba apoi despre limbaj. Nu stiu de ce Cinemax trebuie sa-ti faca cinste, de ce e frumos "de nu se poate" matinalul de pe Tvr 1, unde nu se invita decat prietenii unei apelpisite cu propozitiile prinse in agrafe de par, de ce se gavareste despre "autobaza" lui Cartu (echipa Dacia Mioveni) si despre toate istoriile de la sport, povesti crancene, imbracate si coafate in termeni de razboi civil, nu stiu de ce se apasa atat de intens pe high-life, ca vedeti ce face alde Balaceanu bine, asta este o famelie locala oarecare, dar oricum nu este famelia lui Raci Cristea! Nu stiu de ce se foloseste asemenea limbarita agresiva, asemenea tonuri de bazar oriental, apoftegme si de ce se dau pareri din partea unor neaveniti (Chiriac vad ca nu s-a autoexclus!). Chestiunea Basarabiei nu se rezolva astfel, heirupist, agitand sloganuri, acuzand prosteste si spunand mojicii. Intreg avantul asta mi se pare extrem de pustesc, de haotic si de neproductiv. Cand Pamantul tinde sa devina al tuturor, cand Europa este un stat federal, ce importanta are gestionarea unui petec de hotar? Prima, si cea mai importanta integrare a Republicii Moldova, cea culturala, a fost deja ratata. Nu prin Blandiana si pe poduri de flori se rezolva cestiunea!
Numai cineva scurt la minte poate sa dee mai mult de doua parale pe alde D. Voinea si pe alde Pacepa. Primul nu are decat sansa sinuciderii pentru o iesire oarecum onorabila vezi precedentul Popa! iar al doilea nu cred ca se va spala vreodata de eticheta de tradator. De altminteri trec pe discovery fel de fel de filme cu spioni "defectati", dar nu pomeneste nimic despre minorul nostru. Ce vreti,
v-am mai spus-o, tara mica, drame mici! L-au folosit baietii, l-au descarcat si gata ce, era vreo lumina sa le puna pe picioare vreun serviciu, ceva? Aiurea, un submediocru ridicat pe cine stie ce relatii, de le-a dat in primire o lista! Cam asa vaz lucrurile si lucraturile! Ei bine, asta lanseaza adevarul despre Kennedy, ca le si stie! Corina Chiriac sau Aura Urziceanu, oricum plimbarisite si ele tot cam degeaba prin cele Americi, cred ca puteau scrie mai bine si dansele o carte cu acest sujet. Ce mare lucru, o carte din ziare si din alte carti se face!
Filmele vechi, romanesti, date pe B1 care, dincolo de miezul noptii, ingroasa cu albastru o intersectie - sau pe alte canale nu sunt, fireste, decat mediocre, in linii cat mai generale, dar nu sunt cu nimic mai prejos decat cele americane de pe HBO, umplute de un bizar si inversat realism socialist! Sau decat mizeria de Troia, un film ingrozitor cu culturisti si unde Agamemnon era un soi de Becali amestecat cu mos Ion Diaconescu iar Ulise aducea cu un sef de sala de la CCA, smecher, sau cu Videanu! In comparatie cu asta, si Buzduganul cu trei peceti, cu prostul de Rebengiuc, era mult mai bun. Ca despre filmele lui Sergiu "Leone" Nicolaescu, erau chiar jeniale! Apropo de filme, am vazut premierea lui Mungiu la Berlin, intr-o scena de camin cultural cu ceva staif! Penibil.