Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a declarat - citat de HotNews.ro -- ca oficialii de la Bruxelles au renuntat la activarea clauzei de salvgardare. Comisia a transmis un comunicat oficial in acest sens.
"Decizia de a renunta la mecanismul
Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a declarat - citat de HotNews.ro -- ca oficialii de la Bruxelles au renuntat la activarea clauzei de salvgardare. Comisia a transmis un comunicat oficial in acest sens.
"Decizia de a renunta la mecanismul de salvgardare nu presupune faptul ca totul functioneaza perfect. Ca si in cadrul oricarui sistem nou, anumite probleme pot aparea numai atunci cand incepe efectuarea platilor. Mai mult decat atat, Romania inca trebuie sa-si imbunatateasca rata controlului si trebuie sa remedieze o serie de deficiente informatice care inca persista. Comisia va continua sa monitorizeze indeaproape situatia si va efectua o serie de controale in Romania la inceputul anului 2008", transmite Comisia Europeana.
Reproducem doua fragmente din comunicatul Comisiei Europene:
"Ca urmare a progresului rapid inregistrat de autoritatile romane in procesul de punere in aplicare a controalelor necesare in materie de cheltuieli agricole, Comisia Europeana a hotarat astazi sa nu aplice asa-numitul "mecanism de salvgardare" in Romania. In luna noiembrie, Comisia a solicitat Romaniei sa procedeze la perfectionarea modulului destinat sa asigure efectuarea corecta a platilor, pentru evitarea unei reduceri provizorii de 25% a subventiilor agricole din partea Uniunii Europene. Un nou raport intocmit de expertul independent (Deloitte) concluzioneaza ca acest modul informatic nu mai prezinta deficiente majore care sa necesite remediere. In consecinta, declansarea mecanismului de salvgardare nu se mai justifica. (...) (Comisia) dispune de posibilitatea de a recurge in orice moment la mecanismul de salvgardare, in cazul in care se constata prezenta unor deficiente grave. Mai mult decat atat, asemenea celorlalte state membre, Romania va face obiectul procedurilor de audit normale care sunt realizate in toate statele membre si care permit recuperarea sumelor cheltuite in mod necuvenit".
Mariann Fischer Boel, Comisar pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, a declarat: "Felicit Romania pentru progresul rapid inregistrat in procesul de imbunatatire a sistemelor sale de control, care a determinat evitarea declansarii mecanismului de salvgardare. Acest mecanism a contribuit in mod evident la stimularea Romaniei in vederea imbunatatirii situatiei. Imi exprim speranta ca problemele restante pot fi eliminate rapid, ceea ce va permite agricultorilor sa beneficieze de platile cuvenite. Vom mentine o atitudine extrem de vigilenta in procesul de auditare a subventiilor agricole atat in Romania, cat si in Bulgaria. Ca si in cazul celorlalte state membre, nu vom ezita sa recuperam orice suma cheltuita in mod necuvenit."


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.